Zirkonyum dişte kırılma, zirkonyum kaplamanın düşmesi görülür mü? Ters ve fazla bir kuvvette kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir.
Zirkonyum üst yapısının kırılmasının sonuçları, zirkonya ayarlandığında, mikro çatlaklar oluşur ve çatlaklara neden olabilir. İlgili literatür, zirkonyumun basınç kuvvetlerinde çok “güçlü” bir malzeme olmasına rağmen, çok fazla esnekliğe sahip olmadığını ve kırılabileceğini göstermektedir.
Zirkonyum dişlerin zarar görmemesi için sert ve kabuklu yiyeceklerin dişle kırılmasından kaçınılmalıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıkların zirkonyum dişlere zarar verme riski bulunduğu unutulmamalıdır.
Doğru koşullar sağlandığında metal seramik kron ve köprüler için mükemmel bir alternatiftir. Metal seramikleri olarak da adlandırılan metal seramikten yapılmış protezler, seramikle kaplanmış metal bir iskeletten oluşur. Zirkonyum diş kırılmaz.
Kaplama yapılacak kırık diş için, eğer kanal tedavisi gerekiyorsa önce kanal tedavisi uygulanır. Daha sonra dişin kırık parçası tamamlanır ve son olarak da porselen kaplama için aşındırılıp ölçüsü alınarak işlem tamamlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak kaplama tekrar kullanılması düşünülüyorsa kron sökücü ile tekrarlayan hafif darbelerle sökülerek çıkarılması hedeflenir. Zirkonyum kaplamalar bu darbelere karşı biraz daha dayanıksızdır ve kırılabilir.
Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir. Böyle durumlarda diş mümkünse tedavi edilir ve kaplama tekrar yapılır.
Zirkonyum doğal bir kaplama malzemesi olduğu için kişilerde alerjik etkilere neden olamaz. Bu nedenle en hassas diş etine sahip olan kişiler bile rahatlıkla kullanabilir. Dayanıklı olduğu için uzun ömürlüdür. Kolay kolay kırılma veya çatlama yapmaz.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Garanti Süresi
Diş hekiminin uzmanlığı ve kullandığı malzeme kalite listesine göre bu kullanım süresi 5 yıl ila 8 yıl arasında değişir. Düzenli doktor kontrolü, dikkatli bakım, hassas kullanım ile bu kullanım süresi 10 yıla kadar uzayabilir.
Biouyumlu bir materyal olan zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen zirkonyum diş kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir.
Zirkonyum kaplama yapılan dişlerde değişiklikler olmaz. Zirkonyum değiştirilmek istenildiğinde dişe zarar verir mi? Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığı için herhangi bir rahatsızlık duyulmaz.
Porselen diş hazırlanırken, hazırlayan uzmanın yaptığı bir hatadan ya da hazırlandığı materyallerde meydana gelen deformelerden kaynaklı olarak ileride kırılma yaşanabilir. Yanlış diş fırçalama neticesinde dişler yıpranabilir ve zamanla çizikler ya da çatlaklar yaşanabilir.
Zirkonyum Dişler Çürür mü? Oldukça hassas bir işle üretildikleri için, kırpılan diş yüzeyine otururlar. Bu şekilde, zirkonyum porselen diş ile bakterilerin nüfuz edebileceği doğal bir boşluk kalmadığından, çürük oluşmasına izin vermez.
Kaplamanız çıktıktan sonra yeniden yaptırmanız önemlidir. Çünkü boşlukların doldurulması ve diş yapınızın bozulmaması açısından önemlidir.
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Zirkonyum kaplama diş genellikle oldukça dayanıklıdır, ancak aşırı diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi dişlerin aşınmasına neden olan durumlarda diş kaplamalarının yenilenmesi gerekebilir.
Porselen dişte kullanılan metal, diş etlerinde renk değişimi gibi yan etkilere neden olabilir, diş etiniz grileşebilir hatta morarabilir. Zirkonyum kaplama ise “doku dostu” olduğu için herhangi bir yan etki ya da soruna yol açmaz. Ayrıca, zirkonyum kaplama hastanın ağzında birtakım tat bozukluklarına neden olmaz.
1-Zirkonyum dişler koku yapar mı? Zirkonyum dişler koku yapmazlar.
Kaplama dişin temizliği aslında normal diş temizliğinden çok da farklı değildir, aynı şekilde düzenli diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımı, düzenli doktor kontrolünü kapsar.
Laboratuvar testi yapmadan; kaplamada kullanılan porselen veya zirkonyumun çin malı olduğu, iyi veya kötü kalitede olduğunu anlamak mümkün değildir. Klinik muayenede sadece yapılan kaplamanın teknisyen tarafından iyi hazırlanıp hazırlanmadığı ve hastanın ağzına uyum gösterip göstermediği anlaşılabilir.
Zirkonyum kron yapılan hastaları yeni dişleri yüksek oranda yarı saydamdır, doğal dişlerin görünüşünü ve verdiği hissi taklit ederler. Beyaz toz formunda bulunan zirkonyum kolayca şekillendirilip preslenerek doğal diş gibi görünmesi sağlanabilir.
Eğer porselen laminate'in ufak bir kısmı kopmuşsa, diş hekiminiz ilgili kısma aşındırma uygulayarak oluşmuş olan çukuru yok edebilir. Bu oldukça kalıcı bir çözümdür. Ancak, gülüşünüzün simetrisinin bozulmaması için, komşu pozisyondaki dişin de benzer şekilde aşındırılması gerekebilir.
Porselen kaplama dişler, kolay bir şekilde kırılacak yapıya sahip değildir. Her daim parlak ve doğal görünümlü diş alternatifleri olarak kişilerin kullanımına sunulmaktadır.
Sağlamdır: Çiğneme kuvvetlerine karşı daha dayanıklıdır. Zirkonyum metalinin yapısı gereği kuvvetlere karşı dirençlidir. Bu özelliği sayesinde sadece ön dişlerde değil, arka bölge dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Burada metal alt yapılı porselenlerin sağlam olmadığı sonucu çıkarılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri