Badem: Bir avuç bademde 0.9 mg çinko bulunur.
Badem oldukça yüksek besin değeri taşımaktadır. E vitamini, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından çok zengin bir kaynaktır. Bu vitaminlerin ve minerallerin yanı sıra çinko, bakır, selenyum ve niyasin gibi vücut için gerekli maddeleri de içerir.
57 miligram magnezyum. 136 miligram fosfor. 1 miligram demir. 0,9 miligram çinko.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurdun içeriğinde 0,013 miligram demir, 110 miligram fosfor, 132 miligram kalsiyum, 13 miligram magnezyum, 53 miligram sodyum ve 0,40 miligram çinko bulunur.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Günlük çinko ihtiyacı yaklaşık 10-15 mg. Çinkonun en iyi kaynağı ise et, yumurta, deniz ürünleri ve tahıllar.
Günlük çinko ihtiyacı yaklaşık 15 mg dır. 50 mg dan fazla alınması tavsiye edilmez. Eğer uzun süreli çinko kullanılacaksa günlük olarak 20 mglık doz önerilir. 50 mg çinko kullanıyorsanız 2 aydan fazla tüketmeyin.
Muzun Mineralleri; 23,6 mcg folat, 5,9 mg kalsiyum, 21,9 mg magnezyum 0,3 mg demir, 21,9 mg,26 mg fosfor, 422 mg potasyum, 0,2 mg çinko, 1,2 mcg selenyum, 0.1 mg bakır, 0.3 mg manganez, içerir.
Vejetaryenlerin favori protein kaynaklarından yer fıstığı kavrulduğunda aynı zamanda önemli bir çinko deposu haline geliyor. 28 gram yer fıstığında 0,9 miligram çinko var.
Bir insanın günlük çinko ihtiyacı en az 15 mg'dır. Günlük 50 mg'dan fazla çinko alımı ise tavsiye edilmiyor. Çocuklarda 0-10 yaş arasında 5-10 mg günlük çinko alımı yeterli görülüyor.
Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, yulaf, kinoa ve fındık çinko açısından zengin besinler olarak aktarılıyor.
Badem: Bir avuç bademde 0.9 mg çinko bulunur.
En iyi çinko barındıran gıdalar; kuruyemiş, kırmızı et, balık, fasulye, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı gevrekler şeklinde sıralanabilir. Çinko barındıran meyveler pek fazla yoktur. Ancak çinko olan sebzeler; ıspanak, nohut, kuru fasulye, bezelye şeklinde sıralanabilir.
Çinko depo edilemediği için gün içerisinde beslenme ile alınması önerilmektedir. Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Çinko eksikliğinin en yaygın nedeni beslenmeye ilişkin sorunlardır. Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır.
Büyüme, DNA sentezi ve normal tat algısı için gereklidir. Ayrıca yara iyileşmesini, bağışıklık fonksiyonunu ve üreme sağlığını destekler. Sağlık uzmanları, yetişkinler için günde 40 mg çinko için tolere edilebilir üst alım seviyesini (UL) belirlemiştir.
Çinko, libido artırıcı etkisiyle bilinen progesteron hormonunu yükselten bir madde. Çinko eksikliği erkeklerde iktidarsızlık yaratabiliyor. İhtiyaçtan fazla alındığındaysa, tam tersi bir etkiyle cinsel isteği zirvelere çıkarabiliyor.
Çinko, özellikle et ve deniz ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bunlara ek olarak tam tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlarda çinko açısından zengindir. Genellikle meyve ve sebzeler çinko bulunan besinler olarak değerlendirilmez.
İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir. Protein bakımından zengin olduğu için kas kitlesini korur, spor yapanlar için iyi bir besindir.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Bir insan en sağlıklı yağ ihtiyacını kuruyemişlerden sağlıyor. Ancak yemişlerin kavrulması demek bu doğal yağların trans yağa dönüşme ihtimalinin olduğu demek. Dolayısıyla doğal bir besin olarak kuruyemiş tüketilmek isteniyor ise kesinlikle çiğ olarak alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri