Yönetmelikte Tip 1 Diyabetli çocukların her yaşta özel koşul gereksinimi olduğu düzenleme altına alınmıştır. Yönetmeliğin üçüncü ekinde yer alan mevzuatla uyum arandığında kullanılacak derecelendirme tablosuna göre özel koşul gereksinimi olan bireylerin engel oranı %90-99 aralığında belirlenmiştir.
Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Bunun için 182'yi aradığınızda çocuğunuz için ÇÖZGER raporu başvurusu yapacağınızı söyleyip bulunduğunuz il/ilçedeki bu raporun verildiği hastaneden randevu alabilirsiniz. Her devlet hastanesi ÇÖZGER raporu vermek konusunda yetkili değil. Randevunuzu online olarak e- nabız sistemi üzerinden almanız da mümkün.
Diyabet hastalığı, çoğu kez meslek seçimini veya mevcut işi etkilemez. Birisinin, bu sebepten ötürü başka bir yere tayin edilmesi veya yeniden eğitim görmesi çok nadirdir.
Diyabet Hemşiresi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Diyabet Hemşiresi maaşları 14240 TL'dir. En düşük Diyabet Hemşiresi maaşı 11400 TL iken, en yüksek Diyabet Hemşiresi maaşı 19220 TL'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir.
Yönetmelikte Tip 1 Diyabetli çocukların her yaşta özel koşul gereksinimi olduğu düzenleme altına alınmıştır. Yönetmeliğin üçüncü ekinde yer alan mevzuatla uyum arandığında kullanılacak derecelendirme tablosuna göre özel koşul gereksinimi olan bireylerin engel oranı %90-99 aralığında belirlenmiştir.
Tip 1 diyabetin tedavisinde değişmez kural insülin enjeksiyonudur. Bu tip şeker hastalığında insülin kullanmak bir zorunluluktur ve hayat kurtarıcıdır. Tedavinin diğer temel taşları ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve eğitimdir.
SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.
%90 engelli raporu kimlere verilir? Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.
Tip 1 Diyabet hastalığı insülin eksikliği sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tedavisi insülinle yapılmaktadır. Ağızdan alınan şeker düzenleyici ilaçların tedavide yeri yoktur. Tanı sırasında şeker koması olmasa bile tedavi mutlaka hastaneye yatırılarak yapılmalıdır.
Engelli raporları kendi içinde "süreli" ve "süresiz" olmak üzere ikiye ayrılır. Süresiz raporun alınabilmesi için engele sahip kişinin fiziken ya da ruhen en az %40 oranında engel raporuna sahip olması gerekir. Süresiz engelli raporu iptal edilemeyen, hayat boyunca geçerli olan bir engelli raporudur ve iptali yoktur.
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Şeker ve astım hastaları da yararlanabiliyor
Şeker hastası ya da astım hastası olanlar da sağlık kurulundan alınan yeterlilik raporu ile vergi indirimine başvurabiliyor. Alınacak vergi indirimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak başvuru sonucunda da erken emekli olunabiliyor.
Esansiyel (primer) hipertansiyon (%10), diyabettes mellitüs diğer tanımlanmamış (%20), dirsek burkulma gerilmesi (%13) teşhisi ve %43 engellilik oranı
Tip 1 diyabeti bulunan kişiler için tedavi söz konusu değildir. Şeker hastalığında tüm mesele kandaki şeker seviyesini kontrol altına almaktır. Tip 1 diyabette bu kontrol ancak insülin takviyesi ile mümkündür. İnsülin enjeksiyon ya da pompa ile alınabilir.
Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler. Diyabeti olanların kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde yaklaşık 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazladır.
Günümüzde, tip 1 veya tip 2 diyabetli kadınlar normalde sorunsuz hamile kalabilmektedir.
2023 yılı engellilik indirimi :
Çalışma gücünün %80'inden fazlasını (%80 dahil) kaybeden birinci derece engelli, Çalışma gücünün %60'ından fazlasını (%60 dahil) kaybeden ikinci derece engelli, Çalışma gücünün %40'ından fazlasını (%40 dahil) kaybeden üçüncü derece engelli sayılır.
Şeker ölçümü, kanda bulunan glikoz miktarını belirlemek için yapılan bir testtir. Kan şekerinin yüksek veya düşük değerlerde olması sağlık için risk oluşturabilir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının kandaki glikoz seviyesinin düzenli olarak izlenmesi gerekir.
Açlık kan şekerinin 100 mg/dl üzerinde ölçülmesi şeker hastalığı açısından riskleri ifade eder. 126 mg/dl üzerinde ölçülmesi ise şeker hastalığının tanısal kriteridir.
Şeker hastalığı (diyabeti) bulunmayan kişiler için HbA1c normal aralığı %4 ile %5,6 arasında olmalıdır. hemoglobin A1c seviyeleri %5,7 ile %6,4 arasında ise bu prediyabet (gizli şeker) olduğuna işaret eder. %6,5 ya da daha yüksek seviyeler ise diyabet hastası olunduğu anlamına gelir.
Stres hormonlarının salgılanması, insülinin kan şekerini düşüren etkisine tam ters etki yapar. Bu nedenle kan şekerinin seviyesini yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri