Dönüme 500-1200 kg verim veren sarımsak kârlı bir tarım dalıdır. İyi bir çeşit ve uygun bakım şartlarında dekardan 700 – 1200 kg kuru baş sarımsak alınır.
1 dönüm 1000 metrekare alandır. 1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
1 dönüm 1000 m2 alana eşdeğerdir. Bu alan ise yaklaşık olarak 100-120 kg tohumluk sarımsak ekimine uygundur.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
4. Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
Bu yüzden başların olgunluğu dikim zamanına bağlı olarak değişir. örneğin taze yeşil sarımsaklar en erken Şubat sonunda, en geç Haziran başında hasat edilir. Olgun ve kuru başlar ise, en erken Mayıs sonu, Haziran başında, geç ekimde ise Temmuz sonu Ağustos başında hasat edilir.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
Ramsons yabani sarımsak tohumu - 22,00 TL.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Sarımsak Yetiştiriciliğinde Gübreleme
%5 organik gübrenin olduğu kumlu tınlı topraklarda sarımsaklar, iyi gelişim gösterir. Sarımsaklar için sentetik gübreler kullanılmalıdır. Eğer organik gübre, tarım alanında bir önceki dönem kullanılmış olursa daha iyi verimlilik söz konusudur.
Sarımsak dişleri tek ya da çift sıralı dikilir. Tek sıralı dikimde, sıra arası 20-25 cm, sıra üzeri ise; 5-10 cm olacak şekilde dikim yapılır.
1 baş sarımsak ise ortalama 10-15 dişten oluşur ki bir baş sarımsak 50- 75 kalori diyebiliriz.
Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü'de 2020 yılında 27 bin ton olarak gerçekleşen sarımsak rekoltesi, geçen yıl 35 bin tonu geçti. Geçen yıl kilogram fiyatı 15-30 lira arasında olan sarımsak, bu yıl kalite ve büyüklüğüne göre 2,5 lira ile 8 lira arasında alıcı buluyor.
Taze yeş l sarımsaklar en erken şubat ayı sonunda en geç haz ran ayı başında hasat ed l r. Kuru tüket lecek başlar se haz ran-ağustos başı dönem nde hasat ed l r.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz. Bu arada sarımsağınızın iri diş tutmasını istiyorsanız ayda bir az miktar gübre eklemeyi unutmayın.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Hasat edilen sarımsakların yeşil yaprakları örgü haline getirilir. Sarımsağın yeşil kısmı kuruduktan sonra yavaş yavaş baş kısmı da kurumaya başlar. Sarımsaklar tamamen kuruduktan sonra serin ve kuru bir yerde saklamak gerekir. Sarımsak demetleri nem olamayan kuru bir oda içerisinde asılı olarak kurutulmalıdır.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir. Özellikle taze sarımsak bu bölgeler de daha iyi ve daha fazla yetişir.
Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90'nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir.
Sarımsak dişleri tek tek toprağa dikilirken, dişin sivri bölümü üste, yassı kısmı aşağıya yerleştiriliyor. Dikim derinliğini 3-4 cm'de tutmalısınız. Kuru topraklarda 5-6 cm derinliğe kadar dikimi tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri