Çeşitli nedenlerle 24 saat uykusuz kalmak, başta beynin bilişsel fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller. Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, motor reflekslerde azalma, 24 saatlik uykusuz kalmanın sonuçları arasında görülebilir.
48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri. Uyku, artık karşı konulamaz dereceye ulaştığı için ara ara uykuya dalabilir ve tekrar uyanabilirsiniz.
Oysa uykusuz geçen tek bir geceden sonra konsantrasyon ve öğrenme kaybı başgösteriyor. Üç günden sonra halüsinasyonlar ortaya çıkıyor. Tıbbi deneylerde bile yaşamın tehlikeye girdiği 11. günden öteye geçen ise olmadı. Çok uzun süren uykusuzluklar kalıcı hasar bırakabiliyor.
24 saat uyanık kalmak uyuşukluk, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, artan hata veya kaza riski, yemek isteği gibi sorunları da beraberinde getirir.
Uykusuzluk sadece bilişsel aktiviteleri değil aynı zamanda duygusal ve fiziksel halimizi de etkiler. Uyku apnesi gibi aşırı uykusuzluktan kaynaklı hastalıklar başımıza bela olabilir. Araştırmacılar uykusuzluğun kilo almayla da yakından ilişkili olduğunu belirtiyor.
İlgili 45 soru bulundu
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Eğer 2 gün boyunca hiç uyumazsanız ortalama 30 saniye süren ve mikro-uyku denen uyku nöbetleri geçirirsiniz. Bu da kafanızın karışmasına ve kendinizi çok yorgun hissetmenize neden olur. Bağışıklık sisteminiz yavaşlamaya başlar. Virüs ve bakteri kapma olasılığınız artar.
Bir insanın uykusuz kalma rekoru 18 ay 21 saat ve 40 saniyedir. Bu rekor, bir sallanan sandalye yarışmasında kırıldı. Yarışmaya katılan ve uzun süre uykusuz kalanların çoğu halisünasyon, paranoya, görme bozukluğu gibi sorunlar yaşadı.
Peki, insanın uykusuzluğa ne kadar dayanabileceği konusunda bir deney var mı? Bu konuda rekor Randy Gardner adlı Amerikalıya ait. Gardner, 1964'te 17 yaşındayken yapılan bir bilim fuarında yaptığı gönüllü deneyde, 11 günden fazla (264 saat) süreyle uyanık kalmıştır.
Yapılan araştırmalara göre birkaç gün bile uyunması gereken saatten daha az uyunması; Metabolizmayı yavaşlatır. Odaklanma problemi yaratır. Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme (CDC) Merkezleri 18 ve 60 yaşları arasındaki yetişkinlerin en az 7 saat uyku almasını önerir. CDC'nin uyku önerisini yerine getirmek için yetişkinler en fazla 17 saat uyanık kalmalıdır. İnsanlar 24 saat içinde uyku yoksunluğunun olumsuz etkilerini deneyimleme eğilimindedir.
Yetersiz uyku, iştahı artıran açlık hormonu seviyesini ise yükseltiyor. Uykusuzluk gibi vücutta stres yaratan bazı durumlar, kortizon hormonu seviyesini yükselterek iştahın artmasına neden oluyor. Az uyumak, hormonal dengeyi alt üst ediyor, sürekli yemek yemeye itiyor, obeziteye davetiye çıkarıyor.
Verimli uyku uyuyamayan/uyumayan insanlarda uzun vadede kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, hipertiroid gibi ciddi hormonel bozukluklar ve çeşitli psikolojik/psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir veya şiddetini arttırabilir.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
AZ UYUMANIN RİSKLERİ
Yeterince uyumamak; bağışıklık sisteminin zayıflamasına, obeziteye, kalp hastalıklarına ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarına neden olabilir. Az uyumak ya da hiç uyumamak arasında seçim yapmak zorundaysanız, birkaç saat uyumayı tercih etmelisiniz.
tıp dahil hiçbir alan 2 saat uykunun insan için yeterli olduğunu söylemez. en ideal uyku ortalama 8 saat civarıdır.
23 yıl önce eksen hipersomnisi teşhisi konan 42 yaşındaki Purkharam isimli kişi yılın 300 gününü uyuyarak geçirirken, ailesi Purkharam'ı uykusunda yıkayıp yemek yediriyor. Hindistan'ın Rajasthan eyaletindeki Nagaur şehrinde 42 yaşındaki Purkharam isimli Hint, yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle yılda 300 gün uyuyor.
Uykusuzluk sadece bilişsel aktivitelerinizi değil aynı zamanda metabolizmanızın rutin çalışmasını da etkilediği için belli bir süre sonra vücudunuzda sağlıksız kilo kaybı da görülür. En uzun süre uykusuz kalma rekoru 264 saat yani 11 gün ile Randy Gardner tarafından 1965 yılında kırılmıştı.
Yapılan araştırmalar genellikle yetişkinlerin günlük uyku süresinin ortalama 8 saat olması gerektiğini gösterir. Uyku süresi 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
EN FAZLA 7-8 GÜN UYKUSUZ KALINDI
Gardner bu süre zarfı sonunda hastaneye kaldırılmış ve 14 saat aralıksız uyumuş. Yeniden uyandığında bunu “yeniden doğmak” olarak nitelendirmiş. Öte yandan yapılan bir takım denemeler sonucu bir kişinin en fazla 7-8 gün uykusuzluğa dayanabildiği gözlemlenmiş.
164 kişinin üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, günde 5 saatten daha az uyuyan kişiler soğuk algınlığına daha yatkın oluyorlar. Beyin işlevleriniz duracak noktaya gelebilir. Hepimiz fark etmişizdir, az uyuduğumuz günlerde böyle bir aptallık, bir unutkanlık, bir hafıza kaybı yaşıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri