Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.
Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parasına verilen isimdir. En fazla üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenmektedir.
Hayır. Depozito, kiracının kira süresi boyunca kiralananı olağan bir şekilde kullanmaması ve kiraya vereni zarara uğratması ihtimaline karşılık alınan bir bedeldir. Kiracının kiralananı olağan ve gereği gibi kullanıp kullanmadığı hususu ise sözleşmenin sona ermesi ile tespit edilebilecektir.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
TBK'nın 342. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito, üç aylık kira bedelini aşamaz. Kiracının korunması adına getirilen bu sınır, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulama alanı bulabilecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Ne kadar iade edilir? Burada bir açıklama daha yapmam gerekir; bilindiği gibi kira depozitosu aylık net kira bedeline göre tespit edilir. Aylık net kira 5.000 TL ve iki aylık depozito olarak 10.000 TL verilmişse, kira sözleşmesinin sonunda aylık kira ne ise, onun iki katı değerinde depozito iade edilmelidir.
Çoğu kiracı ev sahibi depozitoyu vermezse endişesi taşıyabiliyor. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yasal yollara başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Kira sözleşmesindeki şartları yerine getirdiğinizi kanıtlayarak depozito iadesi için ev sahibi hakkında icra takibi başlatabilirsiniz.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.
Depozito miktarı nasıl belirlenir? Depozito miktarının belirlenebilmesi için genellikle bir aylık kira bedeli olarak ücret talep ediliyor. Bunun yanı sıra, bazı konut sahiplerinin toplamda üç kira bedeli olacak şekilde depozito talep ettiği de görülüyor.
Depozito bedeli en fazla üç aylık kira bedeli ile sınırlandırılmış olmakla birlikte bankaya yatırılan paranın faiz geliri de anaparaya eklenerek teminat kapsamında değerlendirilmelidir.
Ev sahibi depozitoyu vermezse neler yapılmalı? Tüm şartları yerine getirmiş olmanıza rağmen ev sahibiniz depozitonuzu ödemiyorsa ilk iş notere gidip ona ihtar çekmelisiniz. Notere giderken yanınıza kirayı düzenli ödediğinize dair dekontları da kanıt olarak götürebilirsiniz.
BDDK'nın ilgili Yönetmeliği gereği, vadesinde çekilmeyen hesaplar, aynı vade ile yenilenmiş sayıldığından, kira depozitosu hesabının vadesi de aynı süre ile yenilenir.
Normal şartlarda elden veya banka ilan yoluyla TL olarak kiraya verene gönderilen depozitonun iadesinde faiz işlemesi söz konusu olmaz. Daha doğru bir ifade ile, depozitonun mülk sahibine verildiği günden itibaren faiz işlemez.
Kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden vb. yollarla iade ediliyorsa bu halde kiracı, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tevdii tayini talebinde bulunmalı ve kira ödemesi bu şekilde gerçekleştirilmelidir.
13. Depozito kira geliri olarak dikkate alınmalı mıdır? Hayır, depozito kira geliri olarak dikkate alınmaz. 14. Konut kira gelirinde istisna tutarı ne kadardır? 296 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca 2017 yılında elde edilen gelirler için 3.900 TL istisna tutarı olarak belirlenmiştir.
Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez
Kiracının evin kendisine yahut demirbaşlara zarar vermiş olması, Kiracının kira borcunun olması, ödemekle yükümlü olduğu giderleri ödememiş olması, Aidatını ödememiş olması, Şayet ev eşyalı bir şekilde kiralanmış ise eşyalara zarar verilmiş olması
Kiracının kira sözleşmesinden önce sözleşmeyi fesh etmesi durumunda kiracı mülk sahibine erken tahliye tazminatı ödemek zorundadır. Bu yüzden kiracı evden çıkmaya karar verdiğinde öncelikli olarak mal sahibi ile anlaşma yoluna gitmelidir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise kiracı gerekli tazminatı öder.
Kira ile depozito arasında doğru orantı kurulmalıdır. Bu durumda Ocak 2020'deki kira bedeli 3.000,00-TL varsayılırsa, depozito iadesine konu miktar 6.000,00-TL olacaktır. Makul süre tazminatı düşüldükten sonra geriye kalan 5.000,00-TL kiracıya iade edilmelidir.
Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak çıkabilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, 10 yıllık süre geçtikten sonra uzayan yılların bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak çıkarılabilir. Aksi takdirde çıkarılamaz.
Bilindiği üzere kiracı kira sözleşmesini vaktinden önce feshederek işyerini / evi boşaltırsa, erken fesih nedeniyle kiraya veren / mal sahibinin uğradığı zararı karşılamak zorundadır. Kural olarak bu zarar kira sözleşmesinin (belirli süreli ise) süre sonuna kadar ödenmesi gereken kira bedeli kadardır.
Türk Borçlar Kanunu'nun 325. maddesine göre, taşınmazın erken tahliye edilmesi durumunda, kiracının borçları, taşınmazın benzer koşullarda tekrar kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Buna göre kiraya verenin, erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı talepli tazminat davası açması mümkündür.
5-Hangi giderler depozitodan karşılanır? Kiracının ödenmemiş aidat borcu varsa, evin içinde demirbaşlarda hor kullanıma bağlı bir hasar varsa bunlar depozitodan düşülür. Ancak ev sahibi eski kiracıdan boya-badana masrafını isteyemez.
*Öncelikle 'fazladan' depozito için Borçlar Kanunu çerçevesinde belirlenmiş sınırlar var. Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir ama daha fazlasını isteyemez. Dolayısıyla depozito haricinde başka bir nam altında kiracıdan para da talep edilemez.
Kiracılı evin satılması durumunda depozito yeni malik tarafından iade edilmelidir. Eski ev sahibinin depozito ücretine yeni malik sahibine vererek kiracıya verilmesi gerekmektedir. Kiracının evden çıkması benzeri durumlar söz konusu olduğunda depozitonun tüm karşılığını yeni ev sahibi karşılamak yükümlülüğündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri