Emeklilik döneminde sigorta primleri sayılacağı zaman ise, staj sigortası primleri çalışılan gün sayısına dahil edilmemelidir. Staj sigortası, sigorta başlangıcı sayılmaz. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, stajyer olarak bir kurumda çalışan kişiler iki grup altında toplanır.
Yukarıda da açıklandığı üzere staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası-meslek hastalığı-hastalık primi alınmakta, emeklilik primi ise alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Normalde staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak, SGK'nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini öne alabilirler.
Staj sigortası, stajyerin bağlı bulunduğu eğitim kurumu (lise, üniversite veya meslek edindirme kursu) tarafından ödenir.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
Eğitim ve öğretim hayatlarını tamamlayarak çalışma hayatına başlamadan önce, staj yapan kişilere staj çalışmalarını yaptıkları süre boyunca sigorta yapılması zorunludur. Buna staj sigortası denir. Bu sigortanın kapsamı ise kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarını içerir.
Askerlik borçlanması, doktora ve tıpta uzmanlık borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanması, yurtdışı öğrenci borçlanması sigorta girişini öne çekebilir.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Staj sigortası sorgulamaları, EYT borçlanmalarında olduğu gibi E-devlet sistemi üzerinden de yapılabilir. Bunun için söz konusu sistemde yer alan “4A Sigorta Dökümü” uygulamasını kullanmak gerekir.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
Buna göre staj sigortası EYT kapsamında sayılmayacak.
Staj ve çıraklık mağduriyeti yaşayan kişi sayısının 1.5 milyon olduğunu belirten Av. Ece Kaya şu ifadeleri kullandı: “Çıraklık ve staj mağduriyeti yaşayan kişi sayımız ilk etapta 240 bin kişi, Türkiye genelinde bu durumdan etkilenen kişi sayımız ise 1,5 milyon kişi.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor.
Sigortalılık başlangıç tarihi sigortalının uzun vadeli sigorta kolları kapsamına girmesini sağlayacak biçimde ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir. [2] Kurum'a bağlı üç farklı sigorta sistemi vardır. Bunlar 4A (SSK), 4B (BağKur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak bilinmektedir.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Bu yaştan öncesi sigorta emeklilikte aranan prim gün sayısında hesaba dahil ediliyor. Başladıkları tarihte isterse 14 yaşında olsunlar sigortalılık başlangıç tarihi kabul edilir ve emeklilik buna göre hesaplanır.
Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak. En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor.
18 yaş altındaki bireyler genellikle kendi başlarına bağımsız sigorta poliçeleri satın alamazlar veya oluşturamazlar. Ancak, ebeveynler veya yasal veliler, çocukları adına sigorta poliçeleri düzenleyebilirler.
Ferit Bey, çıraklık okulları ve staj dönemlerindeki SSK'lı çalışmalar emeklilik hesabında başlangıç sayılmıyor.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
Askerlik borçlanması sigorta giriş tarihini öne çekiyor mu? "Askerlik borçlanmasında kişi, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamış olsa dahi işe başlamadan önce askere gittiyse sigorta giriş tarihini geri çekebiliyor.
Bu kapsamda asgari ücretin brüt 3.577,50 TL olduğu 2021 yılı staj sigortası prim ödemeleri günlük 59,63 TL aylık 1.788 TL olarak, asgari ücretin brüt 6.471 TL olduğu 2022 yılı staj sigorta prim ödemeleri ise günlük 107,5 TL aylık 3 bin 235 TL olarak hesaplanmaktadır.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
ile Sigorta Sorgulama 4A hizmet dökümü sorgulamak e-devlet sistemi sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri