Çekirdeklerini ayıklayıp güzelce yıkadığınız kayısıları ortalarından iğne iplik yardımıyla açarak ipe dizin. Güneş alan bir yerde kayısılar kuruyana kadar bekletin.
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır. Fırınınızın performansına göre süresi biraz daha uzayabilir.
Gün kurusu kayısı elde etmek için öncelikle kayısılar temizlenir ve güneşin altında 2 ya da 3 gün bekletilir. Bekletilen bu kayısıların çekirdekleri çıkarılarak 5 ya da 10 gün daha tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Bu şekilde istenen renk elde edildiğinde kayısı kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve 3-4 gün boyunca bekletin. Bu süre sonunda kayısıların üzerine elinizle bastırın.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Kayısıları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra kayısıları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 70 dereceli fırına verin. Ara sıra kayısıları çevirerek yaklaşık 6-7 saat kadar bekletin.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Kayısı kuruturken dikkat edilmesi gereken püf nokta
Kayısıları yeterince bekletmezseniz yumuşak kalırlar, çok kururlarsa lezzetlerini kaybederler. Bu sebeple kurutma süresi önemlidir. Ayrıca kurutulmuş kayısıların uzun süre dayanması için onları kavanozda saklayın.
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Gün Kurusu Kayısılar tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çünkü belli bir süre kuruduktan sonra artık sertleşmiştir ve doğrudan tüketim için çok elverişli değildir. Bu yüzden tüketmeden evvel yıkanmalı ve bir miktar nemlendirilerek yumuşatılmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Kayısıları akan su altında kibarca yıkandıktan sonra suyunu süzdürmek yeterli olacaktır.
Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır. Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir. Kan yapıcı etkisi nedeniyle kansızlık sorunu olanlara tavsiye edilir.
“Kayısı silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor”
Kayısı hasadıyla ilgili bilgi veren Şahnahan ilçesinde çiftçilik yapan Bilal Akbulut, “Kayısı hasadı Temmuz ayının 5'i ile 10'nu arasında başlıyor. Silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor.
Kayısı hem yaz mevsiminin hem de kış mevsiminin severek tüketilen meyvelerindendir. Kayısı hem yaz mevsiminin hem de kış mevsiminin severek tüketilen meyvelerindendir.
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Gün içindeki su tüketimi sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için çok önemli, 2 adet kuru kayısı ve 1 adet cevizi gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah bu besinleri içinde beklettiğiniz su ile birlikte tüketin. Kabızlığa karşı çok etkili bir önlem almış olacaksınız.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
En doğal kuru kayısı çeşidi ise gün kurusudur. Sarı renkte kurumaya bırakılan kayısı güneşin etkisi ile koyu kahverengi-siyah bir renge bürünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri