Hayvan pancarında toprak yüzeyinde yetişen çeşitler iri olduğundan sıra aralığı 40-45 cm, toprak içinde yetişen çeşitlerde ise sıra aralığı 30-35 cm dir. Çapalamada sıra üzerine verilecek aralık ise 40-45 cm dir.Ekim derinliği 3-4 cm dir. Mibzerle dekara 1-1.5 kg tohum yeterlidir.
Ülkemizde şeker pancarı 45cm sıra arası mesafeye ekilmekte ve genel olarak 20-25 cm mesafede teklenmektedir. Bir dekarda 9.000-10.000 adet bitki denemelerde en iyi sonucu vermektedir.
Cevap: Merhaba 1 kolide 4 adet. şeker pancarı tohumları kg olarak degil 100 bin adet tohum mevcut bir ünitede.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Pancar tohumları 10 ile 15 gün arasında çimlenmektedir. Pancar tohumları nemli toprakta daha hızlı olgunlaşmaktadır. Yağmurlu sulama sistemleri bulunan tarlalarda pancar tohumları daha hızlı bir şekilde büyümekte ve çimlenmektedir. 10-15 gün arasında çimlenen pancar tohumları eylül ve ekim aylarında hasat edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Pancarda gübreleme programı toprağın; azot, fosfor ve potasyum değerlerine göre değişiklik gösterir. 1 ton şeker pancarı verimi için gerekli saf N P K değerleri; 3-5 kg/da N, 1,5-2 kg/da P ve 4-6 kg/da K'ya ihtiyaç sözkonusudur.
İlkbaharda bölgede etkili olan yağışlar sayesinde verimli bir sezon geçiren çiftçiler, tarlalarda tarım makineleriyle pancar sökümü yapıyor. Dönüm başına ortalama 4-5 ton, bazı bölgelerde ise 7-8 ton civarında ürün alan üreticiler, traktörlere yükledikleri pancarları Kars Şeker Fabrikası'na satıyor.
Ekim; Şeker pancarının yetiştirildiği bölgelerde Mart-Nisan aylarında, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerimizde ise Eylül-Ekim aylarında ekilen yemlik pancar 45-50 cm sıra arası, 5-20 cm sıra üzeri mesafelerle ve 2-4 cm de derinliğe ekilmelidir.
TÜİK verilerine göre şeker pancarı üretiminde en çok üretim yapan iller; Konya, Eskişehir ve Yozgat olarak sıralanabilir.
Ekimde sıra araları ile sıralar üzerindeki pancarlar arasındaki mesafe, kök ve şeker verimini önemli ölçüde etkilemektedir. — Ülkemizde şeker pancarı 45 cm sıra arası mesafeye ekilmekte ve genel olarak 20 – 25 cm mesafede teklenmektedir. 1 dekarda 8000 – 9000 adet bitki denemelerde en iyi sonucu vermektedir.
Bir ton pancarın silajı için üç yüz kilogram ile beş yüz kilogram arası saman, otuz kilogram melas ve beş, on kilogram üre kullanılır. Üre sindirimi kolaylaştırmak için kullanılır. Melas protein değerini yükseltmek için kullanılmaktadır.
Hatırlanacağı üzere Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıklamıştı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplam 875 lira olmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıkladı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplan 875 lira olacak.
Bu durumda 22,5-7,5=15 kg N/da vermek gerekir. Bunun bir kısmını 15-15-15+Zn taban gübre ile (60 kg/da) verdiğimizde, 9 kg N vermiş olursunuz. 15-9=6 kg N/da ihtiyacını ise üst gübrelemede %26 N CAN gübresinden dekara 23 kg uygulamakla karşılayabilirsiniz.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
Sıra üzeri 20-25 cm sıra arası 45 cm'dir. Çıplak pancar tohumundan dekara 250-300 gr, Kaplı pancar tohumundan dekara 325 gr tohum ekilir. Pancar hasatı 10 Eylül- 10 Ekim arasında yapılır. Bir dekardan 9-10 bin bitki en yüksek verimi verir.
Ülkemizde şeker pancarı 45 cm sıra arası mesafeye ekilmekte ve genel olarak 20 – 25 cm mesafede teklenmektedir. 1 dekarda 8000 – 9000 adet bitki denemelerde en iyi sonucu vermektedir.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
İlkbahar aylarında toprak derinliğinin 0-5 cm aşağısında sıcaklığın 7°C sıcaklığa ulaşması ile pancar ekimi başlar. 170-200 günlük bir üretim süresini kapsayan şeker pancarı, sonbaharda hasat aşamasına ulaşır.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yüzde 245 artışla ton başına 1450 lira olduğunu bildirdi.
PANCAR, “NİTRAT”I SEVER! Şeker pancarı, gelişme döneminde nitrat formundaki azota ihtiyaç duyar. Nitrat formunda azot içeren CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresini tercih ederek pancarın ihtiyacını karşılamanız, veriminizi artırmanız mümkün.
Şeker pancarı su gereksinimi yüksek bir bitki olup yalnızca yeterli yağış ve düzenli sulama şartların- da yüksek miktarda şeker üretir. Sulamaya bitkile- rin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri