Zirkonyum kaplama ile dişlerin alt yapı provası yapılır ve ağız içerisinde bir sorun olup olmadığına bakılır. Bir sorun olması halinde protez tekrar incelenir ve hazırlanır. Provaların bitmesi ile kaplamalar dişlere sabitlenir ve zirkonyum porselen kullanılmaya hazır hale gelir.
Tamamen diş eti dokusuna uyumlu bir malzemedir. Metal ile desteklenen protezlerde görünen dişin tavan bölgesindeki diş eti ile birleşme noktasında morumsu renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine neden olmaz.
İlk aşamada öncelikle gerek varsa lokal anestezi eşliğinde dişlerde düzenlemeler yapılır. Yapılan ufak müdahalelerle dişler şekillendirildikten sonra ölçüsü alınır ve ölçüye göre kalıp hazırlanır. Yaklaşık 3-4 gün sonra işlemin ikinci aşamasında hazırlanan zirkonyum kaplama denenir.
Zirkonyum diş provası dişteki rahatsızlıkların ve dişin kaplamaya uygun hale getirilmesinin ardından yapılır. Hazırlanan diş maketlerinin dişlerin yüzeyine ve üzerine uygunluğu kontrol edilerek prova işlemi gerçekleştirilir. Prova işlemi yapılacak dişin eksikliklerinin giderilmesi açısından önemlidir.
Laboratuvar testi yapmadan; kaplamada kullanılan porselen veya zirkonyumun çin malı olduğu, iyi veya kötü kalitede olduğunu anlamak mümkün değildir. Klinik muayenede sadece yapılan kaplamanın teknisyen tarafından iyi hazırlanıp hazırlanmadığı ve hastanın ağzına uyum gösterip göstermediği anlaşılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Zirkonyumların sınıflandırılması, sağlamlığa göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 5 farklı kaplama tipinden bahsedilebilir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar. Fakat porselen kaplama materyal olarak camsı bir yapıda olması nedeniyle daha kırılgandır.
Zirkonyum Diş Ne Zaman Oturur? Uygun dişlerin belirlenmesi ve röntgen görüntülerinin değerlendirilmesi gibi pek çok süreç dahil olmak üzere, iki hafta içinde zirkonyum kaplamalar tamamlanır.
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir. Yapışkan ve sert gıdalardan da uzak durmanız gerekir.
İşlem ortalama 1 hafta ile 10 gün arasında sürer. Bu süre içinde ilk gün dişin kesim işlemi yapılır. Sonrasında iki kez prova yapılır. Provaların amacı zirkonyum kaplamaların diş ile uyumunu kontrol etmek ve estetik olarak değerlendirmektedir.
Zirkonyum kaplama, diş hekimliğinde estetik ve dayanıklılık sağlamak amacıyla kullanılan bir çeşit porselen kaplamadır. Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
Tedavi süresi yaklaşık üç dört seansta yani bir hafta gibi bir süre zarfında tamamlanmaktadır. Zirkonyum tedavisi gibi ilk önce inceltilir, ölçü alınır ve diş takılır.
Öncelikle bu kaplamanın yapılacağı kişinin ağız ölçüsü alınır. Ölçüler ve gerekli düzeltmeler tamamlandıktan sonra ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi uygulanır. Kaplama yapılacak diş küçültülür. Kesilen dişin yerine ölçü alındıktan sonra geçici diş yapıştırılır.
Eğer kaplama altındaki dişte bir çürük tespit edilirse, bu durum acilen tedavi edilmelidir. Öncelikle kaplama çıkarılır ve altındaki çürük temizlenir. Ardından, diş tekrar kaplanmadan önce tam anlamıyla sağlığına kavuşturulmalıdır. Çürük çok derinse ve dişin sinirine ulaşmışsa, kanal tedavisi de gerekebilir.
Üst ve alt dişlere zirkonyum kaplama yapılabilir. Arka grup dişlerde sağlamlık, ön grup dişlerde estetik görünüm açısından sıklıkla uygulanır.
Zirkonyum dişler cilalı ve pürüzsüz yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.
İmplant diş taktırdıktan sonra, en az 2 saat boyunca hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz gerekir. Bunun nedeni, anestezi etkisinin geçmesi ve kanamanın durması içindir. Ayrıca sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden de uzak durmalısınız.
Zirkonyum diş kaplamalar metal içermediğinden ağızda tat veya koku oluşumuna sebep olmaz.
Zirkonyum dişin ömrü bitince işlemin tekrarlanması gerekir. Zirkonyum diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun ömürlü kullanım sağlar. Uzun yıllar boyunca dış etkenlerden dolayı kaplamın gücü zayıflayabilir bu durumda tekrar yapılması tavsiye edilir.
Kaplama dişlerin ağrısı genellikle kaplama işleminden hemen sonra ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün ila bir hafta sürebilir. Bu süre içinde ağrı ve hassasiyet hissedebilirsiniz, özellikle de sıcak, soğuk veya tatlı yiyecekler tükettiğinizde veya dişlerinize baskı uyguladığınızda.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Zirkonyum dişler ileride renk değiştirir mi? Pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeye sahip oluşu nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.
Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
A1 diş rengi, doğal beyaz bir gülümseme görünümünü korumak isteyenler için ideal bir tercihtir. Bu renk tonu, dişlerin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. A1 diş rengi, özellikle açık pembe veya pembe tonlarında diş eti ile uyum sağlar.
Porselen ve zirkonyum kaplamalar, doğal dişlerinizin rengine en uygun olanı seçerek, doğal bir görünüm sağlarlar. Tüm kaplama çeşitleri, diş yüzeylerine göre daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptirler, bu da dişlerinizin daha az lekelenmesine ve daha kolay temizlenmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri