4-7-8 nefes taktiği 4 saniye boyunca nefes alıp sonrasında bu nefesi 7 saniye tuttuktan sonra 8 saniye boyunca vererek uygulanır ve bu teknik günde 4 defa yapılır.
GÜNDE İKİ KEZ YAPILABİLİR
Bu tekniği günün herhangi bir saatinde, kendinizi sakinleştirmek istediğinizde yapabilirsiniz. İyi bir sonuç görmek için egzersizin düzenli bir şekilde, ideal olarak günde iki kez yapılması öneriliyor.
Uyku bozuklukları, kaygı ve stres yaşayan kişiler, dikkat dağınıklığının üstesinden gelmek ve rahat bir duruma geçmek için 4-7-8 nefes almayı faydalı bulabilir. Zamanla ve tekrarlanan uygulamalarla, 4-7-8 solunumun deneyimleyenler, giderek daha güçlü hale geldiğini söylüyor.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
4 7 8 nefes paterni sayesinde vücutta oksijen artışı sağlamayı hedefler. Bir süre nefes tutmayı da içeren paternler ile vücuda ani oksijen girişi sağlar ve ciğer kapasitesini arttırmaya yardımcı olur. Gün içinde belirli tekrarlar ile organ ve dokulara taşınan oksijen ise hem fiziksel hem de psikolojik rahatlama sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Nefes Terapisi Kaç Seans Olmalı? Nefesin rahatlaması ve şeklinin farklılaşması için en az 7-8 seansı bitirmek gerekir. Daha etkili sonuçlar almak için bu seans sayısını artırabilirsiniz.
Günde en az üç kez yirmişer nefes olacak şekilde çalışarak bir haftada diyaframımızı güçlendirebiliriz. Vücudumuzdaki diğer kaslar gibi diyafram kası da çalıştırılmadığı zaman kuvvetini kaybeder, bu yüzden güçlü bir diyafram ve sağlıklı bir vücut için nefes egzersizlerini her gün düzenli olarak yapmalıyız.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
4-7-8 tekniği yapılabilir
En hızlı şekilde uykuya dalmak için önce dilinizi damağınıza değdiriyorsunuz ve bütün süreç boyunca orada tutuyorsunuz. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede de verin. Bu işlemi 4 kere arka arkaya yapın.
Mavi ışığa özellikle gece yatmadan önce fazla maruz kalınması ise uyku hormonun daha az salgılanmasına neden olur. Gözler için önemli olan kaliteli uyku için de yatmadan önce çok fazla dijital ürünlere bakmamak gerekmektedir. Göz dinlendirme egzersizleri göz yorgunluğunu önleyici hareketlerdir.
4 saniye derin nefes al, 7 saniye nefesini tut, 8 saniye boyunca ağızdan nefesini ver. Bu tekniğin fizyolojik etkileri tahmininlerinizin ötesinde.
Modern bilimin işaret ettiği normal solunum hızı yetişkinler için dinlenme anında dakikada 12 nefestir. Eskiden yetişkinler için normal kabul edilen solunum hızı dakikada 15-20 nefes, sağlıklı kişiler için çok yüksek kabul edilmektedir.
Hırvat dalgıç Budimir Buda Sobat su altında nefesini 24 dakika 37 saniye tutarak rekor kırdı. 54 yaşındaki dalgıç kendine ait rekoru geliştirirken o anları da böyle kaydedildi...
Yetişkin bir insan dakikada ortalama 14 - 18 kez nefes alıp veriyor. Günde yaklaşık (24 saate) 21 bin ile 25 bin kez nefes alıp veriyoruz. Her nefes alışımızda ciğerlerimize yarım litre temiz hava dolmaktadır.
Spor, egzersiz ve hareket
Düzenli olarak egzersiz yapmak, akciğer kapasitesini artırmanın en bilinen ve en etkili yollarından biri. Egzersiz, kasları daha fazla çalışmaya zorluyor ve bu da vücudun nefes alma hızını artırarak kaslara daha fazla oksijen verilmesini sağlıyor.
Beslenme içeriğiniz kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır.
Büzük dudak solunumu sırasında burundan nefes alınır, daha sonra dudaklar ıslık çalacak gibi büzülerek akciğerlerdeki hava herhangi bir güç uygulamadan kontrollü şekilde boşaltılır. Bu egzersiz sırasında bazı kişiler zaman tutabilir. Örneğin 5 saniye boyunca nefes alabilir, 10 saniye boyunca aldığı nefesi bırakabilir.
Diğer bir taraftan doğru nefes alıp vermenin de pek çok yararı vardır. Örneğin kalp ritminin düzelmesiyle ile birlikte kan basıncının düşmesi, dolaşımın hızlanması, sindirim sisteminin düzene girmesi, stres ile rahatlıkla baş edebilme ve uykunun düzene girmesi ilk akla gelenlerdir.
DOĞRU NEFES ALMA
Vücuda alınan oksijeni maksimum kullanmaktır. Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir.
Her zamanki gibi nefes alırken, dikkatinizi nefesinize verin. Her nefes alışverişte hangi elinizin inip kalktığına dikkat edin. Eğer karnınız nefes alırken dışa nefes verirken içe doğru hareket ediyorsa, diyaframla nefes alıyorsunuz demektir. Ancak önemli olan diyaframı tam kapasite kullanabilmektir.
Nefes terapisi, derin ve bilinçli nefes alma tekniklerini öğreterek stresin sebep olduğu hormonların etkilerini azaltır. Bu, vücudunun daha sakin olmasına ve daha kolay odaklanmasına yardımcı olur. Nefes terapisi, duygusal ve zihinsel dengeyi yeniden kurmana yardımcı olur ve stresin olumsuz etkilerini azaltır.
Nefes tutmak yaşam gücümüzü en iyi şekilde kullanmamız ve zihinsel kontrol sağlamamızı destekler. Nefesinizi tutarken beynin elektriksel uyarısını değiştirebilir hale gelirsiniz ve akış durumuna geçersiniz. Akıştayken zaman kavramından çıkar ve o anda algıladıklarınızı ya da yaptıklarınızı tam olarak yaşarsınız.
Her gün derin ve doğru bir şekilde nefes almak için birkaç dakika ayırmak; stresi azaltmanıza ve daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olur. Doğru nefes almak, sindirim sistemindeki oksijeni arttırır. Mide-bağırsak sorunları, kabızlık, hazımsızlık vb. rahatsızlıklardan kurtulmanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri