Jelatin neyden yapılmaktadır? Jelâtinin hammaddesi kollajen denen yapısal bir proteindir. Yani jelâtin % 100 hayvansal kaynaklı bir maddedir. Memelilerin vücudunda en yaygın bulunan protein kolajendir.
Jelatin, kollajenin geri dönüşsüz olarak hidrolize edilmesiyle oluşturulur. Jelatin başta domuz ve sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir.
Jelatinin Özellikleri
Konserve ette, et ürünlerinde (sosis, sucuk), süt ürünlerinde, hazır gıda ve soslarda, şekerlemelerde, biralarda, aspiklerde, patelerde ve terinlerde jelatin kullanılır. Jelatinin bir diğer önemli özelliği de köpük oluşturma ve oluşan bu köpüğü uzun süre muhafaza etme özelliğidir.
JELATİNİN HAMMADDESİ: KOLAJEN
Kolajen sadece hayvanlarda bulunan yap›sal bir proteindir. Memelilerin vücudunda en yayg›n bulunan protein kolajendir. Deri, kemik, tendon ve ba¤ dokunun temel yap› tafl›d›r (22, 23).
İçeriği %85-90 protein, %10-12 su ve %2-3 minerallerden oluşur ve 100 gramında yaklaşık 350-400 kcal beslenme değeri bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Jelatin, kollajenden üretilen bir bileşendir, kemiklerin kaynaması sırasında elde edilen tatsız ve renksiz bir öğedir. Yapısında % 98-99 oranında protein içerir. İçeriğinde pek çok sayıda elzem ve elzem olmayan amino asit bulundurarak sağlık üzerine oldukça faydalı etkiler gösterir.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda” DOMUZ var.
Ancak neredeyse hiçbir ürünün üzerinde “ Domuz Yağı Vardır ” veya “ Domuz Yağı Yoktur ” ibaresi bulunmuyor. Bu durumun belli olması için ise kod sistemi üretilmektedir. Avrupa Birliği tarafından onaylanan gıda katkı maddelerine verilen kod "EC" olarak adlandırılmaktadır.
Jelatin içerdiği kalojen ile kemiklere oldukça faydalıdır. Kemiklerimizin yapısını güçlendirerek dayanıklılığı arttırır. Yaşlılıktan dolayı yıpranan, harabiyete uğrayan kıkırdak, kemik, eklem ve dokuları onarılmasına, yapısının güçlenmesine ve oluşabilecek ağrılı ve iltihabi durumların düzelmesine yardımcı olur.
Jöleli yemek ve tatlılarda, çeşitli jellerde, birçok soğuk ve donuk başlangıç yemeklerinde, meyve sularının yoğunlaştırılmasında, şekerlemelerde, mousse, parfe, panna cotta, cheesecake, tart gibi bir çok tatlının hazırlanmasında, pasta süslemede, dolgu ve kaplamalarda ve çeşitli kremalarda kullanılmaktadır.
Toz jelatini de marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Ama baştan hatırlattığımız gibi sığır jelatini bulmalısınız. Bunu günde ortalama 2 kere tüketebilirsiniz. Bu jelatin türünü pasta, kurabiye, dondurma ve yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.
Sığır jelatini, helal jelatin adıyla bilinen bir tür katkı maddesidir. Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türkiye'de kullanılan sığır jelatini ithal olarak temin edilir ve helal hayvanlardan elde edilir.
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz.
Hayır, Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir hammadde kullanılmamaktadır.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Şayet sığırdan elde edilen jelatin kullanılıyorsa kullanmakta her hangi bir sakınca yoktur. Domuzdan elde edilen jelatin kullanılmışsa bu yiyecek ve içeceklerin kullanılması caiz olmaz. Jelatin maddesi, yenmesi helal olan hayvanlardan alındığında tabii ki, kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Bu kelimenin doğru kullanımı jelatin şeklinde olmalıdır.
Jelatin neyden yapılmaktadır? Jelâtinin hammaddesi kollajen denen yapısal bir proteindir. Yani jelâtin % 100 hayvansal kaynaklı bir maddedir. Memelilerin vücudunda en yaygın bulunan protein kolajendir.
Ayrıca diğer krem şanti ürünlerinde, kıvam arttırıcı özelliği çok iyi ve kullanımı çok kolay ve ucuz olan jelatin de kullanılmaktadır.
Bu haliyle Haribo'nun Türkiye'de üretilen ürünlerinde Helal sertifikalı Sığır jelatini kullandığını anlıyoruz.
Kolajen vücudumuzdaki en bol proteindir. Sığır jelatini ise kolajen içeren gıdalar kategorisinde örnek gösterebileceğimiz bir besindir. Bu nedenle kolajen ve sığır jelatini aslında birçok ortak özelliği ve faydayı paylaşırlar.
Jelatin kıvam arttırıcı ve jelleştirici özelliğe sahip gıda maddelerinde kullanılan bir proteindir. Jelatin, gıda maddelelerinin üretiminde, üretilen ürüne göre değişen fonksiyonlar üstlenir. Bunlar jelleşme ajanı,kolloidal yapıyı koruyucu,emülgatör,stabilizör gibi fonksiyonları vardır.
Bu durum tüketiciyi bilgilendirme açısından gerekli olan yasal bir zorunluluktur. Sosyal medyada paylaşılan “firmamızın domuz eti kullanımı” konusundaki içerikler gerçeği yansıtmamaktadır. Ürünlerimiz domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürünü, ham maddeyi içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri