Kız bebeğin rahmi ve vajina oyuğu bu hafta gelişir. Erkek bebeklerde prostat gelişimi artık tamamlanmıştır. Testisleri henüz karın boşluğundan yumurtalık torbasına inmemiştir. Kaşlar, saçlar ve tırnakları hamileliğin 5. ayında oluşumlarına devam ediyor.
Diğer yandan anne adayları beşinci ay içerisinde sağlıklı beslenme, düzenli şekilde uyuma ve yeterince dinlenme koşullarına özen göstermelidirler. Beşinci aya girilmesi ile birlikte annelerin vücudunda, karın bölgesinin gerilmesi, rahmin büyümesi, karın deliğinin genişlemesi gibi etkiler belirgin şekilde gözlemlenir.
Yani 20. haftalık bebek anne karnında tam göbeğin ortasındadır. 20. haftadan önce göbek deliğinin altındaki rahim, bu haftadan sonra artık göbek hizasının üstüne doğru çıkar.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
İlgili 21 soru bulundu
Birinci haftadan itibaren elastik olan rahim, tüm gün sarılma ve masaj gibi hareketlerin hissedilmesinin gelişimini sağlar. Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder.
Bu durum çok normal bir durumdur. Bebeğin anne karnındaki hareketlerinden ultrason görüntüsünde de farklı veriler elde edilebilir. Hamileliğin bu döneminde bebek anne karnında günde 20 dakika ile 2 saat arasında uyur.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Genellikle 12 - 18 kilo alımı tavsiye edilir. 1. 3 aylarda 500 gr - 2 kilo alacağınız farz edilirse, 2. ve 3. 3 aylarda haftada 500 grdan fazla kilo almaya çalışmanızda fayda vardır. Hamilelik Dönemine Fazla Kilo ile Başladıysanız; 9 ay içinde 6 - 11 kilo arasında alınabilir.
5 aylık bebekler bazı temel sesleri çıkarmaya başlar, aslında sesleri taklit ederler. İsmi söylendiğinde bakabilir, karın üstü hareketi (tummy time) yapıldığında başını dik tutup, olduğu yerde dönmeye başlayabilirler. Ayaklarını keşfetmeye başlar ve ayak parmaklarını ağzına götürebilirler.
16. ve 20. haftalar arası yani 5. ayda anne adayının karnı yavaş yavaş belirmeye başlar. Bazı anne adayları karınlarının büyüdüğünü daha öncesinden ya da 5. aydan sonra da gözlemleyebilir. Bu normaldir ve kişiye göre değişebilir.
17 - 18 hafta gebelik 4 aylık. 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
5.Ay(17-21.
Bebek hareketleri artık anne adayı tarafından hissedilmeye başlar, bebeğin cinsiyeti net olarak tespit edilmiştir. Büyüyen bebekle beraber karın cildinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Bu dönemde çatlak önleyici doğal kremler kullanılmalıdır.
Özellikle nukal (Ense, boyun) saydamlık ölçülürken 11-14 hafta arasında fetusun belirgin sıçrama hareketleri yaptığı izlenir. On ikinci gebelik haftasında uterus (Rahim) karın içinde yukarı doğru her hafta 1 cm yükselmeye başlar. 10. haftada başlayan kemiklerde kalsiyum birikimi hız kazanır.
Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır. Rahmin yavaş yavaş leğen kemiklerinin arasından yukarı doğru çıkmasıyla 21 haftalık gebelikte bebek, göbek hizasının üzerinde durmaya başlar.
Gebelik başında çok zayıf olan gebelerin yani 18 kg dan düşük vücut kütle indeksi olanlarda gebelik boyunca 12-18 kg kadar kilo alması normal kabul edilir.Gebelik başında çok kilolu olan anne adaylarının ise gebelik boyunca 5-9 kg kadar kilo almaları yeterlidir.
Hamilelikte anne kilo almıyorsa bebek alır mı? Evet, hamilelik sürecinde anne adayı kilo almasa bile bebeğin büyümesi ve gelişmesi devam edebilir. Kilosu sabit kalan veya az kilo alan anne adaylarında bile bebek normal bir şekilde büyüyebilir.
Üçüncü üç aylık dönem, gebeliğin 28. haftasından başlar ve doğumda biter. Bu dönemde doğumun ne zaman başlayacağını ve nasıl sonuçlanacağını düşünmeye başlarsınız.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Gebelik döneminde karın sertleşmesi rahmin ve bebeğin büyümesiyle birlikte karın bölgesinin genişlemeye çalışmasının etkisiyle olur. Bazı kadınlarda karında sertleşme daha az olurken bazılarında daha çok olabilir. Karın sertleşmesi ve sertleşmeyle birlikte oluşan gerginlik, hamilelikte beklenen bir durumdur.
sorusunun bilimsel bir cevabı olmasa da genelde aşerme olayı hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır. Hamilelerde aşerme ve tiksinmelerin en çok görüldüğü dönem, ilk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde olur. Vücuttaki hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan aşermede, kusma ve bulantı da görülebilir.
20 haftalık gebelik döneminde, bebeğin boyu yaklaşık olarak 20 cm civarındadır. 20 haftalık bebek hareketlerini anne adayı net bir şekilde hisseder. Karın içindeki boşluk uygunsa, bebek takla atabilir veya bacaklarıyla annesini uyarabilir.
20 hafta hamilelik döneminde bebekte yaşanan değişimler genel olarak şu şekildedir; Bebeğin; tat, koku, işitme, hissetme, görme duyu merkezleri gelişmeye devam eder. 20 hafta hamilelikte bebeğin saçları artık görülebilir hale gelir. Ancak bu dönemde bebeğin kaşları henüz ortaya çıkmamıştır.
Aynı şekilde az hareket eden bebeğin de sorunlu bir bebek olacağı anlamını doğurmaz. Ayrıca bu hareketlerin cinsiyet ile de herhangi bir ilişkisi yoktur. Anne adayı eğer sürekli hareket halinde ise ve yorgunsa, hatta karnınız açsa bile, bebeğin hareketlerini algılayamayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri