Hususi araç ile 0.5 promil üzerinde alkol seviyesi ile trafiğe çıkan kişilerin ehliyetine el konulur ve para cezasına çarptırılır. Ayrıca 1.0 promili geçmesi durumunda trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan adliyeye sevk edilir.
Alkol Testleri ve Promil Sınırı
Bu sınır özel araç kullanan kişiler için 50 promildir. Alkol testi denetiminde kanında 50 promil ve üzeri alkol bulunan kişi idari para cezasına mahkum edilecek ve ehliyetine el konulacaktır. Promil sınırı özel araç dışında kalan motorlu araçlar için 20'dir.
Ancak, bu yaptırımlar alınan cezanın adli para cezası ya da idari para cezası olmasına bağlı olarak farklılık gösterir. Alkollü araç kullanmada idari para cezası: Eğer sürücü 0.50-1.00 promil arasında alkol ile yakalanmışsa, aldığı para cezası idari para cezasıdır.
1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz...
Örneğin yüzde 0.5 alkol oranı olan 1 şişe 33 cl bira 33 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 2 şişe 33'lük bira 69 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 5 şişe 33'lük bira 1.73 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 1 şişe 55 cl bira 53; yüzde 0.5 alkol oranı olan 2 şişe 50 cl bira 10.5 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 5 şişe ...
İlgili 29 soru bulundu
Yakalananın ehliyetine 6 aylığına el konulan 0.50 promil (50 promil) limiti için 40 yaşındaki 70 kilo bir erkeğin 1 duble rakı içmesi yeterli olurken, aynı yaş ve kilodaki bir kadının yarım duble rakı içmesi aynı etkiyi gösteriyor.
Alkol oranı 0,20 promilin altında ise: Oara cezası ve 20 ceza puanı alır. Kural ihlali yapıldığı tarihte ceza puanı 75 ceza puanına ulaşıyor ise ehliyetine 2 yıl süre için el konur. Eğer ceza puanı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istersen “100 Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Ölçüm ya da gözlem sonucunda sürücünün, 0.50 promil düzeyinin üzerinde alkollü olduğu ve araç kullanamayacak durumda olduğu belirlenirse gerekli cezai işlemler yapılır (Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği).
***150-200 gm alkol kısa sürede içilirse insanı öldürür. kan alkolü, alınışından 1/2 ila 1 saat sonra en yüksek konsantrasyona ulaşır 1 saatte kan alkol düzeyi 0.10-0.15 gm/ml azalır. 1 promillik kan alkol düzeyi 3 saat sonra 0.50 promile düşer.
2 şişe bira 66 promil olarak hesaplanmaktadır.
Ortalama bir bira (330 ml ve %5 alkol oranı) tüketildiğinde, bir erkek için yaklaşık 0.2-0.3 promil, bir kadın için ise yaklaşık 0.3-0.4 promil artış yaşanabilir.
Ülkemizde uygulanan kurallara göre ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Diğer sürücülerin trafiğe çıkabilmeleri için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 promil limit olarak esas alınmaktadır.
Hususi araç ile 0.5 promil üzerinde alkol seviyesi ile trafiğe çıkan kişilerin ehliyetine el konulur ve para cezasına çarptırılır. Ayrıca 1.0 promili geçmesi durumunda trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan adliyeye sevk edilir.
Alkolün vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Diğer sürücüler için ise trafikte alkol sınırı bulunmaktadır. Alkol promil sınırı diğer araç sürücüleri için bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan 0.50 promil olarak belirlenmiştir.
Yargıtay 12. Ceza Dairesinin kararında, yerleşik adli tıp uygulamalarına göre alkol oranının saatte ortalama 0,15 promil düştüğü belirtilerek, kaza anında sürücünün yaklaşık 0,78 promil alkollü olduğu ve cezalandırılması gerektiğine hükmedildi.
0,5 promil alkol sınırını aşan sürücü için idari para cezası ve ehliyete el koyma cezaları uygulanacak olup 1.00 promil alkol sınırını aşan sürücü için ise üç aydan iki yıla kadar hapis cezası süreci başlayacaktır.
Alkol promil sınırı teknik birtakım ölçümlere göre belirlenmektedir. Ölçüme ve gözleme bağlı olarak sürücünün 0.50 promil üzerinde alkollü olduğu tespit edilirse sınır geçilmiş olacağından kanun gereği ceza verilir. Sürücü belli bir sınırın üzerinde alkol aldığında trafikte can ve mal güvenliğini tehlikeye sokar.
2 duble rakı 3 biraya eşittir.. dooru mu? bi şişe şarap 4 bira..
2 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları
Bahse konu olan alkol seviye sınırı özel araç kullanan şahıslar için 50 promil olarak belirlenmiştir. Trafik memurlarının çevirmesinde alkol testinde 50 promil ve de üzeri alkol bulunmakta olan kişi için idari para cezası yazılmakta ve de ehliyete el konulmaktadır.
Düz hesapla 5 duble viskinin hacmi 1 kutu biraya eşit olsa. Viskinin alkol oranı; biranınkinin 8 katı. 1 kutu biranın kafa yapma oranına 10x desek, 1 duble viski 10x/5 x 8 = 16x'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri