Ulusal Süt Konseyi, Ocak 2023'e ait çiğ süt üretim maliyetini yayınladı. Buna göre Aralık ayında 8.74 lira olan 1 litre sütün üretim maliyeti Ocak ayında 1 liraya yakın artarak 9.69 liraya çıktı. Çiğ sütte üretim maliyetleri yükselmeye devam ediyor.
Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayı 1 litre sütün üretim maliyetini 8.74 TL olarak açıklarken, TÜSEDAD'ın yaptığı hesapta 1 litre sütün çiftçiye üretim maliyeti 12.90 lira çıktı.
2022 Çiğ Süt Fiyatı Ne Kadar Oldu? 2022 yılı çiğ süt fiyatı belli oldu. Ulusal süt konseyi (UST) çiğ süt tavsiye fiyatında %21,2 oranında artışa gitti. Süt fiyatı 14 Ekim'den itibaren geçerli olacak şekilde 8,50 TL olarak belirlendi.
Konseyin internet sitesinde yer alan açıklamada, 18 Mart'ta, 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre fiyatının 5,70 lira olarak belirlendiği hatırlatıldı.
2023 Süt Fiyatları Zamlanacak Mı? Süt üreticisinin 8.50 TL'ye sattığı süt gelen zamla birlikte 11 TL olmuştur.
İlgili 24 soru bulundu
Çiğ süt fiyatı kaç TL'den satılacak? Ayrıntılar haberimizde... SÜT FİYATLARI NE KADAR OLDU? Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirledi.
Bir sütçü inek günde 15 – 35 litre aralığında süt vermektedir. Sığırlarda sütünden yararlandığımız ırklar genelde sütçü inekler olarak tabir edilir. Sütçü inek ırkları Dünya'da da ülkemizde de oldukça çeşitlilik gösteriyor.
Litre başına 50 kuruş devlet desteği devam ederken zammın yılbaşından itibaren geçerli olacağı bildirildi. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "1 Ocak 2023 itibariyle oluşmuş süt fiyatlarının müstahsil fiyatı 11 lira. Artı devlet desteği 50 kuruş.
Çiğ süt, özellikle özel idarelerin büyükşehir belediyelerine bağlanmasıyla artık rahatlıkla satılabilir. Türkiye'de 31 büyükşehir belediyesi var ve nüfusun yüzde 76'sını bunlar kapsıyor" diye konuştu.
Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
Süt satan yetiştirici ulusal süt örgütlenmesini tamamlamış olan ve tebliğde geçen tarımsal örgütlere üye olmak zorundadır. Birden çok örgüte üye olan yetiştiriciler hangi örgüte muvafakat name ve yetki verdiyse fatura veya müstahsil makbuzunu da o örgüte verir ve desteklemesini de oradan alır.
Çiğ sütün alım fiyatını, Ulusal Süt Konseyi belirliyor. O rakam, son zamla birlikte 8,5 lira oldu. Çiğ sütteki fiyat artışına gerekçe olarak ise yem fiyatları gösteriliyor. Orta ölçekli süt ürünleri imalatçılarına göre artış durmazsa süt ürünleri daha da zamlanacak.
Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Karar, 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Buna göre, Çiftçi kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 75 lirası mazot ve 46 lirası gübre olmak üzere toplam 121 lira destek verilecek.
Litre başına 50 kuruş devlet desteği devam ederken zammın yılbaşından itibaren geçerli olacağı bildirildi. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “1 Ocak 2023 itibariyle oluşmuş süt fiyatlarının müstahsil fiyatı 11 lira. Artı devlet desteği 50 kuruş.
SÜTEK Yönetim Kurulu, çiğ süt fiyatlarını yeniden belirledi.
SÜTEK, yeni süt fiyatlarını açıkladı. SÜTEK Yönetim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda; 16 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde “Soğuk Zincir İnek Sütü” imalatçıya litre fiyatı 11,30 TL, “Üretici ödeme fiyatı” litre başına 12,80 TL oldu.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, 2019 yılında süt üretim miktarı bakımından Konya'nın 1 milyon 315 bin 120 tonla birinci olduğunu söyledi.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Sağlıklı ve güvenilir çiğ sütü; bizzat üreticileri de doğrudan tüketiciye satabilir. Süt üreticilerinden süt alan yerel perakendeciler de tüketiciye satabilir. Dolayısıyla çiğ süt satışının yasaklanması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir. Yerli ırkların ise malesef süt verimleri düşüktür. En yüksek verim Güney Anadolu Kırmızısı verir. Fakat yıllık verimi sadece 5 - 7 kg. kadardır.
Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir. Yerli ırklarımızın süt verimleri düşüktür. Yerli ırklarımız arasında en iyi olan Güney Anadolu Kırmızısıdır ve yıllık 1500 - 2500 kg. süt verir.
**** 25 Ocak 2020 tarih ve 31019 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ'de yer alan sınıflandırmaya kapsamında A sınıfı süt 2,90 TL/Lt , B sınıfı süt 2,85 TL/Lt ve C sınıfı süt 2,80 TL/Lt'dir.
Süt verimi çok iyi olan süt inekleri arasında yer alan Güney Anadolu Kırmızısı inek türüdür. Bu inekler oldukça hızlı olarak gelişir. Süt konusunda da çok verimlidirler. Yerli kara ırkı da yetiştirilse bu ırkların süt ve et verimi diğerlerine nazaran daha azdır.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri