Diş kaplama için diş kesme genellikle zirkonyum kaplama tedavilerinde sık kullanılan bir yöntemdir. Kesilecek dişler kullanılacak malzeme ile birlikte istenilen görüntüyü vermelidir.
Dişlerde doku kayıplarına sebebiyet vermez. Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır? Diş, metal destekli kaplamada olduğu gibi küçültülür.
Zirkonyum kaplama yapılması, dişin tamamen ya da belli bir oranda eksik olması durumunda yapılır. Dolayısıyla burada diş kesme yapılabilir. Dişlerin kesilmesi estetik ve tıbbi tedavilerde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
Diş Eti Problemleri: Kaplama dişlerin yüksek olması, diş etleri üzerinde baskı yapabilir ve diş etlerinin şişmesine veya tahriş olmasına neden olabilir. Bu durum, gingivitis (diş eti iltihabı) veya periodontitis (diş eti hastalığı) gibi diş eti sorunlarına yol açabilir.
Uzun bir dişi kısaltmak için ortodonti tedavisi uygulanabilir. Ağza tel veya plak takılması gerekir. Yaklaşık bir yıl süren ortodonti tedavileri sonunda istenilen estetik diş görünümü elde edilebilmektedir. Diğer bir uzun diş kısaltma yöntemi ise dişlerden aşındırmaya yapmaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Diş kaplama için diş kesme genellikle zirkonyum kaplama tedavilerinde sık kullanılan bir yöntemdir. Kesilecek dişler kullanılacak malzeme ile birlikte istenilen görüntüyü vermelidir.
Dişlerin kesiminin yapılacağı ikinci seans yapılacak diş sayısına göre değişmekle beraber yaklaşık 1 veya 1,5 saat sürer. Diş üzerinden lokal anestezi altında yaklaşık yarım mm'lik aşındırma yapılır. Ölçü alınır. Dişlerin hazırlanması diş sayısına bağlı olmakla beraber 1 hafta sürebilmektedir.
Zirkonyum kaplama öncesi varsa gerekli diğer tedaviler (dolgu, kanal, periodontal tedaviler) tamamlanarak ağız ve dişler hazır hale getirilir. Daha sonra dişlere lokal anestezi uygulandıktan sonra dişler küçültülür. Aynı seansta geçici kaplamalar hazırlanır ve küçültülmüş dişlere geçici olarak yapıştırılır.
Laboratuvar testi yapmadan; kaplamada kullanılan porselen veya zirkonyumun çin malı olduğu, iyi veya kötü kalitede olduğunu anlamak mümkün değildir. Klinik muayenede sadece yapılan kaplamanın teknisyen tarafından iyi hazırlanıp hazırlanmadığı ve hastanın ağzına uyum gösterip göstermediği anlaşılabilir.
fazla miktarda diş kesimi yapılması gerektiyse dişin sinirlerini içeren pulpa tabakası açığa çıkabilir ve dişte şiddetli ağrıya sebep olabilir. Böyle bir durumda protezler yapıştırılmadan dişlere kanal tedavisi yapılması gerekir.
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir.
Çarpık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde(ortodontik tedavi alternatifi olarak), Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan dişlerde zirkonyum tedavisi uygulanabilmektedir.
Zirkonyum kaplamalar tek tek ya da çift şekilde çıkarılabilir. Yapılan kaplamalar dişlerin boşluğuna doldurulan malzemenin sökülmesi ile yapılır. Yapışkan malzeme sökülerek dişler çıkarılır. Fakat zirkonyum dişler sökülür iken en önemli nokta altta bulunan dişlere zarar verilmemesi konusudur.
Zirkonyum diş kaplama işlemi genellikle 2-3 seansta tamamlansa da hastanın dişlerinin duruma ve taleplerine bağlı olarak daha uzun sürebilir. Dişlerin istenilen duruma getirilmesi ve sonrasında kaplamanın tam uyumlu ve doğal bir şekilde yapılması bazı durumlarda 5-6 seans gerektirebilir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Zirkonyum dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler 5-10 yıl kullanırken, bazı kişiler ömür boyu kullanabilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına dikkat eden kişiler çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarını kullanabilir.
Biouyumlu bir materyal olan zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen zirkonyum diş kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir.
Zirkonyum kron yapılan hastaları yeni dişleri yüksek oranda yarı saydamdır, doğal dişlerin görünüşünü ve verdiği hissi taklit ederler. Beyaz toz formunda bulunan zirkonyum kolayca şekillendirilip preslenerek doğal diş gibi görünmesi sağlanabilir.
Zirkonyum kaplamanın dişe herhangi bir zararı olmaz. Bu tedavi yöntemi, dişin özel olarak ölçüsü alınması ile yapılmaktadır. Alınan bu ölçüler ise laboratuvar ortamında CAD / CAM teknolojisi ile üretilmektedir.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
👉 Kaplama dişe alışmak ne kadar sürer? Yeni kaplama dişe alışmak maximum 5-10 gün sürer. Yani yaklaşık iki hafta içinde yeni dişlerinize alışıyorsunuz.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Uzmanlar tarafından gerçekleşen diş kesilmesi işlemi sonrasında o bölgeye uygulanan anestezi iğnesinin etkisi geçtiği takdirde dişlerde ağrı görünmesi normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür.
Yetişkinlerin dişinde müdahale olmadan düzelme şansı bulunmadığı için genellikle diş doktorları tarafından işlem yapılması gerekmektedir. Diş törpüleme işlemi acıtır mı? Diş törpüleme işlemi lokal anestezi işlemi ile yapıldığından herhangi bir acı meydana getirmez.
Diş kesilmeden kaplama yapılmamaktadır ancak lamine yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri