Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
Farklı rakamların hepsi bir sayıdır. Fakat her sayının bir rakam olduğunu söylemek doğru bir ifade değildir Bu sebeple 0 sayısının bir rakam olduğunu söylemek mümkündür. Sayılar bir çokluğun ifade edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Soyut bir birim olarak ifade edilebilir.
Sıfır bir doğal sayıdır.
Her rakam aynı zamanda bir sayıdır. Ancak her sayı her zaman rakam değildir. Bir sayı, pozitif ve tek basamaklı ise rakamdır. Negatif tek basamaklı bir sayı ise rakam değildir.
0, tam sayılar arasında yer almaz. Bu sayı referans sayısı olarak karşımıza çıkar. Yani tam sayılarda 0 ne pozitif ne de negatiftir. 0 rakamı nötrdür.
İlgili 44 soru bulundu
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür.
En küçük rakam düşünülürse '0' dır. Ancak sıfır rakam olarak kendisinden önceki sayılardan sonra geldiğinde değeri etkilemektedir. Yani doğal sayıların başında 0 kullanılmamaktadır.
Rakam ve sayılar aynı anlama gelmemektedir. Rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 olurken sayılar ise tüm sayıları kapsamaktadır. Buna ek olarak doğal sayılar 0'dan başlar ve +sonsuza kadar devam eder. Rakamlar dediğimiz gibi toplamda 10 tanedir ve 0 da dahil 9'a kadar olan sayılar rakam olarak geçmektedir.
"Elli dört" bir sayıdır "5" ve "4" rakamları kullanılarak onluk sayma sisteminde "54" olarak ifade edilir. Benzer şekilde -1, -2, -3, -4, -5, -6, -7, -8 ve -9 negatif sayılardır ancak rakam ve "-" sembolü ihtiva etmekle birlikte rakam değillerdir.
Yani eşitlik bütün x değerleri için sağlanır. x tanımlıdır, sonsuz tanedir ancak belli değildir. Diğer bir ifadeyle 0 ile çarpıldığında 0 sayısını verecek sayı vardır ama belli değildir. Bu yüzden x belirsiz dolayısıyla 0/0 belirsiz olmalıdır.
0 bir doğal sayıdır. Doğal sayılar, negatif olmayan tam sayılar kümesidir ve sıfır da bunun bir parçasıdır.
Öncelikle sıfır faktöriyelin tanım gereği bire eşit olduğunu söylemeliyiz. Yani aslında 0! =1 ifadesi ispatlanabilen bir eşitlik değildir.
Sıfır rakamının bulunuş tarihi MS 1200 yılında gerçekleşmiştir. Bulunduktan sonra çok hızlı bir şekilde dünyaya yayılan ancak bazı ülkelerin sıfır rakamının çarpmada etkisiz eleman olması sebebi ile yasakladığı bu rakam, insanlık için adeta bir dönüş noktası olmuştur.
Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
12. yüzyıla kadar Avrupa'da “hiçliği” temsil eden bir sayı yoktu. Sıfırın kökenleri, Antik Mezopotamya'nın bereketli hilaline kadar uzanır. Sümerli kâtipler, bundan 4.000 yıl kadar önce yokluğu belirtmek için boşluklar kullandılar ancak sıfıra benzer bir sembolün kaydedilen ilk kullanımı MÖ 3. yüzyılda Babillere ait.
1 (bir), bir sayı ve rakam. Doğal sayı sisteminde 2'den önce yer alır ve 0'dan sonra gelir. İlk sayma sayısıdır.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Negatif sayı, matematikte sıfırdan küçük olan gerçek sayılardır. Negatif sayılar karşıtlıkları temsil eder.
Rakamlar {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} olmak üzere toplam 10 adettir. Ama, sayılar ise sonsuzdur. Rakam ile sayı arasındaki fark sayıların rakamlardan oluşmasıdır. Yani, her rakam bir sayıdır, fakat her sayı bir rakam değildir.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
“Rakam”, sayıları göstermek için kullanılan imlerden her birine verilen addır. Bunlar, 0'dan 9'a kadarki simgesel göstergelerdir. “Sayı” ise sayma, ölçme, tartma gibi işlemler sonunda bulunan birimlerin toplam ifadesidir. Sayıyı rakamlar oluşturur.
En küçük pozitif sayı; 1. 0 ise ne negatiftir ne de pozitif; yani nötrdür. Ayrıca 0 tam sayı mı? sorusunun cevabı da; evet 0 tam sayıdır.
Negatif sayılar, -1 sayısından uzaklaştıkça küçülmektedir. En büyük negatif tam sayı -1 olduğuna göre, tam sayılar da sınırsız olduklarına göre en küçük negatif tam sayı – sonsuzdur.
Cevap: 0 sayısı pozitif bir tam sayı değildir, nötr bir sayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri