Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakan yani kaçıran veya alıkoyan kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Bu alıkoyma fiili cebir, tehdit veya hileyle yapılırsa cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Nitelikli hallerin varlığında ise ceza 1 kat arttırılır.
Bu suçun manevi unsuru, failin mağduru hürriyetinden yoksun bırakmaya yönelik hareketleri bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir. Bu bakımdan hürriyeti yoksun kılma suçunun oluşması için genel kast aranmaktadır. Suç doğrudan kastla işlenebileceği gibi olası kastla da işlenebilir.
Asıl suçun cezası müebbet hapis cezası ise bu suça yardım etmenin cezası 10 ile 15 yıl arasında hapis cezasıdır. Asıl suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet olmadığında ise bu suça yardım etmenin cezası asıl cezanın ½ oranında indirilmiş hali kadar hapis cezasıdır.
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, bir kimsenin “bir yere gitmek” veya “bir yerde kalmak” özgürlüğünden mahrum edilmesidir. Yani, fail tarafından mağdurun serbestçe hareket etmesinin engellenmesidir.
Dil devriminden sonra literatüre girmiş olan alıkoymak kelimesinin sözlük anlamı bir kimseyi, bir yerde zorla tutmaktır. Hapsetmek anlamına da gelen bu kelime, bir şeyi bir kimseye vermek üzere ayırmak manasında da kullanılır.
İlgili 16 soru bulundu
TCK 109 takibi şikayete bağlı değildir. 8 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Tutuklama ve adli kontrol kararı verilebilir. TCK 109. maddede uzlaşma hükümleri uygulanmaz.
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçunun Cezası
Suçun yaptırımı olarak 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası kanunda öngörülmüştür. Kaçırılma ve alıkonulma eylemi cebir veya tehdit ile işlenmiş ya da çocuk 12 yaşından küçük ise ceza bir kat oranında artırılacaktır.
Hâkim kararı olmaksızın yapılan elkoyma işlemi, yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını elkoymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi halde elkoyma kendiliğinden kalkar.
(1) Hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri, elkoyma işlemini gerçekleştirebilir.
Elkoyma kararını kim verir? Elkoyma kararını soruşturmada kural olarak sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında davanının açıldığı mahkeme verir.
Gözaltına alınan kişinin kendisinin kolluğun gözetimi altındayken kaçması herhangi bir suç teşkil etmez. Gözaltındaki kişinin kendi çabası ile kaçması kanunda suç olarak tanımlanmamıştır. Ancak, kaçma fiiline bir kimse yardım ettiği takdirde gözaltına alınan kaçmasına imkan sağlama suçu oluşur.
İşlenen bir suçta azmettiren kişinin kim olduğunun belirlenemeyebilir. Bu durumlarda suçu işleyen ya da diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilir. Bu durumda suçu işleyen veya diğer suç ortağı azmettiren kişiyi ortaya çıkarır ise alacakları ceza 20-25 yıl arasında cezalandırılır.
Suçluyu kayırma suçu, suç işleyen bir kişinin araştırılması, yakalanması, tutuklanmasını engellemek veya mahkum olduğu hükmün infazından kurtulması için olanak sağlanması ile oluşur (TCK md.283).
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma, suç işleyen kişinin bir tehlikelilik hali bulunduğu varsayımıyla düzenlenmiş bir güvenlik tedbiridir. Bu güvenlik tedbiri ile ilgili olarak “ek ceza”, “feri ceza” gibi tanımlamalar da kullanılmaktadır.
Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunda, kişi adına alt sınırdan hapis cezası verilmesi halinde ceza, adli para cezasına çevrilebilir.
“(1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Tedbir konan mallara devlet hangi noktada el koyabiliyor? Mahkeme kararıyla el koyabiliyorlar. Mahkeme, gelirin terörün finansmanıyla ilgili olarak elde edildiğine veya suç işlenen bir mevzudan dolayı elde edilmiş olduğuna karar verirse bu durumda bunlara el konulmasına karar verir ve bunları hazineye devreder.
Kişilerin telefonuna elkoyma işlemi yapılabilmesi için hakim veya gecikmesinde sakınca olan hallerde Cumhuriyet savcısı kararı gerekmektedir. Bu bağlamda kolluk görevlilerinin telefona elkoyma konusunda yetkileri bulunmamaktadır.
Bir suçun işlendiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, dijital veri ve delil elde edilebilmesi amacıyla kişisel bilgisayarlara veya telefonlara el konulup üzerinde inceleme yapılabiliyor.
Bu maddeye göre “Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.”
Kanunun “Arama kararı” başlıklı 119. maddesinin ilk fıkrasına göre; “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler”.
Tutuklamayı yalnızca hâkim yapabilir. Tutuklamanın gerçekleşmesi koşulların sağlanması ile mümkündür. Öncelikle sanık ya da şüpheli hakkında kuvvetli bir suç şüphesine gerek duyulur. Somut delillerle desteklenmesi gereken kuvvetli suç şüphesi ortaya çıktığında hâkim tutuklama kararı verir.
Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Kız kaçırma suçunda, şayet cinsel birliktelik yok ise TCK nun109. maddesi uyarınca kişi hürriyetinden yoksun kılma suçundan, şayet cinsel birliktelikte yaşanmış ise ayrıca, TCK nun 103 ve 104. maddeleri uyarınca da yargılanacaklardır.
Kaçmaya razı edilen çocukları yasa korumuyor. Yargıtay, yeni TCK'ya göre, 16 yaşındaki kız çocuğunu rızasıyla kaçıran kişiye bir ceza verilemeyeceğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri