Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı neticesinde Kafkasya'daki Çerkez ve Çeçenlerin ardından, Doğu Anadolu bölgesinin Rus işgaline uğrayan çeşitli illerinden iç bölgelere bir göç hareketi daha başlamıştır.
1876-1877 yılları arasında vuku bulan Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Balkanlardan, Doğu'dan ve Kafkaslardan gelen tüm Osmanlı tebaasına Anadolu'da “93 Muhaciri” denilmiştir. Bu savaş, “93 Harbi”, göç edenler de “93 Muhaciri” olarak bilinmektedir.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
bulgaristandan gelen türk göçmenlerin kendi şivelerinde muhacir demektir. en son seksenli yillarin ortalarinda dogu trakyadan ulkemize gelen ve "soydas" diye de tanimlanmis kisi ya da kisiler. vizontele tadında bir kelime. bulgaristandan göçenlere denir ve aslı muhacirdir.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler.
İlgili 23 soru bulundu
Osmanlı resmî literatüründe göçmenler için kullanılan bir terim. Sözlükte “göç eden, hicret eden, göçmen” anlamındaki muhâcir kelimesi, Osmanlı literatüründe özellikle XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren geniş yer bulmuştur.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Bulgaristan, 865 yılında Hristiyanlığın devlet dini olarak benimsenmesinden bu yana geleneksel olarak bir Hristiyan devlet olmuştur ve bu nedenle hakim din Doğu Ortodoksluğuna bağlı Bulgar Ortodoksluğu'dur.
Bulgaristan Türkleri, genelde Osmanlı döneminde Anadolu'nun çeşitli yörelerinden Rumeli'ye gitmiş Yörüklerden oluşmaktadır. Bu Yörük grupları arasında; Hayranbolu olarak da bilinen Vize, Naldöken, Tanrıdağı ve Karagözler önemli bir yer teşkil etmektedir (Toğrol, 1989: 12-15).
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
Batı Kafkasya dan gelenler 18 Kasım 1858'den 28 Kasım 1859'a kadar geçen yaklaşık bir yıl içerisinde 17.003 kişiyi bulmuştur. Bunlardan 11.309'u Nogay olup iskan edilmek üzere Adana ve Dobruca'ya gönderilmişlerdir. 5694'ü Çerkez ve Abaza idi.
Balkan Türkleri veya Rumeli Türkleri, Balkanlar'da yaşayan Türklerdir.
Türkiye'nin farklı bölgelerine; Trakya'ya, Edirne'ye, Bursa'ya, İzmir'e, hatta Anadolu'nun iç kısımlarına Balkan ülkelerinden, Bulgaristan'dan gelip yerleşen göçmenlerle karşılaşırız. Ancak Balkan topraklarından Diyarbakır'a göç eden Bulgaristan göçmenlerinin Türkler olduğunu kaç kişi bilir?
Kars bölgesinde bulunan Alman ailelerden, yöre halkı ağzıyla Alamanlar olarak bahsedilmektedir. 1965 yılından sonra Almanya'nın Türkiye'den işçi alımına başladığı dönemlerde göç etmişlerdir.
Bu dönemde gerçekleşen göçün en önemli sebebi Bulgaristan'da kurulan Komünist rejimin baskılarıydı. Bulgaristan'daki Türk azınlık sosyalist bir yönetim altında yaşamak istemediğinden Bulgarlar yükselen milliyetçiliği durdurmak için baskı oluşturdu.
Bulgaristan Türkleri Kırcaali'de halkın yüzde 64,5'ini, Razgrad'da 50,4'ünü, Tırgovişte'de yüzde 37,7'sini, Silistre'de yüzde 37,1'ini, Şumnu'da 31,3'ünü oluşturuyor. Bu 5 şehirde, kendisini Türk olarak tanımlayan 508 bin 378 kişinin yüzde 48,4'ü yaşıyor.
kafasının değirmenine un taşıyorsunuz. Soydaş” yok “Bulgaristan'dan Göç Eden Türkler” var. “Bulgaristan Türkleri”,”Balkan Göçmenleri” var.
Günümüzde Yunan vatandaşlık hakkını kaybetmiş ve Lozan Mübadelesi ile tüm bireylerinin Türkiye'ye göçe zorlandığı bazı önemli Türk topluluklar şunlardır: Girit Türkleri. Selanik Türkleri (Selanik Göçmenleri)
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir.
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır.
YUNANİSTAN'DAN GELEN GÖÇMENLERİN İSKÂNI
Bu göçlerden bir kısmı belli b; r anlaş- maya dayanırken, bazen de âdet; bir kaçış niteliği taşımaktadır. 1923- 1925 yılları arasında Yunanistan'dan Türkiye'ye olan göç hareketi Türk-Yunan tarafları arasında yapılan bir anlaşma sonunda ger- çekleşmiştir.
İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'den Medine'ye göç edenler için kullanılan Arapça kelimeye muhacir denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri