Dut'un anavatanı Türkiye'dir. Yetiştiriciliği fazla yapılan dut ticari ve hobi amaçlı dikim yapılmaktadır. Ticari be profesyonel bahçecilikte fidanlar arası 6 metre sıra arası 6 metre şekilde dikim yapılmakta olup dönüme 83 tane ağaç dikilmektedir.
Bu nedenle, dutluk tesis edilirken fidanların arası sık tutulur. Böylece, yaprak verimini etkileyecek olan ağaç sayısı da artırılmış olur. Kapama dut bahçesi tesisinde fidanlar; sıralar arası 2,5 - 3 metre, sıralar üzeriyse 1,5 - 2 metre olacak şekilde dikilebilir.
Kapama dut bahçesi tesisinde fidanlar; sıralar arası 2.5-3 metre, sıralar üzeriyse 1.5-2 metre olacak şekilde dikilebilir. Toprak işleme , traktörle yapılacaksa, o zaman fidanlar arası mesafe 3.5-4 metre olmalıdır.
Meyveler elle veya kuru ve temiz örtüler üzerine silkelenerek hasat edilir. 3-5 günde bir hasat yapılır. Verim çağındaki bir ağaçtan 100 kg'a kadar ürün alınabilir. Hasat için dallara sopalarla vurulmamalı ve zarar verilmemelidir. Kurutmalık bazı dut tipleri de ağaç üzerinde kuruduktan sonra hasat edilirler.
Dolayısıyla dut ağacının toprak seçimini dikkat etmek gerekir. Özellikle bu ağaç fazla su da istemez. Bundan dolayı susuzluğa karşı oldukça dayanıklıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Dut bitkisi, ılıman iklimden subtropik iklime değişen farklı ekolojik şartlarda iyi gelişir. Optimum sıcaklık isteği 24–28 °C'dir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi hava sıcaklığı 5– 36°C arası gelişimlerini düzenli şekilde devam ettirir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri güneş ışığıdır. Dut ağaçları tam güneş alan veya hafif gölge alanlarda en iyi şekilde büyürler. Tohumdan veya fidan olarak dikme seçeneğiniz vardır; ancak fidanlar daha hızlı sonuç verir ve sağlıklı, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.
Aşılanma işlemi yapılmış ve açık köklü dut fidanları genel olarak sonbaharın sonlarına doğru dikilmesine başlanır. Dut fidanı dikme işlemine başlanacak olan ay ise genel olarak kasım ayının ortalarına doğrudur. Bu dikim işleminin geçerli olduğu süre ise Kasım ile Nisan ayının sonlarına kadar devam etmektedir.
Dikilen Dut Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen yabani dut anaçlı bir dut fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Kuru dut ve pekmez üretimi yapan Bozağaç ve Ulukale köylerinde dekardan 700 kilogram kuru dut elde ediliyor. Kuru dutun kilosu ise 10 TL'den satılıyor. Yani bir dekarlık bahçeden 7 bin TL ciro elde ediliyor. Karadut ağacı az olduğu için buradaki fırsat ve kazanç daha fazla.
Dut ağaçlarının ihtiyaç duyduğu su miktarı ağaçların bulunduğu bahçenin toprak yapısına göre değişir. Verimli topraklarda 10 gün aralıklarla, killi topraklarda ise 15 gün aralıklarla sulama ister. %65–80 civarında bir atmosferik nem oranı, dutun yetişmesi için idealdir.
► İç Anadolu'da sıcaklık —20° den aşağı düşerse asmalar, -20 °C veya - 25° den aşağı düşerse dutlar, ► Doğu Anadolu'da sıcaklık —30°C den aşağı düşerse elma, armut cevizler zarar görür.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir. Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır.
Dikimde kullanılacak anaç, çeşit ve yetiştirme koşulları göz önüne alındığında 1 dönüm araziye sık dikim ile ortalama 60-65 adet arası badem fidan dikilebilir. Çok sık dikim; kullanılarak kurulacak bahçede yetiştirilecek badem çeşitleri 4x2 metre, 4x1,5 metre, 3,5x1,25 metre aralıklar ile dikim gerçekleştirilebilir.
Her rakımda yetişen şeftali ağacı bakımı ve yetiştiriciliği zahmetsizdir. Dönüm başına dikimi yapılacak olan şeftali ağacı üretim şekline göre sayısı değişmektedir. Yarı bodur üretilen şeftali çeşitleri fidanlar arası 3 metre sıra arsı 5 metre şeklinde dikim yapılıp dönüme 66 adet şeftali ağacı dikilir.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Dut ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Ne Kadar Soğukluğa Dayanır: -5 ila -10 derece soğukluklara kadar dayanabilirler. BEYAZ ŞAH (PAKİSTAN) DUT AĞACINI YETİŞTİRME KOŞULLARI: İklim İsteği: Beyaz şah (Pakistan) dut fidanı, ılıman iklim koşullarına sahip olan bölgelerde yetişir.
Dut ağacı 1-2 yıl içerisin de meyve vermeye başlar. Tam verim 5 yıldan itibarendir. Dut fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Genel olarak, bitkinin görünüşte en iyi bilinen çeşidin meyve rengine göre adlandırılan üç ana türü vardır: çok sayıda çeşitleriyle beyaz, kırmızı ve karadut (sırasıyla Morus alba, rubra ve nigra) ancak taksonomi'de 200'den fazla tür tanımlanmıştır.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Dut üretiminin en yoğun olduğu iller; Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş olarak sıralanmıştır. Dutun tüm dünyada ve ülkemizde birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Dutun meyvesi dışında farklı kısımları da değişik şekillerde değerlendirilebilmektedir.
Dut, dutgiller familyasından Morus cinsini oluşturan ağaç türlerine verilen ad. Anavatanı Çin'dir. 15 m'ye kadar boylanır.
Ülkemizde dut üretimi en çok Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılır. Malatya, Kahramanmaraş, Ankara ve Elazığ dut yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri