Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "İçeride 280 kişi var, 4 kişi etkilendi. Biri canlı olarak kurtarıldı. 1 kişi ağır yaralı. 2 kişi den canlı ses alınabiliyor." dedi. Hacıbektaşoğlu, "Göçük, 4 kişinin çalıştığı bölgede etkili oldu.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Armutçuk Müessesi'nde göçük meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski adı Twitter olan X platformunda yaptığı açıklamada göçük nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin yaralandığını açıkladı.
"Herhangi bir patlama söz konusu değil, göçük"
Zonguldak Valisi Hacıbektaşoğlu, bölgeye gelerek inceleme yaptı, yetkililerden bilgi aldı. Herhangi bir risk olmadığını dile getiren Hacıbektaşoğlu, "Herhangi bir patlama söz konusu değil, göçük.
1992 Kozlu kömür madeni faciası, 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinin Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında saat 19.45 - 20.00 arasındaki zincirleme grizu patlamaları nedeniyle meydana gelen bir madencilik kazasıdır. Olay sonucunda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.
Siirt'in Şirvan ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte, 3 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi yaralandı. Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığınca göçüğe ilişkin soruşturma başlatılırken 3 kişi gözaltına alındı. Şirvan ilçesinin Maden köyünde özel bir bakır madeninde henüz belirlenemeyen nedenle göçük oldu.
İlgili 27 soru bulundu
Yaşanmış en büyük kaza 1942 yılında Çin'de gerçekleşirken tam 1549 işçi hayatını kaybetti. İkinci sırada Fransa'da, 1906 yılında gerçekleşti ve tam 1099 işçi hayata veda etti.
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.
Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında eksi 450 kotunda göçük meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Zonguldak Ereğli'de, kömür madeninde meydana gelen göçük sebebiyle 1 kişi hayatını kaybetti. 6 yaralımız var.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında Cuma akşam saatlerinde meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası arama kurtarma çalışmaları sona erdi.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetmişti.
TBMM Hükümeti, 20 Nisan 1920' de Devrek, Ereğli, Mudurnu, Bartın, Göynük ve Zonguldak'ı Bolu Bağımsız mutasarrıflığından ayırarak, Kastamonu vilayetine bağladı. 14 Mayıs 1920' de de Zonguldak kazasını mutasarrıflık haline getirilerek, Kaza Kaymakamı Ahmet Cevdet Bey mutasarrıf vekili olarak görevlendirilmiştir.
İÖ 1200 yılında ağırlığını Frig oymaklarının oluşturduğu Ege göç kavimleri, Trakya üzerinden İç Anadolu'ya yayıldılar. Bu kavimlerden Bythin, Mariandyn ve Migdonlar Zonguldak yöresine yerleşerek bölgenin bilinen ilk halkını oluşturdular.
"Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından madencilik faaliyetlerinde bulunulan Armutçuk Müessesemize ait yeraltı taşkömürü ocağında bugün saat 13.45 sularında göçük meydana geldi.
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yöreye Anadolu Selçuklu ordusu 1084 yılında gelmiş ve yöreyi fethetmiştir. Daha sonra ise yöreyi Cenevizliler ele geçirmiştir, beylikler döneminde ise Candaroğulları bölgede hakimiyet kurmuştur. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Amasra'yı almasıyla birlikte Zonguldak ve çevresi tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.
Ocak derinliği, eğimi, üretim yöntemi, fay ve çatlak yapılar grizu riskini değiştiren faktörlerdir. Metalin metale sürtmesi, ocakta herhangi bir ateş parçası veya kullanılan çelik ekipmanların ısınması sonucu patlama oluşabilir.
Bartın Amasra'da meydana gelen maden patlaması sonrasında 41 işçi hayatını kaybederken, çok sayıda işçi de yaralandı. Patlamanın ardından yetkililer son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır.
14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlamada 43 madenci hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı.
Herkesçe kabul gören hikaye, Ereğli'nin Kestaneci köyünden bahriye erlerinden Uzun Mehmet tarafından bulunduğudur. Bu hikayeye göre, Uzun Mehmet Köseağzı mevkiinde maden kömürünü bulur ve İstanbul'a saraya götürür. ZTSO (1933)'e göre bu olay 1829 yılında gerçekleşmiştir.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
Zonguldak Havzası kömürlerinin kalorifik değeri 6200-7250 kcal/kg arasında değişmektedir ve -1200 kotuna kadar hesaplanan rezervi yaklaşık 1,3 milyar tondur.
Çizelge 1'de görüldüğü gibi grizu patlaması riskini kaynağında önleyecek en önemli tedbir metan gazı drenajıdır. Drenaj yeterli şekilde yapılamadığı zaman ise havalandırma ile metan oranını, patlama konsantrasyonunun altında tutulmasını sağlamak en önemli çözümdür.
Grizu patlaması önceden önlenebilir mi? Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri