Doğrulanmış Cevap. ifadesi rasyonel değildir. Payda kısmında 0 bulunan hiçbir kesir rasyonel değildir. Paydasında 0 bulunan bütün kesirler tanımsızdır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Cevap: 0 bölü sayı her zaman rasyoneldir.
Hayır rasyonel sayı değildir. Bir kesrin paydası 0 olursa o kesir tanımsız olur.
Cevap: 3 bölü 0 yani 3/0 rasyonel sayı mı? 3/0 tabii ki de rasyonel değil irrasyonel bir sayıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
Matematikte, rasyonel olmayan sayılar irrasyonel sayılar olarak adlandırılmıştır. Paydası 0 olmamak şartıyla, iki tam sayının birbirine oranı şeklinde ifade edilemeyen sayılara matematikte irrasyonel sayılar adı verilmektedir.
Rasyonel bir sayı değildir. Çünkü 0 tanımsız kabul edilir.
Tüm kesirler aslında birer rasyonel sayıdır. Buna göre : 1/0 rasyonel sayıdır.
Matematikte doğal sayı olup hem pozitif hem de negatif olan birçok sayı mevcuttur. Sıfırdan büyük olan rasyonel sayılar Q+ simgesi ile gösterilirken sıfırdan küçük rasyonel sayılar ise Q- şeklinde belirtilir. Yani sıfırdan büyük ve küçük sayılarda var olduğu için en küçük rasyonel sayı olarak sıfırı gösteremeyiz.
k kök içinde 10da 4 yani 0,4 rasyonel midir? değil. 2/kök10 gelir, kök10 irrasyonel olduğu için sorulan ifade irrasyoneldir.
Her bir gerçek sayının gerçel sayı ekseninde bir noktaya karşılık geldiği düşünüldüğünde ondalık gösterimden yola çıkarak, “Ondalık kısmı devretmeyen gerçek sayılara irrasyonel sayılar denir” şeklinde de irrasyonel sayılar ifade edilebilir (Zazkis, 2005).
Doğrulanmış Cevap
Çünkü 0/2 = 0 ve 0 ' da tam sayıdır.
Çünkü hiçbir sayının 0 ile çarpımı 1 olamaz. Bu nedenle 01 (veya daha genel bir ifadeyle 0N) tanımsızdır.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Sıfıra bölünememe meselesi de şöyle mesela 2/0 demek 2=0×a demektir ve böyle bir a sayısı olmadığı için tanımsızdır denir. 0/0 da 0=0×a demektir a yerine herhangi bir sayı yazılabileceği için a belirsizdir denir.
Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir. Bölümün sonucu pozitif sonsuz ya da negatif sonsuz olabilir. İki sonsuz da bir reel sayı belirtmez, dolayısıyla kesin olarak söyleyebiliriz ki, sayı bölü sıfır tanımsızdır.
Adım adım açıklama: → 0 sayısı bir sayıya bölünmez 0 sayısı yutan elemandır yani hangi sayı ile bölersek bölelim sonuç daima 0 olur . Bir kesirde 0 sayısı eğer paydada olursa bu sayı tanımısız olur .
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Sıfır da bir tam sayı olduğuna göre, payı sıfır olan tüm kesirler rasyoneldir. Cevabımız: Rasyoneldir.
Yani kesirli olarak yazılabilen her sayı bir rasyonel sayıdır. Rasyonel sayılar kümesi Q ile gösterilir.
Rasyonel sayılar için en doğru anlatım şekli a bir tam sayı olmak kaydıyla b'nin 0 dan farklı bir tam sayı olmasından dolayı a/b yani a bölü b şeklinde yazılabilen tüm sayılardır. Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse 3 ve 8 olabilir. Çünkü 3 bir tam sayıdır ve 8'de 0'dan büyük bir tam sayıdır.
Bir kesrin basit kesir, bileşik kesir ve tam sayılı kesir olma durumu rasyonel sayı kabul edilmesini engellemez. Örnek: 6/8, 4/9, 26/89, 6379207/89862, 3 1/8 sayılarının hepsi rasyonel sayıdır. 2- Doğal Sayılar ve Tam Sayılar: Tam sayıların ve doğal sayıların tümü rasyonel sayı olarak kabul edilir.
0 4 ifadesi bir rasyonel sayı mıdır? Nedeniyle açıklayalım. Bir tam sayının 0'a bölümü tanımsız olduğundan 0 4 ifadesi rasyonel sayı değildir.
Her tam sayı ve doğal sayı, paydalarına 1 yazılabildiği için birer rasyonel sayı kabul edilir. Her kesir bir rasyonel sayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri