Mesleki Yeterlilik Belgesi olan süresiz "Kalfalık" ve "Ustalık" düzeyinde belgelendirme, Mesleki Eğitim Merkezlerimiz aracılığıyla yapılmaktadır. Halk Eğitimi Merkezlerimizden aldığınız kurslar ile kalfalık veya ustalık seviyesinde belgelendirme yapabilirsiniz.
Son yapılan düzenlemeler ile bazı meslek guruplarında istenen Mesleki yeterlilik belgesi (MYK) Halk Eğitim Merkezi kurslarından verilmesi mümkün olmayıp sadece bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından eğitimi verilip ayrıca MYK tarafından yapılan sınavlarda başarılı olma şartı aranmaktadır.
Ustalık belgesi kesinlikle mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmeyeceği gibi mesleki yeterlilik belgesi de ustalık belgesi yerine geçmez ve birbirlerinin yerine kullanılmaz.
E-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi almak isteyenler, Halk Eğitim Merkezleri'nden ya da mesleki eğitim ile ilgili protokol yapan özel kurslardan bu belgeyi alabilirler. E-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi almak için öncelikle eğitimin tamamlanması gereklidir.
1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır. - 4. Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Ustalık belgesi başvurusunu internet üzerinden online olarak yapmak isteyen kişiler E-Mesem şifresi ya da E-Devlet şifresiyle Mesleki Eğitim Merkezi internet sitesinden kolayca ustalık belgesi başvurusunu yapabilirler.
Belge ömür boyu geçerlidir. Ara kontrollere (vize) gerek yoktur. Ustalık belgesi alan kişiler, kanunlar çerçevesinde ayrı bir belgeye ihtiyaç duymadan ömür boyu geçerli olan bu belgeyle rahatça çalışabilir. İş yeri açmanızı sağlayabilecek resmi onaylı tek belgedir.
Evet, Her kursun sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir. Sınavlardan geçmek için notun en az kaç olması gerekmektedir? Sınavlardan geçmek için notun en az 45 puan olması gerekmektedir.
Hem Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi hem de MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin bir meslekte belirli bir seviye standardını yakalamış ve belirli bir kalitede iş yaptıklarını gösterir nitelikte bir belgedir.
Usta öğretici kursuna kayıt yaptırabilmek için öncelikle ustalık belgesi sahibi olmak gerekir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
Gerekli kriterleri sağlayan kişiler usta öğretici olarak görev almaya başlayabilirler. Kurs sonunda verilen belge; ustalık belgesi, iş yeri açma belgesi ya da en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılabilir.
Usta öğretici oryantasyon belgesi, belge sahibinin mesleğini farklı kişilere öğretebileceğini gösteren belgedir. Bu belge ile halk eğitim merkezlerinde yarı zamanlı öğretmenlik yapılacağı gibi kadrolu öğretmenlik yapmak da mümkündür.
Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir. Mesleki yeterlilik belgenizi aldıysanız o işte yetkin olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR.
Bu sınava yönelik ders notları ayrıca uzaktan eğitim sistemimize yüklenmiştir. Alacağınız MEB onaylı sertifika (Kurs Bitirme Belgesi) hayat boyu geçerlidir.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Mesleki yeterlilik belgesi sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilebilir. Ayrıca, sertifikanın ulusal mesleki yeterlilik sistemine uygun olması gerekir. Bir işçinin yeterlilik sertifikası alabilmesi için önce uygun kurumu bulması gerekir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır? Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaların kişiye kazandırdığı en önemli avantajlardan bir tanesi geçerlilik ve güvenliktir. Günümüzde sertifikaların kariyer alanında yaşadığı güvenlik problemlerinin aksine MEB onaylı sertifikalar, her kurumda geçerlilik sağlar.
Hayır sertifikaların bir zamanaşımı ya da geçerlilik süresi yoktur. Ömür boyu geçerlidir.
Sınavdan başarılı olan katılımcılar 3 yıl geçerli ilk yardımcı sertifikası ve kimliği sahibi olurlar.
Ustalık belgesi ve Kalfalık belgesi almak isteyen kişiler, belge talep ettikleri meslek dalından olmak şartıyla, toplam 5 yıl (1.825 gün) SGK yada BAĞKUR prim ödemelerinin yapıldığını belgelemeleri gerekmektedir.
"Usta Öğreticilik Kursuna" katılmak için herhangi bir başvuru zamanını beklemeye gerek olmayıp "Ustalık Belgesi" sahibi herkes istediği zaman başvuruda bulunabilir. Sınıf açılacak sayıya ulaşıldığında mesleki eğitim merkezi tarafından kursa başvuranlar bilgilendirilerek kurs başlatılır.
Halk Eğitim Merkezi, çeşitli kurs ve eğitim programları düzenleyen bir kurumdur. Kursiyerlere verilen sertifikalar, katılımcıların eğitimlerini tamamladıklarını ve belirli bir yetkinliği kazandıklarını gösterir. Halk Eğitim sertifika sorgulama hizmeti, bu sertifikaların geçerliliğini kontrol etme imkanı sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri