Tekerrür, hükümlünün ikinci kez suç işlemesinden dolayı, ilk kez suç işleyen bir kişiye kıyasla daha ağır bir yaptırımla karşılaşması adına Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenenmiş bir infaz hukuku kurumudur.
Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama
5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar.İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
Suçta Tekerrürün Uygulanması
Burada kişinin tekerrür ile ilgili tüm koşulların oluştuğu varsayılırsa cezasının 2/3'ü olan 4 yılı yattıktan sonra koşullu serbest kalma hakkı verilir. Eğer suçun tekerrür uygulaması olmasaydı 6 yıl cezaya mahkum olan kişinin 3 yıl cezaevinde yatması yeterli olacaktı.
Tekerrür halinde, ikinci suçun cezası ilgili Kanunda hapis veya adli para cezası şeklinde seçenek yaptırım sunabilir. Bu durumda hapis cezasına hükmedilmesi gerekecektir. Hükmedilen hapis cezasının ise adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Tekerrür, sözlük anlamı ile “tekrarlama” demektir. Ceza hukukunda ise tekerrür, “kişinin bir ceza mahkumiyetinden sonra yeniden suç işlemesi” olarak tanımlanabilir. Bu şekilde suç işleyen kişiye ise “mükerrir” denir.
İlgili 26 soru bulundu
Tekerrür, 765 sayılı TCK'da "cezanın artırım nedeni" olarak öngörülmüştü. 5237 sayılı TCK döneminde koşullu salıverilme süresini de etkileyecek şekilde bir "infaz rejimi kurumu" olarak düzenlenmiştir. İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanamaz.
Tekerrür Nedir? (TCK 58)
Tekerrür, hükümlünün ikinci kere suç işlemesi nedeniyle, ilk kez suç işleyen bir kişiye göre daha ağır bir yaptırım sistemiyle karşılaşması için TCK md. 58'de düzenlenmiştir.
Örneğin, suçu işlediği için pişmanlık göstermeyen, saldırgan, hakkında suçta tekerrür hükümleri uygulanan bir failin, mahkum olduğu hapis cezası mahkeme tarafından para cezasına çevrilmez.
Suçta Tekerrür ve Önceki Mahkumiyetin Verildiği Eylemin Suç Olmaktan Çıkması Önceki mahkumiyetin verildiği eylemin suç olmaktan çıkarılması durumunda mahkûmiyet hükmü tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Mükerrer hükümlülerde ise 2005 öncesi ½ ayda 6 gün indirim bulunuyor. 2/5 yatar hesaplanır. İkinci kez mükerrerlerde ile şartlı tahliye hükümleri uygulanmıyor. 01.06.2005 tarihi sonrasında ikinci kez suç işleyenler ise ¼ indirimi bulunur. ¾ yatar hesaplanır.
765 sayılı TCK'nın 81/3. maddesinde yer alan “tekerrürden dolayı artırılacak miktarın önceki mahkûmiyeti geçemeyeceği” kuralı, 5275 sayılı Kanun'un 108/2. maddesiyle de muhafaza edilmiş ve “tekerrür nede- niyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınacak ce- zanın en ağırından fazla olamaz” ...
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
Kural olarak koşullu salıverilme için geçirilecek süre cezanın 2/3'ünden ½'sine indirilmiştir. Mükerrer ve örgütlü suçlar için geçirilecek süre ¾'ten 2/3'e indirilmiştir.
AKP ve MHP'nin infaz düzenlemesinin Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte ağır para cezası alanlar, şartlı tahliyesi geri alınanlar, ikinci kez mükerrirler, gazeteci ve siyasetçilerin de yargılandığı “örgüt suçları” hariç 31 Temmuz itibarıyla kapalı cezaevlerinde, açık cezaevlerinde bulunan hükümlülere iyi hal affı ...
Ancak infaz rejimlerine ilişkin istisna olarak tekerrür, erteleme ya da şartlı tahliyeyle ilgili hükümlerde sonraki kanun, lehe hükümler getirmişse bu hükümler geçmişe yürür. Eğer suçun işlenmesinden sonra yürürlüğe giren kanun, failin lehine ise bu kanun kendisinden önceki dönemde işlenmiş olan suça uygulanır.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Kişinin birden fazla kesinleşmiş mahkumiyeti varsa, tekerrür süresi en ağır ceza mahkumiyetine göre belirlenir. Suçta tekerrür, sanığın işlediği ikinci suç nedeniyle daha ağır bir yaptırımla karşılaşmasına yol açar.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması için önceki suça ilişkin verilen mahkumiyetin çekilmiş olması koşulunun aranması hali gerçek tekerrürdür. Gerçek tekerrürü savunanlara göre, ilk defa suç işleyen kimse o fiili suç olarak tanımlayan ve yasaklayan kanuna karşı gelme iradesini ortaya koymuştur.
Örneğin, 10 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilme/şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 10 yıl hapis cezasının 1/2'si 5 yıldır. 5 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 2 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.
Mahkeme tarafından toplamda 18 ay hapis cezasına mahkum edilen hükümlüler, doğrudan İnfaz Kanunu'nun denetimli serbestlik hükümleri uygulamasından yararlanabilirler. 18 ay hapis cezası alan hükümlülerin koşullu salıverilme süresine ceza miktarı itibariyle 12 ay kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri