Pırlantalar yüksek parlaklık ve alevlenme özelliklerine sahiptir. Zirkonlarda oldukça parlak ve alevlenme özelliklerine sahip olsa da pırlantalara kıyasla bu daha azdır. Bunların yanı sıra, pırlantalar doğal oluşları sebebiyle de oldukça pahalıdır. Zirkonlar ise, uygun fiyatlı bir alternatiftir.
Tanım olarak pırlanta, milyonlarca yıl içerisinde oluşan elmas madeninin 57 fasetli özel olarak kesilmiş biçimidir. Zirkon ise, doğada koyu kırmızıdan turuncuya kadar ve maviden şeffaf renge kadar birçok renk tonunda bulunabilen, zirkonyum elementinden yapılan bir taştır.
Zirkon taşı pahalı olması ve buna eş değer olarak çok değerli olması sebebiyle maddi durumu iyi olan kişilerin bol bol tercih ettiği bir taş türüdür.
Zirkon taşı, birçok renk alternatifiyle doğal olarak bulunabilen değerli taşlardan biridir. Koyu kırmızı, yeşil, mor, kahverengi, turuncu, renksiz (şeffaf) şekilde gözlemlenen bu taş, yüksek dayanıklılık oranına sahiptir.
Zirkon taşı, kararmaya karşı dayanıklı bir taştır.
İlgili 20 soru bulundu
Yüksek kalitedeki bir pırlanta, keskin kesim tarzına, yüksek berraklığa ve en yüksek renk derecesine sahip olur. Zirkon ise daha yaygın olarak bulunur ve renklidir. Doğal olarak kahverengi, sarı, yeşil ve mavi tonlarda bulunabilir. Mücevherlerde kullanılan zirkonlar, genellikle renksiz veya mavi renktedir.
Sertlik: Zirkon taşı, Mohs sertlik ölçeğine göre 6.5-7.5 arasında bir sertliğe sahiptir. Bu da zirkonun dayanıklı bir taş olduğunu gösterir. Ancak, pırlanta gibi daha sert taşlar karşısında çizilebilir.
Zirkon taşı farklı renklerde olabilir ancak en yaygın renkleri kahverengi, sarı, yeşil, pembe ve renksizdir. Doğal olarak oluşmuş zirkon taşları canlı ve berrak bir renge sahip olurken boyalı veya yapay zirkonlar genellikle mat veya soluk bir renktedir.
Zirkon taşı, doğal bir taş türüdür ve birçok farklı özelliğe sahiptir. Yüksek parlaklığı ve dayanıklılığı nedeniyle, mücevherat alanında sıklıkla kullanılır. Ayrıca, zirkon taşı, farklı alanlarda da kullanılmaktadır.
Zirkonlar, Doğal pırlantanın renk skalasına sahip değildir. Kısa sürede zirkon taşlarda matlaşma ve çizilme yaşanır ve bu temizlenme ile ortadan kalkacak bir durum değildir.
Zirkon ve Swarovski arasındaki fark, Swarovski ismi marka olarak kullanılmaktadır ve zirkon taşının yapay olarak üretilmiş halini ifade eder. Zirkon ise doğal olarak oluşan bir mineraldir. Hangisi daha iyi olacağı, kullanım amacına ve tercihlere göre değişebilir.
Zirkon taşı, genellikle kolye, küpe ve bileklik yapımında kullanılan asil görünümlü bir doğal taştır. Zirkon taşı, sindirim sistemine faydalı, ince ve kalın bağırsak sorunlarını azaltıcı bir özelliğe sahiptir. Kişiye rahatlık ve huzur veren bu taşın aynı zamanda da sakinleştirici bir özelliği vardır.
Başak burcunun taşları arasında sitrin ve zirkon bulunuyor.
Zirkonyum kaplama, ışığı geçirmesi ve görünüm açısından diğer dişlerin rengine yakın olmasından dolayı doğal bir görünümü sahiptir. Metal kaplama üstüne yapılan porselenlerde, diş etinde zamanla renk kararmaları meydana gelirken zirkonya seramiğinde böyle bir görünüm oluşmaz.
Tende kaşınma, alerji, yara ve kızarıklık yapmaz.
Doğal zultanit taşı güneş ışığında parlak yeşil tonlarda iken loş ışıkta ise pembe, mor gibi bir renge bürünür. Doğada renk değiştirme özelliğine sahip nadir seçenekler arasına girer. Bu nedenle tüm dünyada ve özellikle Türkiye'de büyük rağbet görür. Türkiye'de yoğun olarak çıkarıldığından popülerliği oldukça fazladır.
Zirkonyum dişler ileride renk değiştirir mi? Pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeye sahip oluşu nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.
Zirkonyumların sınıflandırılması, sağlamlığa göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 5 farklı kaplama tipinden bahsedilebilir.
Şeffaf görüntüsünün ardında oldukça sağlam bir yapıya sahip olan zirkonyum, en çok tercih edilen kaplama yöntemlerinden bir tanesidir. Zirkonyum, yapısı gereği değişime uğrayarak şekillenen bir maddedir.
Doğal taşlar yapısı gereği pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar vardır. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Taşınıza büyüteç yardımıyla göz gezdirerek üzerinde bulunan kusurları inceleyebilir, böylelikle gerçekliği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Zirkon taşı genellikle yüzük, küpe, bileklik gibi bir çok değerli takı yapımda kullanılan, estetik görünümlü ve insan vücuduna bir çok faydası bulunan bir doğal taştır. Bu taş, atom taşı gibi ısıya dayanıklı olduğundan ve estetik görünümünden dolayı yüzük, küpe ve bileklik gibi değerli takı yapımında kullanılır.
Zirkon taşı gümüş gibi değerli madenlerle bir araya getirilerek ince tasarımlarla taçlandırılır ve insanların beğenisine sunulur. Zirkon taşı pırlantaya olan benzerliği ile takılarda çok tercih edilen doğal bir taştır.
Pırlantanın sivri ucuyla kağıda bakılır. Taşın içinde dairesel bir yansıma görülürse pırlanta sahtedir. Taştaki noktayı veya yansımayı göremezseniz, o zaman elmas gerçektir. Gerçek bir pırlantanın güçlü kırılma nitelikleri olduğu için, ışık düz bir çizgi yerine farklı yönlere doğru uzayacaktır.
Diğer bir konu da yüzüğün altın ayarı ve ağırlığıdır. Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri