Ağırlıkça 3 birim Akrilik Vernik, ağırlıkça 1 birim Akrilik Vernik Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
İlk kat verniğin ahşaba iyi derecede sızabilmesi için uygun ve kaliteli bir tiner ile 2'ye 1 oranında yani %50 inceltilerek yüzeye eşit miktarda fırça ile sürülür ve kurumaya bırakılır.
Ortalama olarak 100 birim dolgu verniğine 50–60 birim tiner ilave edilmelidir.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
Pistole kullanıldığında, 2 veya 3 kat çarpraz olarak uygulanır. Katlar arasında 10-15 dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
İlgili 39 soru bulundu
Vernikler kalın yapıda ve bal kıvamında olur. Hazır olarak uygulanabileceği gibi inceltilerek de uygulanabilir. Su bazlı vernik için su ile, sentetik vernik sentetik için tiner, selülozik vernik için de selülozik tiner kullanarak doğru şekilde inceltici kullanılmalıdır.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Nasıl ki selüloz bazlı boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanılmıyorsa, sentetik boyanın inceltilmesi için de selüloz bazlı tiner kullanılmaz. Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Yüzey Hazırlama ve Uygulama şekli: Uygulanacak yüzey kir ve yağdan arındırılmalıdır. Bozuk yüzeyler zımparalanmalı ve tozları uzaklaştırılmalı, hazırlanan karışım pistole ile 2-3 çapraz kat uygulanır. Katlar arası 5-10 dk beklenir, kuruduktan 2-4 saat sonra zımpara yapılır. 10°C nin altında uygulama yapmayınız.
Fiziksel Özellikler: Yoğunluk (20°C,gr/cm3): 0.93-0.97 Kuruma Süresi: Toz kuruması 5-10 dk, dokunma kuruması 15-20 dk., zımpara süresi 1.5-2 saattir.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
İnceltme / Karışım Oranı
Max. %5-10 sentetik tiner ile inceltilerek en az 2 Kat uygulanmalıdır.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Taş vernik ısıya dayanıklıdır.
Verniğin yüzeyde tam kuruması için 24 saat bekletilir. 48 saat sonra tam sertleşme olur.
Polisan Politex Yat Verniği Parlak Yat Vernik 0,75 Lt (1 Kg)
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Solvent bazlı vernik, ahşap vernik, tahta vernik, ahşap koruyucu vernik, kokusuz vernik, mat vernik, oto boya vernik, araç vernik ve plastik vernik bu duruma örnek bazı vernik çeşitleri olarak listelenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri