Aldığın yeni araç için de sigorta şirketiyle yeni bir kasko poliçesi düzenleyebilirsin. Bunun dışında poliçeni iptal ettirmeden de yeni aracına kasko yaptırman mümkün.
Herhangi bir kazaya karışmanız durumunda sürücü olarak siz kusurlu olsanız dahi, kasko aracınızdaki zararı karşılar. Ancak kasko yalnızca sigortalı aracın hasarını karşılar. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Aracın Satılması Halinde Kasko İptali
Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve kasko sahibine ücret iadesi yapılır. Ardından aracın yeni sahibi, aldığı araca yeni kasko poliçesi yaptırmak için acenteden kasko teklifi alabilir.
Eğer ilk aracında kazandığın hasarsızlık indirimi varsa 2. aracı satın almanın olumsuz bir etkisi olmaz, yani indirim hakkı ilk araç için kaybolmaz. Poliçe döneminin sonuna gelip hasar yaşamadıysan yine ilk aracının poliçesini indirimle yenileyebilirsin.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
İlgili 37 soru bulundu
Kaskoda araç yaş sınırı, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenmektedir. Türkiye Sigortalar Birliği kaskoda yaş sınırını 15 olarak belirlemiştir. 15 yaş altı olan araçlar kasko değer listesinde yer almaktadır.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Hayır, aynı kişi üzerinde ikinci bir araç olması durumunda, ikinci aracın sigorta poliçesinde herhangi bir indirime gidilemez. Yani sahip olunan bir araçtaki hasarsızlık indirimi diğer araca etki etmez. Her bir araç için hasarsızlık indirimi oranı farklı olarak hesaplanır.
Plaka Çıkmadan Sigorta Yaptırılır mı? Hayır, araç plakası çıkmadan trafik sigortası yapılamaz.
Araç satışında kasko poliçesi alıcıya devredilmez yani el değiştirmez. Sigorta şirketi tarafından kasko sigortası otomatik olarak iptal edilir. Araç sahibi ise bu kasko sigortasını yeni aracına devredebilir ya da kalan gün sayısına göre primini hesaplatarak sigorta şirketinden ödeme talep edebilir.
Genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer verir. Hatalı tarafın kasko poliçesinde değer kaybı teminatı yer alıyorsa poliçenin düzenlendiği sigorta şirketi, zararı karşılar.
Sigortalının ihmalinden ve aracın bakım eksikliğinden doğan durumlar haricinde yanma olaylarında meydana gelen zarar, kasko sigortası tarafından güvence altına alınır. Aracın yanması durumunda sigortalı; yanmayı durdurmak için elinden geleni yapmak, gerekli koruma ve kurtarma önlemlerini almakla yükümlüdür.
Araç sahibi, önce var olan kasko iptal işlemi yapar. Devamında sigorta poliçesinde işlenmeyen günler için sigorta şirketi prim hesaplaması yapar ve ücret, araç sahibine iade edilir. Poliçe sahibi de alacağı yeni araç için sigorta şirketiyle yeni bir kasko poliçesi hazırlayabilir.
Örneğin, "Arabamla direğe çarptım, sigorta karşılar mı?" ve benzeri durumlar tek taraflı kaza anlamında gelir. Peki, tek taraflı bir kaza durumunda kasko ödeme yapıyor mu? Aracınızın bir duvara ya da bariyere çarpması gibi olaylar, sigorta şirketinize göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
SİGORTA Tahkim Kurulu'nun aldığı son kararlara göre, bundan böyle sürücünün kusuru yüzünden ezilen köpeğin veteriner masraflarını Zorunlu Trafik Sigortası, motora giren kedinin ve kabloları kemiren farenin de araçlarda yol açtığı zararları Kasko Sigortası karşılayacak.
Sınırsız İMM Nedir? İMM limiti, kazada karşı araca verilen hasarın ne kadarının karşılayacağını ifade eder. Eğer İMM teminatının belirli bir limiti varsa, o limitler dahilinde karşı tarafın hasarı karşılanır.
Yabancı plakalı araçlar gümrükten geçmeden kendi ülkelerinde kasko poliçesi yaptırabilirler ama Türkiyede yabancı plakalı araçlara kasko yapılmaz.
Aracınızın serviste olduğu sırada kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından size temin edilen araca ise ikame araç denir. Yani aracınızın hasar alması durumunda sigorta şirketinin size geçici olarak verdiği araçtır. Böylece aracınızın tamiri süresince bu araç sizin araç ihtiyaçlarınızı karşılar.
Yapılması kanunen zorunlu tutulmamasına karşın sigorta şirketleri tarafından trafiğe çıkacak araçlar için önerilir. Sıfır araçlar da henüz yeni oldukları için koruma altına almak oldukça önemlidir. Bu yüzden sıfır aracınıza kasko yaptırmanız tavsiye edilir.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir.
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro'nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu cezayı 10 gün içerisinde peşin ödeyen araç sahipleri için ceza indirimi uygulanıp 108 TL' lik bir ödeme yeterli oluyor. 144 TL değerindeki bu cezanın ödemesini geciktirenler için ise gecikme zammı uygulanıyor.
Araç sahipleri sigorta süresi bitmeden poliçelerini yenileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri