Bu kelime genellikle mürüvet, mürivet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mürüvvet şeklinde olmalıdır.
MURDAR NASIL YAZILIR? Bu kelimenin murdar mı, mundar mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı murdar şeklinde olmalıdır.
Mürüvvet TDK Sözlük Anlamı
- Ailede çocuğun doğumu, sünneti, evliliği gibi olaylardan dolayı duyulmuş olan sevinç, mutluluk. - Yiğitlik, mertlik. - Cömertlik.
Bu kelime genellikle müsvette şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı müsvedde şeklinde olmalıdır.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının müracat olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı müracaat olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de müracaat kelimesi doğru yazım biçimidir.
İlgili 28 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
MÜPTEZEL NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, müptezel şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "mübtezel, muptezel" gibiyazımlar ise imla hatasıdır.
Teessür kelimesinden türetilmiş olan müteessir sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Müteessir kelimesi, hep bir tesirin altında kalan, etkilenen, hem de üzgün ve çaresiz anlamına gelir. Etki eden anlamına gelen müesssir, bu kelimeyle zıt anlamlıdır.
Müteyakkız her alanda kullanılan sözcük türlerinden biridir. Müteyakkız sözcüğü TDK'ya göre, uyanık ve tetikte anlamına sahiptir.
Mülhakat kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mulḥaḳāt şeklindedir.
Mürvet en çok kullanılan 920. isimdir. Türkiye'de Mürvet ismini kullanan 13.533 kişi bulunmaktadır.
Anne ve baba olmak için gün sayan bireyler evlatlarına vereceği isim konusunda birçok araştırma yaptıktan sonra kararı vermektedir. En güzel seçeneklerden birisi de Mürüvvet ismidir.
Mürüvvet kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk anlamı bir ailede çocukların doğumu, sünneti, evliliği, iyi bir göreve geçmeleri vb. olaylardan duyulan mutluluk, sevinç olarak verilmiştir.
Murdan, ölmek anlamına gelirken, mundar kelimesinin sözlük anlamı da hayvan ölüsü demektir. Arap ülkelerinde bu kelimenin ''murdar'' şeklindeki kullanımı yaygındır.
Türk Dil Kurumu mundar kelimesi için, 'kirli, pis' karşılığını vermektedir. Buna karşılık mundar kelimesi Arapça olduğu için doğrudan sözlük ifadesi olarak sunulmaktadır. Aynı zamanda İslami açıdan da anlamı olduğunu dile getirmek mümkün.
Murdar kelimesinin anlamı merak ediliyor. Halk arasında murdar kelimesi genellikle yanlış telaffuz edilerek "mundar" deniliyor.
'Müsilaj' kelimesi TDK sözlüğünde yok. Türkçeye bir kelime olarak Fransızca 'Musilage', İngilizce 'Mucilage' veya İtalyanca 'Musilage'den geçmiş. Kelimenin etimolojik kökeni ise geç Latinceden geliyor. 'Mucilago' yani çamur gibi koyu sıvı anlamında."
Bu kelime genellikle deniz kızı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizkızı şeklinde olmalıdır.
Tembihlemek işi anlamına gelen bu kelime konuşma dilinden kaynaklı olarak hatalı yazılmaktadır. Bu kelime genellikle tenbihleme şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tembihleme şeklinde olmalıdır.
Arapçadan dilimize geçen bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. Muhattap gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı muhatap şeklinde olmalıdır.
Mürteci, gerici anlamında kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda mürteci kelimesinin TDK sözlük anlamı yeni kurulacak olan düzene karşı direniş göstermek demektir.
MÜSTAKBEL KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Türk milleti, Türkiye'nin müstakbel çocukları, bunu, bir an hatırdan çıkarmamalıdırlar.
Melül melül bakmak çaresiz ve elinden bir şey gelmeyerek boş boş bakmak demektir.
Türkçede en çok merak edilen kelimeler içerisinde muhatap kelimesi gelmektedir. Ancak birçok kişinin bildiği aksine bu kelime Türk Dil Kurumu üzerinden muhatap şeklinde yazılmaktadır. Yani yazım üzerinden sadece bir tane, 't' harfi kullanılmaktadır.
Musiki kelimesinin kökeni Arapçadır. Diğer adı ile müziktir. Musiki bir toplumun en önemli kültür unsurlarından biridir. Medeniyetler her dönem musikiye de damga vurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri