Bu şekilde yapılacak bir yer değiştirmede, sözleşmeli personelin, istihdam edildiği hizmet biriminde en az 1 yıl çalışmış olması şartı aranmaz.
Buna göre, becayişte dönem şartı kalktı. Daha önce her yıl Ekim ayı içinde kabul edilen karşılıklı yer değiştirme (becayiş) başvuruları, artık yıl içinde herhangi bir dönemde yapılabilecek.
Becayiş Takdire Bağlı
Sözleşmeli personele becayiş hakkı verilmiştir. Ancak becayişin gerçekleşebilmesi kurumun uygun bulmasına bağlıdır. http://becayis.memurlar.net servisinden birbirlerini bulan adayla, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla, becayiş yapabilecektir.
Sözleşmeli Personelin Çalışma Esasları
Sözleşmeli personel ilk yerleştirme esnasında, il içinde, aynı unvan ve nitelikleri taşımak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere, becayiş talebinde bulunabilir. Bu taleplerin il müdürlüğünce uygun görülmesi halinde becayiş yapılan yerlere sözleşmeleri yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
Eş durumundan tayin hakkından yararlanabilmek için evliliğin nikâh akdi ile başlamış olması gerekir. Bu süre nikâhın yapıldığı tarihten itibaren başlar. Nikâh tarihinden itibaren gerekli belgeler toplanarak başvuru yapılır. Evliliğin devam etmesi gereken beli bir süre zorunluluğu yoktur.
Becayiş başvurusu yapan ve bekleyenler de kadroya alınmak üzere 1 ay içinde başvurularını yapacaklardır. Kadroya alındıktan sonra becayiş durumunu Bakanlık tarafından değerlendirilecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı personeli becayiş haklarını kullanamıyorlar. Becayiş hakkının verilmemesi yasal ve hukuki değildir.
Kurumların özel mevzuatında becayişle ilgili bir kısıtlama söz konusu değilse, yılın her ayında becayiş yapılabilir. Ancak, bir yılda birden fazla becayişe sıcak bakılmadığını da söylemeliyiz. Özel düzenlemeler dışında genel olarak 657 sayılı Kanunda becayiş için bir dönem öngörülmemiştir.
Becayiş ancak atamaya yetkili amirin onayı ile. tekemmül eder. Onay verilmezse gerçekleşmez.
663 sayılı KHK'nın 45/A maddesine göre atanan sözleşmeli sağlık personeli, üç yılını doldurması halinde bulunduğu yerde 4/A devlet memuru kadrosuna geçmektedir. 3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır.
Maddesinde becayiş, "Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.
Ancak, becayiş olunanlar ile, mahallen temin ve görevlendirilmeleri mümkün ve mutat olan hizmetlilere ve bunların aile fertlerine yeni veya açıktan atanmalarında ve emeklilik hariç görevlerine son verilme hallerinde harcırah verilmez.
*Üniversite hastanelerinde çalışanlar Başka bir üniversite veya Sağlık Bakanlığı'ndaki aynı kadrodaki meslektaşıyla yer değiştirme de (becayiş) yapamıyor. *Atamaların kabul edilmesi için üniversitelerin muvafakat vermesi gerekiyor.
Zorunlu hizmete tabi olan personelle zorunlu hizmete tabi olmayan personelin becayişi mümkün müdür? Öğretmenler ve sağlık personeli zorunlu hizmete tabidir. Bu nedenle zorunlu hizmet gören personelin becayiş isteyeceği il'inde zorunlu hizmet bölgesi kapsamında olması gerekmektedir.
MADDE 22 – (1) Yer değiştirme işlemleri gerçekleştirilen personelin yer değiştirme iptali yapılmaz.
Bu şarttan dolayı 4/B'linin ikinci bir becayiş tayini isteyebilmesi için en az 1 yıl görev yapması gerekeceğinden üçlü becayiş bir anda mümkün değildir.
Özellikle emekliliği gelen personel becayiş gerçekleşince hava parasını alıp hemen emekli oluyor ve İstanbul'dan ayrılıyor. Puan sistemi nedeniyle İstanbul'da yeni göreve başlayan ya da hizmet yılı az olan bir memurun tayin olması olanaksız.
Kontenjan nedeniyle yer değiştiremeyen kadrolu öğretmenler, becayiş ile yer değiştirebilirler. Öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 73. maddesindeki; “Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.
YANIT 5 : Yılın her dönemi becayiş yapabilir. Ancak kadrolularda becayiş 4/b'lilerden daha zor yapılmaktadır. 4/b'lilerde hizmet bölge grupları dikkate alınmadan her yere becayiş yapılabiliyordu, Kadrolularda sadece çalışılan ilin bölgesi aynı olan illerle becayiş yapılabilmektedir.
(ﺑﺠﺎﻳﺶ) i. (Fars. be- eki ve cāyiş “onun yeri” ile be-cāyiş “onun yerine”) Karşılıklı yer değiştirme, memurların kendi istekleriyle yer değiştirmeleri: Maaştan, tekaütlükten, becâyişten bahseden birkaç memur vardı (Halikarnas Balıkçısı).
657 sayılı kanunda aday memurun başka kurumlara naklinin olmayacağı belirtilmiştir. Bu hükme göre aday memur aynı kurum içerisinde yer değiştirebilir. 3- 2005 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgelerinde kurum içi yer değiştirmelere ilişkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Kadroya geçenler, görevde yükselme ve tayin gibi tüm haklardan yararlanabilecek. Tayin hakkı, 1 yıl sonra verilecek. Belediyelerdeki sözleşmeliler de düzenleme kapsamında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri