Genellikle orta büyüklükte, enerji verimliliği olan bir klima, aylık olarak ortalama 100-500 kilovat saat (kWh) arasında elektrik tüketebilir.
Saatte 2,2 TL enerji tüketen bir klimanın 8 saat aktif olarak kullanıldığı bir gündeki enerji sarfiyatı 18 TL'dir. Aylık kullanımda ise bu rakam yaklaşık olarak 550 TL olur.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Ortalama 200 kWh'lık tüketim yapan bir meskende klimaların 1 ay boyunca günde 3 saat çalıştırılması, tüketimde yaklaşık yüzde 50'lik artışa sebep oluyor. Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Klimanızı 2 – 3 saat fan modunda çalıştırarak içindeki rutubeti almalısınız. Filtrelerinizi kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizleyin. Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının eşit olarak dağılmasını sağlayın. Yetkili servisinize danışmadan bakım yapmayın.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Yani, sıcak bir odayı soğutmak, soğukluğu sabit tutmaya çalışmaktan çok daha fazla enerji harcar.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Uzmanlar tarafından klima ve vantilatörün faturaya bindireceği yük hesaplandı. Buna göre, 8 bin BTU kapasiteli bir klima, 12 saat açık kaldığında ayda 266 kilovatsaat yani 578 liralık enerji harcıyor. Cihaz kapasitesi 18 bin BTU'ya çıkarsa, sadece klima kaynaklı aylık fatura 1.425 lirayı buluyor.
Klima uyku modunda elektrik harcar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evettir, ancak bir turbo modu ya da standart mod ile karşılaştırıldığında klima uyku modu çok daha az elektrik harcar, bu da elbette elektrik faturalarınıza olumlu yansır.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Örneğin saatte 100 W harcayan bir vantilatör de saatte 1.200 W harcayan bir klimaya göre daha az enerji harcar.
O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir. 4.5 kw enerji fiyatı ise ortalama 15 liraya tekabül etmektedir.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Bununla birlikte etkili bir ısıtma için aklınızda bulundurmanız gereken bazı önlemler vardır. Öncelikle kışın klima ile ısınmak mantıklı sorusuna verilebilecek en net cevap kesinlikle evettir. Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip dört mevsim bir klima kullanarak ısınmak mümkündür.
Uzmanlara göre ve birçok kaynakta yer alan bilgilere göre uyumak için klima ile oda ısısını ayarlamak istiyorsanız, ideal derecenin 18,3 0C olduğu belirtilmektedir. Fakat her kişinin vücut koşullarına ve alıştığı iklim koşullarına göre kabul edebileceği bir soğukluk ya da sıcaklık derecesi de yer almaktadır.
Oradan doğru cevabı bulabilirsiniz. Sonuç: nem alma (dry mode) modunda daha az enerji harcar.
Öncelikli olarak insan vücudu sıcaklığına uygun klima çalıştırmayı unutmamalıyız. İnsan vücudunun ortalama vücut sıcaklığının 37 derece olduğunu söylersek klimaların 20 ile 26 derece arasındaki sıcaklıkta çalıştırılması yeterli olacaktır.
Ortalama 24-26°C olması gereken değerlerdir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yaklaşık yüzde 10 artıracaktır.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri