1876 yılında diyarbakır'da doğan ziya gökalp orta halli memur bir ailenin çocuğuydu. alakom'un verdiği bilgilere göre babası çermik kürtleri'nden tevfik efendi annesi ise pirinçcizade olarak tanınan bir kürt aileden gelen salih efendi'nin kızı zeliha hanım'dır.
1876 yılında Diyarbakır'da doğan Ziya Gökalp, Türk-Kürt kökenli halkın karışık yaşadığı bir bölgede büyüdü. İki dili de konuşabiliyordu. Çok erken yaşlarda Türklük kimliğini öne çıkarmış ve ırk ve milliyetçi kültür konularına yönelmişti.
Asıl Adı Mehmet Ziya Gökalp olan Ziya Gökalp 23 Mart 1876 Diyarbakır doğumludur. ''Türk Milliyetçiliğin Babası'' olarak tanınan yazar, toplumbilimci, şair ve siyasetçidir. Meclis-i Mebusan' da ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekilliği yapmıştır.
23 Mart 1876'da Diyarbakır'da doğdu. Babası Mehmet Tevfik Efendi oğluna Mehmet Ziya ismini verdi. Ancak O, 1911 sonrasında Gökalp ismini Ziya ile birlikte kullanmaya başladı ve bu isimle tanındı. Bu aile, XVIII. yüzyılda Çermik ilçesinden gelip Diyarbakır'a yerleşti.
ZİYA GÖKALP HAKKINDA
Bu zatın kendisi tasavvufa bağlı imiş.
İlgili 34 soru bulundu
Ziya Gökalp, 1876'da Diyarbakır'da dünyaya geldi. Babası, Diyarbakır'da üst düzey devlet görevlerinde bulunmuş ve Diyarbekir gazetesini çıkaran ve başyazarlığını yapan Mehmet Tevfik Efendi'ydi. Gökalp'ın dedesi Hacı Hüseyin Sabir Efendi, Diyarbakır'da müftü ve kadı olarak görev yapmıştı.
Düşüncelerini Türkçülük etrafında şekillendiren Mehmet Ziya Bey (Gökalp), İstanbul'a gelir gelmez Türk Ocağı'nın kurucuları arasında yer almıştı.
Özellikle Gökalp'ın “Türk Medeniyet Tarihi” isimli kitabı Atatürk'ün üzerinde önemli etkiler bırakmıştır (Uyguner;1972). Gökalp, Atatürk'ün yeni Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesi ile ilgili düşünce yapısının oluşmasında özel ve önemli bir yere sahip olmuştur.
Şeyhmus GÖKALP 1977 yılında Mardin'in ilçesi olan Nusaybin'de, çatışma ve yoksulluğun adeta kader olduğu bir coğrafyada dünyaya gelir.
Büyük Türk düşünürü Ziya Gökalp, Sultan Abdülhamid rejimine duyduğu öfkeye ve çaresizliğe yenik düşerek kafasına doğrulttuğu silahı ateşlemiş; ama bu kurşun onu yaklaşık 30 yıl sonra 1924 yılında öldürmüştü
Ziya Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin Türkçülük düşüncesinin en önemli teorisyenlerinden biridir. O, Türk fikir hayatında adından çokça söz ettiren bir düşünce adamıdır. Birçok eserinde Türkçülük düşüncesini işlemiştir.
“Yasak yayınları okumak ve muhalif derneklere üye olmak” nedeniyle 1898'de tutuklandı. Bir yıl cezaevinde kaldı. Gökalp'in, Diyarbakır Gazi Köşkü'ndeki büstü. Serbest bırakıldıktan sonra 1900'de Diyarbakır'a sürgüne gönderildi.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.
Gökalp'e göre Türkçülük, “Türk milletini yükseltmek” olarak tanımlanır. Ziya Gökalp, Türkçülüğün milli kültürü arama ihtiyacından doğduğu düşüncesindedir. Gökalp'ta Türkçülük millet gerçeğine ve bu gerçeğin dayandığı kültürel zemini ortaya çıkarmaya, kültürel anlamda Türk milletini yükseltmeye dayanmıştır.
Öz Türkçe bir isim olan Gökalp, ''Gök'' ve ''Alp'' kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Göklerin yiğidi bahadır anlamına gelir. Gökalp isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 21.885 kişiden birinin ismi Gökalp.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Ali Rıza (1839, Selanik - ?, Selanik), Osmanlı Rüsumat (Gümrük) İdaresinde Gümrük memuru, kereste tüccarı. Zübeyde Hanım'ın eşi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Makbule Atadan'ın babasıdır.
19. yüzyılda Selanik'te gerek kendi kurduğu özel okulda gerekse aynı dönemde açılmış diğer özel okullarda usul-i cedid (yeni yöntem) esasında eğitim vermiş bir eğitimcidir. Kurduğu Şemsi Efendi Mektebi'nde Mustafa Kemal Atatürk'e okuma-yazma öğrettiği düşünülür.
“Millî Şair”, “Türk Şairi” unvanları ile anılan, şöhret olan Mehmet Emin, gerek şiirlerinin uyandırdığı ses, gerekse İttihat ve Terakki ile olan ilişkileri sebebiyle 1907'de Erzurum Gümrük Nazırlığı göreviyle İstanbul'dan uzaklaştırılır. II.
Mezar lahdi, 1927 yılında bitirilir ve II. Mahmut türbesi haziresinde bulunan ebedi makamına törenle konulur.
Ziya Gökalp (1876-1924) Türk düşünce ve siyaset dünyasının önde gelen aktörlerinden biri olarak tanınmaktadır. Türk toplumunun sosyolojiyle tanışmasına ve II. Meşrutiyet'ten itibaren Türkçülük akımının doğuşuna öncülük etmiştir.
Yahya Kemal Beyatlı, Türk Yurdu Dergisi'nin Kasım 1924 sayısında “Ziya Bey'in bir radyum olan beyni söndüğünden beri vatandaki ilimde karanlık vardır.” demiştir (Karaveli, 2008: 195). Ziya Gökalp Türk tarihinde eşi bulunmayan millî bir filozof ve sosyolog idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri