Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.
Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır.
6) Evimi kiraya verdim, ben de kira ödüyorum. Emlak vergisi ödeyecek miyim? Emekli maaşı dışında başkaca bir geliri olmayanların, sahip olduğu tek konutu kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir. Vergi ödemez.
Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
İlgili 26 soru bulundu
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz. Konut vergilerini daima ev sahibi öder.
Yılda 27 bin TL iş yeri kira geliri olan ve 3 bin 600 TL konut kirası geliri olan gayrimenkul sahipleri kira gelir vergisi ödemektedirler. Belirlenen durumlar veya vergi indirim kapsamları dışında tüm gayrimenkul sahipleri bu vergiyi ödemek durumundadırlar.
Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
2. Kira geliri istisna tutarı
323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.
Buna göre 2021 yılındaki söz konusu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, 2022 yılında 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
Emekli olup iki evi olan emlak vergisi öder mi? Hem kendisinin hem de eşinin evi varsa emlak vergisi ödemez.
200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuyor. Engellilerin emlak vergisinden muaf olmaları için bir adet evi olması ve evin brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Şehit yakını dul ve emekli dul olan kişiler emlak vergisinden muaf tutuldu.
Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2022 yılı için 3.800 TL'lik beyanname verme sınırını (2023 yılı için 8.400 TL) aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.
Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (9 bin 500 lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.
Konut Kira Geliri İstisna Tutarı
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde gerçekleştirilir. Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü ile sınırlandırılmıştır.
Örneğin, 2023 yılında elde edilen konut kira gelirleri için belirlenen istisna tutarı yıllık 21 bin Türk Lirasıdır. Dolayısıyla, 2023 yılında konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen kira geliri 21 bin Türk Lirası veya daha az ise, gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır.
Emlak vergisi tapuda beyan edilen devir ve alış bedeli üzerinden hesaplanır, emlak bedelinin %4'ü tapu harcı olarak ödenir. 2019 yılında bu oran %3 iken 2020 yılı itibari ile %4 olarak ilan edilmiştir ve 2022 yılı itibari ile %4 olarak devam etmektedir.
Konutunun değeri 5 milyon ile 7.5 milyon TL arasında olan gayrimenkul sahipleri binde 3, Konutunun değeri 7.5 ile 10 milyon TL arasında olan gayrimenkul sahipleri binde 6, Konutunun değeri 10 milyon TL ve üzeri olan gayrimenkul sahipleri binde 10 oranında vergi ödemekle yükümlüdür.
2006 senesinde Bakanlar Kurulu kararına göre; gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmamaktadır.
*Her konut için istisna var mı? Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununca söz konusu taşınmazlara sahip olanların her yılın mayıs ve kasım aylarında düzenli olarak bu vergiyi ödemesi gerekiyor. 1319 sayılı Kanun hükümlerince ülkemiz sınırlarında bulunan yapıların hepsi bina vergisine, arsalarsa arsa vergisine tabii.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri