TDK ve Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'na göre belirli bir tarih belirten ay ve gün adları büyük harfle başlarken, belirtmeyenler küçük harfle başlar. Ayrıca büyük harfle başlaması gereken tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Tarih bildiren rakamlardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örnek: " Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı." "23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır." "30 Ağustos'ta müthiş bir zafer kazanılmıştır."
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Eğer belirli bir tarih yoksa ay isimleri küçük harfle yazılır ve gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz.
Özel bir tarih bildiren ifadeler yazılırken ilk olarak mevcutsa ayın hangi gününden söz edildiği rakamla belirtilir. Daha sonra ise bu özel tarihi belirten ay adının büyük harfle başlayacak şekilde yazılması gerekir. Buna ek olarak ay adı belirtildikten sonra eğer biliniyorsa senenin rakamla yazılması mümkündür.
İlgili 42 soru bulundu
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir.
15. Tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Saatlere gelen ekler de kesme işaretiyle ayrılır. Eklerin okunuşu son sayının okunuşuna uyar.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Aşağıda sıralanan özel adlara getirilen iyelik, durum (hâl) ve Haber (bildirme) ekleri kesme işaretiyle ayrılır: a) Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'üm, Ali'm, Dadaloğlu'nun, Mustafa Kemal'in, Yusuf Ziya'nın.
TDK ve Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'na göre belirli bir tarih belirten ay ve gün adları büyük harfle başlarken, belirtmeyenler küçük harfle başlar. Ayrıca büyük harfle başlaması gereken tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
1) kesinlik bildiren bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle yazılır. 3) Ay ve gün adları tek başlarına kullanıldıklarında cümle içinde küçük harfle başlarlar. Örnek; * Bu yıl temmuz ve ağustos ayları çok sıcak geçecek.
Türkçede ay adları metin içinde küçük harfle başlamasına rağmen, belirli bir tarihi göstermek amacıyla kullanıldıklarında büyük harfle başlayarak yazılır. Örneğin: 23 Nisan 1923.
→ Belirli bir tarih belirtmeyen ay, gün, yıl isimleri küçük harfle başlar.
Özel isimlerin, i, e, de, den, in, le, ce ekleri getirilince kesme işareti kullanılır. Örnekler: Ali'yi, Ali'ye, Ali'de, Ali'den, Ali'nin, Ali'yle, Ali'ce gibi.
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır. -cim eki diye bir ek yoktur. ciğim şeklinde yazılır.
Kural: Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Bu sene Fransızca öğrenmek için yurt dışına gidecekmiş. Ali, babasının Ankaralı, annesinin ise Kayserili olduğunu söyledi.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
yeni ay, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, y harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'e', 'n', 'i', ' ', 'a', 'y', şeklindedir. yeni ay kelimesinin tersten yazılışı ya iney diziliminde gösterilir.
Doğum tarihi veya bugünün tarihi atacak olanlar, mutlaka gün, ay ve yıl sıralaması şeklinde yazmalıdır. Yazılacak olan tarihte ilk olarak günün belirtilmesi önemli bir detaydır. 01.01.2021 şeklinde gün, ay ve yıl sıralamasına uygun olmalıdır.
Sekizinci ayın ismi "Ağustos" şeklinde yazılır. TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzu bu konuda aynısını yazmaktadır. Avustos, ağıstos, ağustus, ağıstus, avustos, austos, austus gibi yazımlar yanlıştır.
Bağlaç olan -de, -da eki ayrı yazılır. Ayda yılda kelimelerini cümle içinde kullanalım: Ayda yılda bir geliyorsun. (Burada -de, -da eki bulunma durumu ekidir ve bitişik yazılmalıdır.
c) Tarihlerde aylar harfle de rakamla da yazılabilir. Ayların adı harfle yazılırsa gün, ay ve yıl arasına herhangi bir noktalama işareti konmaz: 2 Eylül 2020 ⇒ 2.9.2020. 19 Ekim 2020 ⇒ 19/10/2020.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğü içerisinde yer alan bilgilere göre birkaç kelimesinin anlamı “çok olmayan, az sayıda olan” olarak belirtiliyor. Yani birkaç kelimesi birleşik şekilde yazılıyor. Bu kelimenin “bir kaç” şeklinde yazılması yanlış kullanım olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri