Hayatın devamı için tüketimi zorunlu olan gıda ve su gibi mallara zorunlu mallar; olmasa hayatın yine de devam edeceği, ama olursa hayatı daha zevkli ve renkli hale getirecek, eğlence ve ince zevklere hitap eden mallara lüks mallar; ömrü uzun, hemen bozulmayan mallara dayanıklı mallar; kısa sürede tüketilmedikleri ...
Yeme, içme, giyinme gibi bu tür ihtiyaçlar aynı zamanda zorunlu ihtiyaçlar olarak da adlandırılırlar. Hayat standardının yükseltilmesiyle ilişkili olan ve kültürel ihtiyaçlar olarak adlandırılan ihtiyaçlara her geçen gün yenileri ilave olmaktadır.
Serbest Mallar
İnsan açısından hayati önem arz ediyor olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğu anda ve herhangi bir bedel ödenmeksizin veya çaba harcanmaksızın elde edilebilen, dolayısıyla herhangi bir maliyeti ve fiyatı olmayan mallara verilen addır (örneğin, hava, güneş ışığı).
Normal mal kişilerin geliri veya serveti arttıkça talebi artan ama geliri veya serveti düştükçe de talebi azalan mallara deniyor. Örnek vermek gerekirse, sinema bileti, telefon aramaları, kıyafetler normal maldır.
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
1.1.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Ka- nunu uyarınca; edinilmiş mallara katılma, mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı olmak üzere eşler arasında dört farklı mal rejimi geçerli olabilmektedir.
Dayanıksız mallar ise fayda sağladığında yok olan veya biten mallardır. Örnek vermek gerekirse mum, ekmek, şeker, yakıt vb. gibi mallar dayanıksız mallardır.
Ekonomide insanların ihtiyaç ve isteklerini gidermek için alınıp satılan somut araçlara mal veya emtia denir. Hizmetten farklı olan malların dağıtımı yapılabilir, mallar el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılabilir. Mallar, pazar türlerine göre tüketim ve endüstriyel mallar olarak sınıflandırılır.
Klasik lüks mallar arasında haute couture giysiler, aksesuarlar ve valizler bulunur. Birçok pazarda, örneğin otomobiller, yatlar, şarap, şişelenmiş su, kahve, çay yiyecekler, saatler, giysiler, mücevher ve yüksek kaliteli ses ekipmanının lüks versiyonları dahil olmak üzere lüks bir segmenti vardır.
Biri olmadan diğerinin/diğerlerinin kullanımının bir kullanım değerinin olmadığı zorunlu tamamlayıcı mallara otomobil ile yakıtı, birlikte kullanımının isteğe bağlı olduğu tamamlayıcı mallara da çay ve şeker örnek gösterilebilir.
Aranmayan mallar, tüketicilerin varlığından haberdar olmadıkları veya varlığından haberdar olmalarına rağmen ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmedikleri ürünlerdir.
Eğer iki mal şu ya da bu şekilde bir birinin yerine kullanılabiliyorsa bu mallara ikame mallar denilir. Örneğin ayran ile kefir; çay ile kahve. İkame malın fiyatı ile diğer malın talebi arasında aynı yönlü bir ilişki vardır. İkame malın fiyatı artarsa, diğer malın talebi artar.
Madde 7 - Taşınmaz mal; arz üzerinde sabit olan tarla, bağ, bahçe, arsa, orman, ağıl, apartman, dükkan, fabrika, otel gibi bütün arazi, bina ve madenlerdir.
Üstün Mallar:Tüketicinin gelirinin artmasıyla talebi artan,gelirin azalmasıyla talebi azalan mallardır.
İsteklerle onların karşılanmasında kullanılan kaynaklar-mallar arasında var olan dengesizliğe kıtlık denir. Ekonomide mal ve hizmet üretiminin sınırlı kalmasına neden olan kaynaklara kıt kaynaklar denir. Kıt kaynaklarla üretilen mallar da kıt mallardır. Kıtlık nedeniyle bireyler ve toplumlar seçim yapmak zorundadır.
Ekonomi terimi olarak “ikâme”nin kullanımı, birbirleri yerine geçebilen mallara ve faktörlere ilişkindir ve aynı amaç ile kullanılabilen yani başka bir malın yerini alabilen mal ya da mallar için “ikâme mal” tanımlaması yapılmaktadır.
B- Beğenmeli mallar: Tüketicilerin fiyat, kalite ve modaya uygunluk karşılaştırması yaparak satın aldıkları ürünlerdir (Giyecek, mobilya, ev eşyaları, vb.). Beğenmeli malların çoğunluğu kolayda mallara göre daha pahalı olup daha nadir satın alınan ürünlerdir.
KURAL OLARAK KAMU TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR KAMU MALI, ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR İSE ÖZEL MALDIR.
Dayanıklı tüketim malları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi uzun süre bozulmadan saklanabilecek mallardır. Dayanıksız tüketim mallar ise, et, domates, çilek gibi uzun süre bozulmadan saklanamayacak, bozulacak mallardır.
Bunlar, özel mülkiyete geçirilmeye elverişli olmayan hiç kimsenin egemenliğine bırakılmayacak nitelikte olup, kamu hukukunun düzenleme alanına giren mallardır. Bunlar; tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler, dağlar ve onlardan çıkan kaynaklar, akarsular ve yatakları, kıyılar, genel sular, ormanlar.
Mal Para Mal Para iki mal arasında yer almaktadır. Günümüzde, madeni para, kâğıt para ve vadesiz mevduat parası, temel değişim aracı olarak düşünülmektedir. Çek kendiliğinden değişim aracı olarak düşünülemez. Değişim aracı olarak paranın yasal bir fiyatı vardır.
İktisadi mallar: çaba harcanarak üretilir ve belirli bir bedel ödenerek elde edilir. Serbest mallar: Doğada her istendiğinde bulunur ve bedel ödenmeden elde edilir. Bir malın serbest veya iktisadi olması duruma göre değişebilir. Ör: çölde su, kıt olduğundan iktisadi mal olabilir.
Üretim Malı: Üretken nitelikte olup, başka malların üretiminde kullanılan mallara denir. Tüketim Malı: Tüketicinin ihtiyacını karşılayabilmek için tüketmiş olduğu mallara denir. Bireylerin mal ve hizmet tüketmeleri sonucu elde ettikleri haz ve tatmin duygusuna fayda denir.
Araba – benzin ilişkisi, tamamlayıcı mal örnekleri arasında en sık kullanılanlardan birisidir.
Maddi olmayan mal (Immaterialgut) kavramından “cisimlenmiş bir niteliği olmayan ve kişinin dışında bulunan nesneler” anlaşılır. Bu niteliği ile de maddi olmayan mallar, cismani varlığı olmayan, özlerinde bir değişiklik olmaksızın geçmişte ve gelecekte algılanılabilen, düşünsel değerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri