Yazın bol sulu, elden düşmeyen meyvesi şeftali de içindeki şeker miktarıyla üzmüyor değil. 150 gramlık bir şeftalide -ki bu ağırlık ortalama 1 şeftaliye denk geliyor, 13 gram şeker var.
Bir kase çilek, yalnızca 7 gram şeker içerir. Şeker oranı, diğer meyvelere göre düşük olan çilek, yaz aylarında sık sık tüketilebilir. En az şeker içeren meyvelerden biri de, avokadodur. Yaklaşık 1 gram şeker içeren avokado, salataların vazgeçilmezidir.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir.
1 adet küçük boy (150 gr) şeftali 59 kcal. 1 adet orta boy (200 gr) şeftali 78 kcal. 1 adet büyük boy (300 gr) şeftali 117 kcal. 1 orta porsiyon (120 gr) şeftali 47 kcal.
Şeftalinin içeriğinde bolca besin lifi bulunduğu için diyetin sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıklı çalışmasına destek olduğu söyleniyor. Bunların yanında şeftali, içeriğinde bolca su barındırdığı, düşük kalorili olduğu ve uzun süre tok tuttuğu için de diyet listelerinde sıklıkla kendine yer buluyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bir tane şeftali kaç gram? 1 büyük boy şeftali ortalama 175 gramdır ve ortalama 68 kaloridir. Ayrıca; 1.6 gram protein, 17.3 gram karbonhidrat, 2.6 gram lif ve 0.4 gram yağ içermektedir.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Günde 1 orta boy şeftali tercih edilebilir. Tüylü yapısı boğazı tahriş edebileceği için kabuğunu soyarak tüketebilirsiniz” diyor.
En lezzetli kırmızı meyveler arasında yer alan çilek, böğürtlen ve ahududuyu hava kararmadan önce ya da sabahları kahvaltının yanında tüketebilirsiniz. Yoğurt ile birlikte tüketebileceğiniz bir lezzet olan şeftaliyi akşamüzerinde ek bir gıda olarak tercih edebilirsiniz.
Şeftali içerisinde bulunan yüksek lif oranları göz önünde bulundurulduğu zaman tok tutucu bir özelliğe sahip olarak ifade edilebilir. Bu durumda şeftali yemenin kilo verdirici bir özelliğinin olduğu söylenebilir. Ancak düzensiz ve aşırı bir şekilde tüketilen şeftali kilo aldırıcı bir etkiye de sebep olabilir.
ŞEFTALİ KİLO ALDIRIR MI? DİYETTE ŞEFTALİ TÜKETİMİ... Oldukça az bir kaloriye sahip olan şeftali, tok tutucu özelliğinden dolayı kilo aldırmaya değil verdirmeye yardımcıdır.
Diyette şeftali tüketimi 1 porsiyon olması önerilmektedir.
Şeftaliler soyulup minik küpler halinde doğranır. Üzerine yoğurt eklenir, biraz ezilerek karıştırılır. Buzdolabında dinlendirilip şeftali dilimleriyle süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Şeftalinin 100 gramı 9.54 gram karbonhidrat, 0.91 gram protein, 0.25 gram yağ, 1.5 gram lif içermektedir.
145 gram orta boy şeftalinin içerisinde 50 kalori vardır. Yağ oranı 0.5 gram olup, 0 gram sodyum ve kolesterol bulunur. 12 gram şeker ve 14 gram karbonhidrat, 1 gram protein ve 2 gram lifi bünyesinde bulundurur.
Kadınların günde yaklaşık 2 bin kaloriye, erkeklerin ise 2 bin 500 kaloriye ihtiyacı olmaktadır.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Orta boy tek bir muz, 14 gram şeker ve 6 gram nişasta içerir bu da kan şekeri seviyesinin diğer besin maddelerine göre daha hızlı yükselmesine neden olur.
Amerikan Kalp Derneği'nin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori).
Kendisi çok tatlı olsa da orta boy bir şeftalide 13 gramdan daha az şeker bulunmaktadır.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri