örneğin yurdumuzdaki koyunlar içerisinde en çok süt veren Sakız koyununun günlük süt verimi 2-2.5 kg' dır. Laktasyon 6-7 ay kadar sürer ve kuzular sütten kesildikten sonra 150-200 kg süt alınabilir. Bu ırklar iyi bakım ve beslemeyle daha çok süt verebilirler.
Koyunlarda önemli bir verim özelli¤i olarak ele al›nan süt verimi ve özelliklerinden laktasyon süresi 136,8 gün, laktasyon süt verimi 33,09 lt, günlük ortalama süt verimi 0,273 lt, ya¤ oran› % 6,91, kuru madde oran› ise % 17,2 olarak belirlenmifltir.
Diğer koyun ırkları gibi yaylaya gitme gereksinimi olmayan İvesi koyunu, yüksek süt verimine sahip olup kötü bakım beslenme koşullarında bile verimli olmasıyla biliniyor.
"Koyun yününden gelir elde ediyoruz"
Koyun kırkma işlemi bu mevsimde başladığını belirten Karakuzu, "Bir koyun da ortalama 1,5 ile 2 kilo yün çıkarıyoruz. Bu yünleri temizledikten sonra ihtiyaca göre kimilerimiz yastık, yorgan ve keçe olarak kullanırken, kimimiz de bu yünleri satarak ek gelir elde etmiş oluyoruz.
Yerli koyun ve keçilerde laktasyon süresi genelde 3- 5 aydır. Bu süre etçi ırklarda 3- 4 ay, sütçü ırklarda ise 7- 8 ay kadar devam etmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçük aile işletmelerinden aldığı soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını 15 Ekim 2022 tarihi itibariyle 9,00 TL olarak belirledi.
Yüksek miktarda süt veren koyunlarda KOYUN SÜT YEMİ miktarı 1.5 – 1.7 kg /gün seviyesine kadar çıkartılmalıdır. Yanında, kaba yem kaynağı olarak hayvan başına günde 1,5-2 kg mısır silajı, 1-1,5 kg kuru ot ve biraz da saman verilmelidir. Süt verimini arttırır.
Kar yağdığında koyunların sırtlarında taze bir kar tabakası oluşur. Kar tabakasının hemen erimemesinin nedeni, yünün arasındaki hava tabakasıdır. Vücut ısısı adeta bir keçe görevi gören yün tarafından korunur. Hatta koyunlar silkelenerek kar tabakasından ıslanmadan kurtulurlar.
Bütün bu bilgiler ışığında koyunların yün yemelerinin bir çeşit pica (Allotrophagia) olduğu kanaati öne çıkmaktadır. Tedavi için başta bakır ve çinko olmak üzere izmineral içeren yem katkılarının kullanılması önerilmektedir.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir.
Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır. Et kaliteli olup, süt kesiminden sonra iki aylık besleme ile 17-18 kg. karkas verebilir.
Doğumdan 1-2 hafta sonra, koyunu günde iki kez (sabah ve akşam) 4-8 ay boyunca sağımanız gereklidir.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
"Koyun sütü, ineklerin sütü ile elde edilebilen alışılmış yoğurda çok iyi bir seçenektir. Koyun sütü, aynı zamanda insanlarca tüketilen ilk süt çeşitleri içerisinde yer almaktadır.
Dünyada 10 binin üzerinde koyun ırkı bulunuyor. Bu ırklar içinde yünüyle en çok öne çıkan Merinos koyunu... Bu ırktan özellikle giyim eşyasına yönelik ince yün elde ediliyor. Günümüzde lüks moda ürünlerinde kullanılan Merinos yününün çoğu Avustralya'da yetişiyor.
Koyunlar da beslenme diğer hayvanlarda olduğu gibi çok önemlidir. Düzenli olarak beslenmeleri yapılmalıdır. Koyunlarda beslenme eksikliğinden dolayı verim kayıplarına sebep olan koyunlarda yün yeme hastalığı ortaya çıkmıştır.
Geleneksel tip bir ağılda bir kişi yaklaşık 300 koyuna bakabilir. Kuzulama döneminde ise bir yardımcı elemana ihtiyaç vardır.
👉Buzağılarda toprak başka yabancı maddeleri yalama istekleri vitamin ve mineral madde eksikliklerinden kaynaklanır. 👉Küçük bir buzağıda bu durumun gerçekleşmesinin nedeni de annesinin kuru dönemde aldığı besin maddelerinin içerisinde yeterince mineral ve vitaminin bulunmamasından kaynaklanır.
4. Damızlık seçiminde hayvanların yaşı dikkate alınmalıdır. 6 aylıktan küçük hayvanlar ırk özellikleri tam belli olmadığından damızlık olarak seçilmemelidir. Koçların 5-6 yaşından, koyunların ise 7 yaşından sonra verim özellikleri azaldığından yaşlı hayvanlar damızlık olarak seçilmemelidir.
Ayrıca, her gün koyun başına 0,2 – 1,36 kg kadar buğday ve 0,9 – 2,23 kg kabayonca samanı verirlerdi. Yüzyıllarca koyunlar doğal ortamlarında yalnızca mera yiyerek, tahıl (buğday ve ekin tohumları, tabiki az miktarlarda) ve su içerek hayatta kalmışlardır.
Koyun yetiştirmede gelir elde edilir mi? Tabii ki koyun yetiştiriciliği de kazançlı olabilir, ancak orta ila büyük ölçekte. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan geçimini koyun yetiştiriciliğinden önemli bir miktarda kazanç elde ederek sağlıyor.
Bir koyunun kendi ağırlığının %3'ü kadar kuru madde tüketmesi gerekiyor. Bu da günlük her koyun için 3 lira gibi bir maliyet yapıyor. Yani günde 300 lira masrafınız oluyor. Yılda ise 109.500 TL kuru madde beslenmesi için bir giderimiz olacak.
Laktasyonun 1,5-2 aylık döneminde koyunlar en fazla sütü verdikleri için, sürünün ortalama süt verimine, otun kalitesine ve miktarına göre üretilen her litre süt için 400-600 gr kesif yem verilmelidir. Kesif yem, sağım sırasında, öncesinde ve sağım sonrası da verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri