Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Kafa karışıklığı, konsantre olmada zorluk. Aşırı korku, endişe ve suçluluk duygusu. Sosyal aktivitelerden geri çekilme. Yorgunluk, enerji azlığı ve uyku sorunları
İlgili 28 soru bulundu
Ağır depresyon (majör depresif bozukluk) yaşadığımız üzüntü, stres ve sıkıntıların ruh halimizi olumsuz yönde etkilemesi sonucu oluşan duygu durum bozukluğudur.
İletişimde ya da duygulanımda ortaya çıkan problemler psikolojik problem olarak adlandırılır ve kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu, yoğun stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anomalilerin gelişmesine neden olur.
Günümüzde sıkça karşımıza çıkan bu psikolojik rahatsızlıkların başlıca nedenleri insanların birbiriyle yaşadıkları iletişim sorunlarıdır. Yine bu rahatsızlıkların altında yatan sorunlar arasında yalnızlık, özgüven eksikliği, sevgisizlik, aldatılma, stres, çevresel faktörler karşımıza çıkmaktadır.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Ruhsal sağlığı bozulan kişi işyerinde konsantrasyon güçlükleri yaşamaya başlar. Dikkatini toparlayamaz, zamanla tahammül gücü azalır ve kişilerarası ilişkileri bozulmaya başlar. Uyku kalitesi olmayan kişiler uykuya dalma ve sabah uyanma güçlükleri yaşar. Kişide zamanla tükenmişlik belirtileri ortaya çıkar.
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Psikiyatrik bozukluklarda iyileşme olasılığı yüksektir. En ağır psikiyatrik bozukluklar da bile iyileşme %50'den az değildir. Şüphesiz iyileşme olasılığı ve iyileşme oranı psikiyatrik bozukluğun tipine göre değişmektedir. İyileşmenin süresi de farklılık gösterir.
Psikiyatri zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan tıp dalıdır. Psikiyatrist ise ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
Sağlıklı Yaşam Tarzı: Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve yeterli uyku almak, zihinsel sağlığı olumlu etkileyen temel faktörlerdir. Stres Yönetimi: Stresle başa çıkma tekniklerini öğrenmek ve uygulamak, psikolojik iyilik halini destekler.
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır. Anksiyete tutan kişilerde görülen yaygın belirtiler şunlardır: Gergin, huzursuz ve endişeli olma. Kalp çarpıntısı
Psikolojik vücut ağrısı, sık rastlanan bir durumdur. Kişinin psikolojik sağlığının vücudunu etkilemesi, fiziksel ağrılara sebep olmaktadır. Özellikle stres, ortaya çıkan pek çok rahatsızlığın kökeninde yer almaktadır. En sık görülen psikolojik vücut ağrıları, mide ve baş bölgelerinde kendisini göstermektedir .
Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder. Depresyon, anksiyete, panik atak ve cinsel işlev bozukluklarında yaygın görülür. Hissedilen psikosomatik ağrılar, duygusal yoğunluk ve yaşanılan durumla ilişkilidir.
Subhanallah, Elhamdülillah, Allah-u Ekber, bunlar insanı Allah'a yaklaştırır ve kalbinde Allah sevgisi oluşturur. Az olursa çok etkili olmaz, çok olursa etkili olur. Depresyon için Tevbe suresi 129. ayeti çok okunduğu zaman etkili olur.
Basit problemler için tedavi genellikle birkaç hafta sürer. Daha ciddi problemler için psikolojik tedavi süresi yıllar alabilir.
Depresyon geçiren kişiler, takıntılı titiz olan insanlar, şüpheci insanlar, duygularında aşırı iniş çıkış yaşayanlar, anti sosyal kişiliği olanlar aşırı sinirlilik rahatsızlığı yaşayabilirler. Stresli iş hayatı, mutsuz aile hayatı, alkol ve madde kullanımı aşırı sinirliliği tetikleyen unsurlardır.
Travma deneyimi olan kişilerde çok sık gelişen depresyon da kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Depresyon tedavi edilmezse, madde bağımlılığı, sosyal yeti yitimi, aile içinde uyumsuzluğa neden olabilir ve intihar riskini arttırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri