30 Kasım 2022 22:57, Haberler Bakan Bilgin, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçirilen işçilerin zorunlu emeklilik şartını ortadan kaldıracağız. KHK ile kadroya geçen işçiler, 'Sen şu kadar çalıştın, artık emekli olursun' denilerek zorla emekli ediliyorlar.
06 Mart 2023 10:28, Haberler
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, uzun zamandır dile getirdikleri 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin zorunlu emekli edilmesine ilişkin uygulamanın kaldırılmasıyla ilgili taleplerinin sonuç verdiğini belirterek, "Mücadelemiz sonuç verdi. Zorunlu emeklilik kaldırıldı.
EYT düzenlemesiyle birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin zorunlu emekliliği kaldırılmış olup, emeklilik hakkını kazanmış olanlar bu tarihten itibaren kurumları tarafından emeklilik nedeniyle işten çıkarılamayacaklar.
EYT Yasası'nın ana hatları
Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduranlar emeklilik hakkı elde edecek. Yasa kapsamında taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu emeklilik de kaldırılacak. İşverenlere ise kıdem tazminatı için kredi desteği verilecek. İşverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi sağlanacak.
AMED - Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası (EYT) olarak bilinen yasa kapsamında kamu kurumlarındaki on binlerce sözleşmeli çalışan, zorunlu emekli edilecek. Hükümetin yaptığı yasal düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce sözleşmeli çalışanın kadroya geçme yolu açıldı.
İlgili 27 soru bulundu
Beklenen on yıl içinde çalışanların cebinden 100 milyar TL'lik bir kaynak yaratmaktır. Zorunlu BES sadece işçileri değil, 45 yaş altında olan tüm işçi ve memurları kapsamaktadır. Üstelik daha önce bireysel emeklilik yaptıranlar da sisteme otomatik olarak dahil edileceklerdir.
Sözleşmeli personelin sadece çalışma şartları olarak EYT den dolayı 65 yaş şartı kalkmaz, 65 yaş şartı fiili çalışmaya yönelik olup, emeklilik şartları ile bir ilgisi yoktur.
Yapılan düzenlemede, daha önce mağduriyete yol açan Taşerondan işçi kadrosuna geçenler için zorunlu emeklilik şartın ortadan kaldıran maddeye de yer verildi. Sendikamızın ve bağlı olduğumuz TÜRK-İŞ'in aylarca süren yoğun mücadelesi de sonuç vermiş oldu.
Yazıda, kamu işçilerinde olduğu gibi 4/B gereğince istihdam edilen personellerde zorunlu emeklilik uygulamalarının kaldırılması gerektiği ifade edildi.
Zorunlu emeklilik yaşı hesaplama kapsamında kanunen belirlenen haller kadınlar için yaş 48-49 olurken, erkekler için 52 – 53 yaş olarak karşımıza çıkar. Bu yaş grubuna giren kadın ve erkek tüm işçiler 5 bin 600 prim gününü tamamladıkları zaman emekli olabilirler ve emekli aylığına hak kazanırlar.
Sosyal Güvenlik hakkı Anayasal bir haktır. Bu çerçevede ne zaman ve nasıl emekli olunacağı kişinin kendi iradesine dayanmaktadır. Yani ister emekli olur isterse olmaz. Bir başka kişi ya da kurum kimseyi emekli olmaya zorlayamaz.
Bu sebeple 696 sayılı KHK'nın mahalli idarelerde 01 Temmuz 2020 tarihinde geçerliliğinin bitmiş olması gibi, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında da 01 Kasım 2020 tarihinde bitmesi ve 6356 sayılı kanunun öngördüğü hukuki süreçlerin devam ettirilmesi esastır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinde zorunlu emeklilik şartının ortadan kaldırılacağını açıkladı.
Erken emeklilik için kanunda verilen süre dolduğunda, memur zorla emekli edilemez.
İlk defa reformun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65`e ulaşacaktır.
Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen vatandaşlarımıza yönelik 1.3.2023 tarihli ve 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 3.3.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Emeklilik Ne Zaman? 10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
“Geçici personel (4/C)”statüsünden “sözleşmeli personel (4/B)” statüsüne geçirilen çalışanlar 2018-2019 yıllarını kapsayan 4. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi'nde 4/B statüsünde çalışanlara yönelik bağıtlanan tüm sosyal haklardan faydalanacaktır.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Yani 64 yaşını doldurup 65 yaşına girildiği günde kişi 65 yaştan 1 gün almış olur ve 1 gün alındığı tarihte zorunlu emeklilik olmaz, zorunlu emeklilik tarihi kişinin 65 yaşını doldurduğu tarih olur. Örnek; 07/04/1961 + 65 = 07/04/2026 tarihi zorunlu emekli olma tarihidir.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR? : 850 bin kişiyi kapsıyor. Bunların 450 bini kamuda, 400 bini belediyelerde çalışıyor. Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar.
İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
4/C kapsamında iken 4/B kapsamın aktarılan personel 65 yaşını beklemeden yaşlılık veya malullük aylığına hak kazandıkları tarihte resen emekli edilmektedirler.
Sözleşmeli personel: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri