Yediklerinizi kontrol altında tutabildiğiniz sürece kilo vermek çok kolaydır. Düşünülenin aksine zor olan kısım o kiloyu korumaktır. 1 haftada 10 kilo vermek sağlıklı değildir bunun kilonuz açısından olumsuz noktaları ise sarkmalar ve olası verdiğiniz kilonun hızla geri alınması ihtimalidir.
Özellikle 1 haftada 10 kilo vermek gibi hızlı kilo kaybını hedefleyen diyet programları bireyler için çok riskli olabilir. Safra taşı, kas kaybı, beslenme yetersizlikleri sorunları ve metabolizma düşüklüğü gibi farklı sorunları hayatınıza katabilecek hızlı kilo kaybı, dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
İstemsiz olarak ayda 3 kilodan fazla ya da son 6 ay içinde vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazla kilo kaybedilmesi ,anormal ve bir doktor ile görüşülmesi gereken bir durumdur. Bilinen herhangi bir hastalık durumu yok ise, mutlaka altta yatan gizli bir hastalığın varlığı araştırılmalıdır.
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Bir haftada en fazla kaç kilo verilir? Aslında bu sorunun net bir cevabı bulunmamakla birlikte uzmanlar tarafından haftada 0,5-1 kg arasında verilmesi önerilmektedir. En sağlıklı hesaplama aylık olarak kişinin mevcut ağırlığının %5 ve %10 unu vermesi sağlıklı olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Stres genel olarak kilo verdirir. Çünkü stres yaşayan kişi gün geçtikçe iştahsız olur ve hayattan kopmaya başlar. Bunun neticesinde kişideki kilo kaybı giderek artar. Ancak bazı kişilerde bu durum tam tersidir.
Anoreksiya Nervoza olarak da adlandırılan bu hastalığın en tipik özelliği; hastaların kendilerini her zaman kilolu olarak görmeleri ve sürekli olarak kilo vermek istemeleri ve zamanla bu isteğin vücudun temel fonksiyonlarını etkileyerek hayatı tehdit eden boyutlara ulaşmasıdır.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
Mide-bağırsak sistemini etkileyen hastalıklar bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısına neden olarak kilo kaybına yol açabilirler. Her türlü kanser de hastanın kilo kaybetmesine neden olabilir. Kilo kaybı varlığında bir akciğer hastalığı söz konusu ise öncelikle verem hastalığı ve akciğer kanseri akla gelmelidir.
İştahın artmış olduğu halde kilo kaybının tipik olarak görüldüğü iki hastalık vardır: Bunlardan birincisi hipertiroidi, diğeri şeker hastalığıdır (diabetes mellitus). Hipertiroidi, tiroid bezinin fazla çalışması sonucu vücut metabolizma hızının artmasına neden olarak kilo kaybına yol açar.
Kansızlık kilo verdirir mi? Kansızlık yaşayan kişilerde kilo kaybı ve sıkıntısı görülebilir. Anemide oksijen miktarı verimli olarak vücuda yayılmadığı için diyet yapılsa da yağ yakımı zor olduğundan kilo sıkıntısı yaşanabilir.
Sağlıklı bir şekilde 10 kilo vermek için yapmanız gereken şey, 3 aylık periyoda bölmeniz ve bölmüş olduğunuz bu periyotta ortalama olarak; 1. ay 4 kg, 2. ay 3.5 kg, 3. ayda ise toplamda 2.5 kg vermeniz gerekmektedir. Böylece toplamda 10 kg kaybederek, 1000 kalori de kaybetmiş olursunuz.
İsveç diyetinde amaç, az yemek değil, zararlı ve faydasız yiyecek ve içeceklerin tüketilmesini engellemektir. Bunun yanında insanları evde sağlıklı yemekler hazırlamaya teşvik ediyor. Fastfood gibi hazır ve işlenmiş yemeklerin yenilmesini yasaklıyor. Bu diyet sayesinde vücut zararlı toksinlerden arınıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ideal kilo verimi hafta 0.5-1 kg arasıdır fakat haftada 1-2 kg kilo verimi hatta ilk haftalarda 3-4 kg kilo kayıpları görülebilmektedir.
İleri evre kanserde iştahsızlık sıktır; ancak bu hastalardaki kilo kaybı tamamen yetersiz kalori alımına bağlanamaz. Kanser tedavisi ileri evre hastalarda kas kaybına neden olmaktadır. Buna en iyi örnek ileri evre prostat kanseri olan hastalarda androjen deprivasyon tedavisidir.
Gastrointestinal (mide-bağırsak), pankreas, akciğer ve kolorektal kanserlerin yüzde 50 -85'inde tedaviye başlanmadan önce kilo kayıpları görülmektedir.
Hızlı kilo verme süreci, genellikle daha hızlı sonuçlar elde etmek için kullanılır, ancak sağlık açısından ciddi zararları olabilir. Metabolizma yavaşlaması, besin ögesi yetersizlikleri, kas kaybı, dehidrasyon ve mental sağlık sorunları gibi sorunlar hızlı kilo vermeyle ilişkilendirilebilir.
Ağlayan kişiler genel olarak değerlendirildiği zaman kilo kaybettikleri görülür. Bu durum kişilerin ağlayınca mutsuz olmalarından kaynaklanır. Mutsuz olan kişiler yemek yemeyi akıllarına getirmezler. Zamanla azalan yemek yeme alışkanlığı kişide kilo kaybına yol açacaktır.
Kilo Verirken Kas Kaybı Belirtileri
Halsizlik, enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali veya sabahları yorgun uyanma. Çabuk yorulma veya güçsüzlük. Ruh halinde olumsuz yönde değişimler. Denge sorunları yaşamak.
Psikolojik etkenlerin kilo verme sürecinde de önemli rol oynadığını ve kilo vermeyi zorlaştırdığını aktaran Dr. Bayraktar, “Kilo vermek isteyen kişinin öncelikle kilo vermesini zorlaştıran sebepler arasında metabolik bir problem olup olmadığını araştırması gerekir.
OMAD DİYETİ İLE KAÇ KİLO VERİLİR? Bu sorunun net olarak bir cevabı maalesef yoktur. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) haftalık 0.5- 1 kg arasında kilo vermenin ideal olduğunu bildirmiştir. Yine bu programda da ayda 4-5 kg vermek idealdir.
2 ayda vücudunuzdan 23 ila 25 kg kaybetmek için haftada ortalama 2,5 kg kilo vermeyi hedeflemeniz gerekir, bu da günde tükettiğinizden 2.500 daha fazla kalori yakmanızı gerektirir. Sağlıklı bir beslenme sistemi, yoğun bir egzersiz programıyla fazla kilolarınıza tamamen veda edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri