Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Düzenli zıplama, boy uzatmak için önerilen egzersizlerden biridir ancak sadece zıplamak tek başına boy uzamasını sağlamaz. Zıplama, vücudun direncini artırır ve kemikleri güçlendirir. Güçlü kemikler, büyüme plakları kapanmadan önce daha fazla büyüyebilirler.
Zıplamak teknik olarak boy uzamasına katkıda bulunmaz, fakat sürekli zıplayan birinin kalça kemikleri sürekli esneme durumunda olduğu için boy uzarken daha kolay esneyebilir, işte boy uzamasına yardımcı olan etken budur.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Bunların yanında düzenli zıplamak boy uzatır mı sorusunun cevabı da oldukça merak edilmektedir. Günde 15 dakika düzenli olarak zıplamak boyun uzamasına yardımcı olacaktır. Birçok sporda da zıplama hareketi bulunduğu için bu sporlar boyun uzamasını destekler.
İlgili 19 soru bulundu
Zıplamak veya basketbol oynamak gibi fiziksel faaliyetler kendi başına boyunuzu normalde olacağından daha uzun yapamaz.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
Eğer sahip olduğunuz kiloyu 70-80 arası var sayarsak ki kilo arttıkça yakılan kalori de artar: Dakikada 70 zıplama yapıyorsanız 10 dakikada ortalama 140 kalori yakabilirsiniz. Dakikada 140'tan fazla zıplama yapıyorsanız 10 dakikada ortalama 180 kalori yakabilirsiniz.
Maalesef öyle bir egzersiz yok. Sadece gelişim çağındayken spor yapmak büyüme hormonunu ve testosteronu belli bir miktarda hatta biyolojimize göre olması gereken seviyelere getirdiği için doğal uzama aşamana katkı sağlayabilir. Gelişim çağından sonra boyunu uzatmak ameliyat harici imkansızdır.
Net bir cevap vermek gerekirse büyüme plakları tekrar açılmaz. Kapanan plaklar artık aktif hücresel bölünme ve kemik uzaması için uygun ortamı sağlayamazlar. Ancak, bazı durumlarda (örneğin ciddi kemik yaralanmaları veya cerrahi müdahaleler sonrasında), büyüme plaklarının etkilenmesi veya zarar görmesi mümkün olabilir.
Herkes uzun boylu olmanın hayalini kurar. Sırf bu yüzden boy uzaması için yastıksız uyumak günümüzde birçok kişi tarafından uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu konuda kanıtlanmış herhangi kesin bir bilgi yoktur. O nedenle de yastıksız uyumak boy uzatır ya da uzatmaz diyemiyoruz.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Düzenli zıplamak aynı koşu, bisiklet veya yüzmede olduğu gibi vücutta kalorilerin yakılmasını sağlar. Zıplama yoluyla lenf sistemi uyarılır. Böylece egzersiz esnasında metabolizmanın hareketlenmesinin sonucu ortaya çıkan asitli atıkların, toksinlerin vücuttan atılması daha kolay hale gelir.
Boyun uzamasını bunlar belirler. Büyüme hormonu eksikliği olan hastalara ilaç tedavisi uygulanarak, boyları 12-18 santim uzatılabilir. Basket oynamak ya da süt içmek ise, boyun uzamasına küçük katkılar sağlar. Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır.
Dolayısıyla kızlarda kemik gelişiminin iki yıl ileri olması beklenir. Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
Özellikle genç ve orta yaşlı nüfusa baktığımız zaman rahatlıkla bunu gözlemleyebiliriz. Orta ve genç yaştan nüfusun boy ortalaması tüm Türkiye'nin boy ortalamasının üstünde kalmaktadır. 2023 Türkiye boy ortalamasına baktığımız zaman kadınların 162 cm erkeklerin ise 176 cm olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri