Dahiliye bölümü; şeker hastalıkları (Diabetes Mellitus), koroner kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, alt ve üst solunum hastalıklarına bakar. Ayrıca karaciğer ve safra yolları hastalıkları, hepatitler, anemi türleri, kemik erimesi, tiroit hastalıkları ve kanser hastalıkları da bölümün kapsamındadır.
Bir hepatolog (karaciğer hastalıkları uzmanı), gastroenterolog veya hepatit B'ye aşina bir aile hekiminden randevu almanız gerekir.
Karaciğer yağlanmaları, kistler, hepatit türleri, siroz, mide ülserleri, mide fıtıkları, gastrit ve reflü, safra kesesinde taş ve kum oluşumu, iltihaplanmalar, iç hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilen hastalıklardır.
Grip, astım, zatürre, bronşit, koah ya da koroner kalp hastalıkları da günümüzde iç hastalıklar yetkisinde bulunmaktadır. Genel olarak kansızlık, obezite, hemofili, gut hastalığı, hepatit, kemik erimesi, Akdeniz anemisi ve de kanser için de iç hastalıkları yani dahiliye bölümüne müracaat edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Dahiliyede hasta öyküsü ve şikayetlerine göre gerekli testler yapılmakta, yorumlanmakta ve tedavi önerisinde bulunulmaktadır. Bu kapsamda hastadan istenebilecek testler; kan ve idrar gibi laboratuvar testleri, radyolojik incelemeler ve endoskopik incelemelerdir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji bölümlerinde; bakteriyel, viral, fungal ve paraziter hastalıklar olmak üzere birçok mikroorganizmanın neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Özellikle viral enfeksiyonlar, virüs tarafından meydana gelen enfeksiyonlardır.
Ancak böyle bir sorun için öncelikle dahiliye uzmanını görmek en önemli husustur. Çünkü kilo alma problemi Dahiliye Bölümü üzerinden bakılır. Bununla beraber yönlendirme eşliğinde psikiyatri bölümü kapsamında da gerekli çözüm yöntemleri ele alınabilir.
Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır.
Karaciğer biyopsisi hangi doktora gidilir? Karaciğer hastalıkları ile ilgili gastroenteoroloji ve hepatoloji bölümüne başvurmak gerekir.
Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, safra kesesi ve yolları, sindirim sistemi organlarıyla alakalı hastalıkların ve bu organların sağlığını inceleyen tıp bölümüdür.
Aile Sağlığı Merkezlerinde HIV, sifiliz, Hepatit B, C, HPV gibi cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar (CYAE) için test yaptırabilir miyim? Aile Sağlığı Merkezlerine giderek cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlardan bazıları için test yaptırabilirsin.
Hepatit B e-Antijeni (HBeAg) – Bu, enfekte karaciğer hücrelerinden kana salınan Hepatit B virüsünün ürettiği bir viral proteindir. Bu tahlil çok aktif viral replikasyon sonucunda kanda ne kadar virüs bulunduğunu tespit eder. Negatif tahlil sonucu, virüsün karaciğerde aktif olarak çoğalmadığına işaret eder.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
az iç, ama aç git. Kan testi yapılırken mutlaka aç gidilmesi gerekiyor dahiliye bölümüne.. Sonra bir güzel kahvaltı edebilirsiniz.
Dahiliye bölümünde 15 yaş üzerindeki hastalara bakılır. Hastanelerin genellikle en çok olarak başvurulan kliniklerinden olan iç hastalıkları bölümü, birçok hastanın hastalığa ilişkin başlangıç belirtileri ile başvurduğu klinik olması nedeniyle çok önemlidir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) uzmanı, hastanelerin ilgili departmanlarında; virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı ile ilgilenen uzman doktora verilen mesleki unvandır.
İç hastalıkları Yan Dal Uzmanlarının Atamaları
Endokrinoloji, geriatri, hematoloji, immünoloji, iş ve meslek hastalıkları uzmanlık alanlarının kadrolarının tamamı il merkezlerinde açılmıştır. İl merkezinde kadro açılma sıklığı en düşük olan %95,7 ile tıbbi onkolojidir.
Karın, göğüs ve sırt ağrıları, bulantı, kusma, tansiyondaki ani yükselme ve düşmeler, baş dönmesi, midede yanma ve ekşime durumları, ağıza acı su gelmesi, el ve ayak parmaklarında uyuşma ve soğukluklar, nedeni belli olmayan ateş, vücutta kıllanma artışı ve lekelenmelerin başlaması, el ve ayaklarda ödem, aşırı susama ve ...
İdrar yolu enfeksiyonu problemi ile karşı karşıyaysanız üroloji uzmanından randevu alıp muayene olmanız gerekir. Üroloji bölümünün bulunmadığı ya da acil olarak muayene olmanız gereken durumlarda yetkili olan bölüm ise iç hastalıkları yani dahiliyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri