Her ikisi de doğal sayıları anlatır. Sıfırdan başlamak üzere dokuza kadar giden tüm rakamlar ya da sayılar doğal sayı olarak bilinir.
Rakam ile sayının arasındaki fark, birçok kişi tarafından merak ediliyor. 0'dan 9'a kadar tek basamaklı sayılara rakam denir.
0 ' dan 9, sayısına kadar uzanan sayılara "Rakam" Adını veriyoruz :) Bunlar, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9.
İşte sayma sayılarının ilk 10 tanesi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Bir'den On'a kadar sayı saymayı öğrenmek için mutlaka bu videoyu izleyin.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur. Doğal sayılar; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, ........
İlgili 29 soru bulundu
İrrasyonel Sayı Nedir? Rasyonel sayılar kümesi dışında kalan, tam sayı değeri taşımayan ve virgüllü basamak değeri sonsuza kadar devam eden sayılara ise irrasyonel sayı denir.
Ardışık sayılar, kendisinden önce ve sonra gelen sayılara bir kural ile bağlı olan sayılara denir.
Fakat 0 sayısı sayma sayısı değildir. Sayma sayıları : 1,2,3,4,5,6,7,8,9... vb. şeklinde devam eder. Bu bakımdan 0 sayma sayısı olarak kabul edilmemektedir.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
Matematikte. 10 ile 12 arasında yer alan tam sayıdır. İki basamaklı en küçük asal sayı olmasının yanında 5. küçük asal sayı olan 11 aynı zamanda iki basamaklı en küçük pozitif tek sayıdır. Rakamları farklı olmayan en küçük iki basamaklı pozitif tam sayıdır.
Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır. Örneğin onluk sistemde 4 ve 8 rakamlarının her ikisi de çift olduğu için "aynı pariteye sahip" kabul edilirler. Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
Bu sıfır sayısının sağ tarafında yer alan tüm sayılara pozitif tam sayılar denmektedir. Bu sebepten dolayı pozitif tam sayılar aslında bir kümedir ve “Z+” sembolü ile gösterilir. O halde bir pozitif tam sayılar kümesini sembolleştirmek gerekirse ortaya Z+ = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, …..., ∞} şekli çıkmaktadır.
Eksi sonsuzdan başlayarak artı sonsuza kadar giden bütün sayılar tam sayı olarak ifade edilmektedir. Bu konuda küme ile bir örnek vermek gerekir ise, (-5, -4, -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3, +4, +5) şeklinde ele almak ve ifade etmek mümkün olmaktadır.
Negatif tam sayılar bilindiği üzere sıfırdan daha küçük olan sayılara denmektedir. Sıfırdan küçük olan sayılar ise -1 ile başlamaktadır. Yani -1 negatif tam sayıların başlangıcıdır. 0 sayısı ise ne negatif ne pozitiftir.
"Elli dört" bir sayıdır "5" ve "4" rakamları kullanılarak onluk sayma sisteminde "54" olarak ifade edilir. Benzer şekilde -1, -2, -3, -4, -5, -6, -7, -8 ve -9 negatif sayılardır ancak rakam ve "-" sembolü ihtiva etmekle birlikte rakam değillerdir.
Tam sayılar herhangi kesirli ifadeye sahip olmayan bütün sayılara denir. Ondalık olmayan olarak da tabir edilebilen bu sayılar çeşitli durumlara göre pozitif veya negatif olabilir.
Sıfırdan küçük olan sayılar ise negatif tam sayılar olarak adlandırılır. Pozitif tam sayılar içinde en büyük ya da en küçük sayılar gibi soruların da çeşitli sınavlarda sorulduğu görülür. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar devam eder. bu nedenle en büyük pozitif tam sayı sonsuzdur.
1 sayısı asal bir sayı değildir. Bir sayısının sadece bölen kendisi olduğu için asal sayı kabul edilmemektedir. En küçük asal sayı 2 olarak kabul edilmektedir.
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
Sayma sayıları 1'den başlamaktadır. Sonsuza kadar devam etmekte olan sayılardır. Pozitif doğal sayılar yani sayma sayıları (+) ile gösterilmektedir.
Matematikte Z işareti tam sayıları tanımlamak için kullanılır.
Matematikte sayılar farklı kümeler içerisinde katagorize edilmiştir: Doğal Sayılar, Tam Sayılar,Rasyonel Sayılar,İrrasyonel Sayılar,Reel Sayılar,Karmaşık Sayılar.
Bu yazıda “sayı” sözcüğünü, 1, 2, 3, 4, 5 gibi, pozitif tamsayılar için kullanacağız. Konumuz ardışık sayıların toplamı. 7 ve 8 gibi, ya da 7, 8 ve 9 gibi ardarda gelen sayılara ardışık denir.
Ardışık tam sayılar; sıralı, düzenli ve belli bir kurala bağlı olarak birbirlerine eklenen tam sayılardır. Örneğin; 1, 2, 3, 4, 5 gibi sayılar bir ardışık tam sayı dizisidir.
Ardışık üç çift sayının çarpımı şeklinde yazılabilen sayılara "Ardüçik Sayı" denir. a Ardüçik Sayı olmak üzere, a sayısını, sayıyı oluşturan çift sayıların her birine bölerek elde edilen bölümlerin toplamı 188'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri