Zıt kelimesinden türetilmiş bir kelime olduğu için ek aldığında hatalı yazımlara rastlanmaktadır. Bu kelime genellikle zıttı olmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı zıddı olmak şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle zıttına basmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı zıddına basmak şeklinde olmalıdır.
Devedikeni, papatyagiller (Asteraceae) familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir. Devedikenleri genellikle yol kenarlarında ve ekili olmayan tarlalarda yetişir.
Bu nedenle de yazımı karıştırılmaktadır. Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Bu kelimede genellikle yanlış yazım hatası yapılmaktadır. Ana vatan kelimesinin doğru yazılışı ana vatan şeklindedir. Ayrı olarak yazılmaktadır. Bitişik olarak yazılan anavatan kelimesi ise yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir. Yer altı kelimesinin içinde yer aldığı tüm isim tamlamaları da birbirinden ayrı yazılmalıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
TDK güncel yazım kılavuzuna göre peştamal mı, peştemal mı? Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'peştamal'dır.
TDK'ya göre karmakarışık kelimesinin doğru yazılışı "karmakarışık"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Başyapıt kelimesinin nasıl yazılır şekliden sorulan sorunun yanıtı: Başyapıt şeklinde bitişik olarak yazılır. Baş yapıt şeklinde yazılması durumunda kelimenin yazılımında önemli bir hata yapılmış olur. Başyapıt Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? "Baş yapıt" kelimenin hatalı şeklinde yazılmış halidir.
İşbirliği nasıl yazılır sorusu çoğu kişi tarafından yanlış bilinmektedir. Birleşik yazılacağına dair bir bilgi olsa da iş birliği sözcüğü Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre ayrı yazılmalıdır. Sözcüğün doğru yazımı "iş birliği" şeklindedir.
Yaratılan ise bu eylemle ortaya çıkan varlık anlamına gelir. Bu kelime genellikle yaradılan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yaratılan şeklinde olmalıdır.
Özel adlara gelip ona "aile, ev, soy, sop" anlamı katan "–ler, –gil" ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb. 16.
Böbrek üstü bezleri (adrenal bezler, suprarenal bezler, sürrenal bezler), üçgen biçimini andıran iç salgı (endokrin) bezleridir. Anatomik olarak böbreklerin hemen üstlerinde bulunduklarından bu adı almışlardır.
Dil Derneği'nin Yazım Kılavuzu'nda ise kelimenin doğru yazılışının “doğalgaz” olduğu belirtiliyor. Nijat Özön ve Necmiye Alpay'ın hazırladıkları yazım kılavuzlarında da kelimenin yazılışı “doğalgaz” şeklinde… Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü'nde “doğalgaz” birleşik.
Öngörü kelimesinin yazılışı en fazla ön görü şeklinde kelimenin yazılış ile karıştırılmaktadır. Öngörü kelimesi yazılırken en fazla yapılan yazım yanlışı, kelimelerin ayrı ayrı yazılması olmaktadır. Ön görü şeklinde yazılan kelime, yazım yanlışına örnek verilebilir. Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri