Eğer daha önce boyanmamış veya verniklenmemiş bir mobilyayı boyayacaksanız ve yüzeyinde pürüzler yoksa zımpara yapmanıza gerek yok. Ancak daha önceden boyalı veya vernikli bir mobilyaya boyama işlemi yapacaksınız zımpara yapmanız kesinlikle gerekiyor.
Zımparasız Mobilya Boyanır Mı? Evdeki mobilyalarınızı yenilemek istediğinizde zımparasız işlem yapmak mümkündür. Alt kısmına astar boya yapılarak zımpara yapmadan boya yapmak mümkündür. Bazı durumlarda astar boya yapmadan dahi direkt boya işlemi yapılabilmektedir.
Temiz, parlak ve daha modern bir görünüm elde edebilmek için tebeşir boyalar kullanılabilir. Bu boyaları eskiyen mobilyalarınızda istediğiniz şekillerde uygulayabilirsiniz. Tebeşir boya uygulamaları sayesinde zımparasız mobilya hangi boya ile boyanır şeklindeki sorunuza cevap verebiliriz.
Eğer kabzanın pin yerlerindeki eğime uygun olan eğimde bir sert malzeme ile zımpara bloğu yapılmazsa bu sefer kabzanın geometrisi bozulabilir ya da fazla küçük bir obje kullanılırsa pinlerin çevresini kabzanın doğal akışından farklı bir hale getirirsiniz.
Akrilik boyalar, su bazlı bir boya türüdür ve mobilyaların boyanmasında kullanılır. Akrilik boyalar, genellikle hızlı kuruma sürelerine sahiptir, kokusuzdur ve suyla rahatlıkla temizlenebilir özelliktedir. Ahşap, metal veya plastik gibi farklı yüzeylere uygulanması mümkündür.
İlgili 17 soru bulundu
Su bazlı boyalardan akrilik boyalar mobilya boyası olarak uygun olanlardır. Akrilik boyalar yalnızca mobilya boyası olarak değil, sanat çalışmalarında ve tekstilde de kullanılmaktadır. Akrilik boyayı geniş yüzeylerde bir rulo yardımı ile kullanabilirsiniz. Dar kısımlarda ise fırçaya ihtiyaç duyacaksınız.
Tavan ve duvarlardaki delikler, çizikler ve hasarlı bölgelerin tadilatının yapılması için zımpara uygulamalarına ihtiyaç duyulur. Bu tür tadilatlarda genellikle saten alçı kullanılır. Buna ek olarak tamir macunu adı verilen bir maddeden de yararlanılabilir.
Zımpara duvara boyanın yüzeye bağlanmasına yardımcı olacak bir doku verir. Ayrıca boya öncesi zımpara yaparak duvar ve tavanlarını dengeli hale getirebilirsiniz.
Zımparalamanın en önemli etkisi ahşabın üzerinde bulunan pürüzlerin ev deliklerin kapanmasını sağlamaktır. Doğal olarak boyayacağınız ahşabın üzeri hasar görmüşse bu durumda zımparalamak gerekir. Ahşabın Zımparalanması Zor mudur? Ahşabı zımparalamak zor ve uğraştırıcı bir işlemdir.
Sprey boya ile mobilya boyama, hızlı ve pratik bir yöntemdir. Özellikle geniş ve düz yüzeylerde mobilya boyama spreyi başarılı sonuç verir. Sprey boyayı uygulamadan önce yaklaşık iki dakika boyunca iyice çalkalayın ve püskürtme ucunu test edin. Boyayı uygulama yüzeyine 25-30 cm mesafeden uygulayın.
Ham MDF güzelce zımparalanır ve boya yapmaya hazır hale getirilir. Yeterli miktarda fırçaya yüklenen boya yüzeye uygulanır. Boya kuruduktan sonra dilediğiniz stencil şablonu yüzeye yerleştirilir ve üzeri tercihen yüzeyin zıt rengine boyanır. Stencil uygulamasından sonra yüzey dilediğiniz desenle kaplı hale gelecektir.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Kadife kaplamalı rulo özel dokusu ile vernik ve boya uygulamlarında kullanıma uygundur. Mutfak dolapları, mobilya, duvar yenileme projelerinde boya ve vernik yaparken tercih edebilirsiniz. Uygulama yapıldıktan sonra su dolu bir kap içerisinde bekletilmelidir. Bu sayede tekrar tekrar kullanılabilir.
Eskitme Hangi Boyayla Yapılır? Mobilya eskitme tekniğini uygularken akrilik gibi su bazlı boyalar ve yağ bazlı boyalar kullanılıyor. Akrilik boya, yağlı boyanın aksine kısa sürede kuruyor ve kokmuyor. Ayrıca darbelere karşı dayanıklı bir boya türü.
İlk olarak, 60 veya 80 numaralı zımpara kağıdı kullanarak ahşap yüzeyin kabaca zımparalanması gerekebilir. Daha sonra, 100 veya 120 numaralı zımpara kağıdı kullanarak daha ince zımparalama yapılabilir. Son olarak, 220 numaralı zımpara kağıdı kullanarak pürüzsüz bir yüzey elde edilebilir.
Boyama esnasında dikkat edilmesi gereken ilk nokta astardan sonra pütürlü bölgelere zımpara yapmaktır. Kişiler isterse zımpara kâğıdı ile de düzeltme yapabilir. Sonrasında boya sürüldüğünde boyanın ilk katının kuruması beklenir ve ardından ikinci kez boya sürülür.
60 ila 7.000 arasında değişen birçok farklı kum mevcuttur. En yaygın olanları 60-80 kum (kaba), 100-150 kum (orta), 180-220 kum (ince) ve 320 kum (çok ince) içerir.
Ekstra İnce Zımpara Kağıdı: genellikle boya veya vernik katları arasında kullanılır. 240, 320 ve 400'lükleri çok ince olarak adlandırılırken, 600'lüğe kadar olanlar ise ekstra/süper ince olarak adlandırılır ve parlatma işleri için en uygun olanlar da bunlardır.
Zımpara, işlenecek pürüzlü yüzeyleri pürüzsüz hale getirmek için kullanılan malzemeye verilen isimdir. Manuel yani elle uygulanabilir ya da bu işi yapacak zımpara makineleri bulunur. Zımparayla mermer, ahşap, metal ve bunlar gibi birçok maddeden yapılmış yüzeyler pürüzlerden arındırılır.
0 numara zımpara: Maden, tahta vb. şeylerin yüzünü aşındırıp düzleştirme ve parlatmada kullanılan ve üstüne zımpara tozu yapıştırılmış olan kalın kağıt olmaktadır.
Boyanın çok hızlı kuruması. Önceki katlar tamamen kurumadan ek kat uygulanması. Yüzey hazırlığının yapılmaması ya da eksik yapılması. Boyanın son kullanım süresinin geçmiş olması.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Ahşap, yağlı boya ve akrilik boya türü ile boyanabilir. Kullanıcılar genellikle ahşap boyama, ahşap masa boyama, ahşap sandalye boyama, ahşap konsol boyama, ahşap dolap boyama ya da tuvale boya çalışması yaparken akrilik boya türünü tercih etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri