Okul kayıt dönemi içerisinde hiçbir şekilde bağış ya da yardım adı altında velilerden ücret talep edilemez. Okul yöneticilerinin bu şekilde para topluyor olması ve okulun ihtiyaçlarını karşılanacağını söylemesi kesinlikle yasal değildir.
Okul kayıtları tamamen ücretsizdir. Aileler arzu ettiği takdirde okullara bağış yapabilir. Ancak hiçbir okul zorunlu olarak veliden kayıt parası talep edemiyor. Geçtiğimiz günlerde konu hakkında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamalarda bulundu.
Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer geçen yıl temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Okullarımızın ihtiyacını devlet karşılıyor. Kayıt yapmakla bağış arasında hiçbir ilişki yok ama isteyen velimiz, bağış yapabilir. Tüm vatandaşlarımız çocukları ek ücret ödemeden okullara kayıt yapabilecekler” demişti.
İstanbul'da devlet okullarındaki kayıt ücreti 60 bin liraya kadar dayandı. Oysa anayasaya göre eğitim ücretsiz, kayıt parasının zorunlu kılınması yasak. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda bağış adı altında fahiş miktarda kayıt parası talep ediliyor.
OKUL KAYIT ÜCRETİ VERMEK ZORUNLU MU? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul kayıt işlemi sırasında zorunlu kayıt ücreti ödemenin söz konusu olmadığını ifade etti.
İlgili 18 soru bulundu
Devlet okullarında velilerden 'bağış' adı altında alınan kayıt parasının özel okul ücretleriyle yarıştığı ortaya çıktı. Yasaya aykırı kayıt parasının Ataşehir'de 120 bin liraya kadar çıktığı öğrenilirken Bostancı'da ise bu ücret 50-60 bin lira seviyesinde bulunuyor.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir. 66 aydan küçük çocuklar ise anaokuluna devam ederler.
Millî Eğitim Bakanlığı; okulların elektrik, yakıt ve su ihtiyacından temizlik malzemelerine, onarım, donatım ve kırtasiye ihtiyaçlarından laboratuvar ihtiyaçlarına kadar çok geniş bir alandaki ihtiyaçlar için 2021 yılında 8,7 milyar lira bütçe kullandı.
Ücret alınmayacağını aktaran Bakan Özer, "Türkiye'de okul öncesi eğitimle ilgili Valilik tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler var. 50 TL 100 TL tam gün eğitim yapan kreşlerde 400 TL 500 TL ve Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliğine dayalı olarak bu ücretler tahakkuk ettiriliyordu. 2023-2024 eğitim ...
(2) Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca Bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.
Öğrencinin Nüfus Cüzdanı Fotokopisi. Kayıt/Bilgi Formu (Okuldan Alınacak) Öğrenci Bilgi/Kayıt Formunu İndirmek İçin Burayı Tıklyanız. İsmi Aday Kayıt Listesinde Olmayanlar İçin Yerleşim Yeri Belgesi (Nüfus Müdürlüğünden Alınacak)
Devlet okulu kayıt işlemleri sırasında ailelerden ücret talep eden okulların nereye nasıl şikayet edileceği ise merak konusu. Vatandaşlar kayıt ya da zorunlu bağış adı altında ücret talep eden okulları Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi “444 0 632” (444 0 MEB) danışma hattından şikayet edebiliyorlar.
İLKOKUL (1.SINIF) KAYITLARI BAŞLADI MI? 2023-2024 eğitim öğretim yılında ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, MERNİS adres bilgileri esas alınarak herhangi bir başvuru olmaksızın e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.
Birinci sınıf okul kayıtları gibi beşinci sınıf okul kayıtları da e-Okul'dan yapılmaktadır. Bunun için istenen bilgiler kimlik numarası, öğrencinin doğum tarihi ve öğrenci numarasıdır. Öğrencinin bilgileri girildikten sonra çocuğun hangi okula gideceği ekrandan görüntülenebilir.
2021 Eylül ayı itibariyle 69 – 70 – 71 aylık çocukların okul kayıtları bir yıl ertelenebilir (Anne yada babası dilekçe verecek). Bu çocuklar isterlerse ana sınıfına gidebilirler. 2021 Eylül ayı itibariyle 66 – 67 – 68 ayını tamamlayan çocukların velileri isterlerse dilekçe ile 1. sınıfa kayıt ettirebilir.
Okulların başlıca maddi kaynakları okul aile birlikleri ve devlet tarafından gönderilen ödenekler veya ödemelerden oluşur. Okul aile birliklerine gelirler veli aidatları ve okul birimlerinin kiralanması yoluyla sağlanır.
MEB, devlet okullarını kendi hallerine bırakmıştır. Bilindiği üzere okulların telefon, internet, elektrik, doğalgaz ve su faturaları bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
Erten Gökçe, ilkokula 6 yaşında yani 72 ayda başlanılmasını öneriyor.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Okul öncesi eğitim alacak olan öğrencilerin velileri zorunlu eğitim 5 yaşa inecek mi sorusuna yanıt arıyor. Ülkemizde ana sınıfına başlama yaşı çocuğun doğum yılına göre kademeli olarak değişiyor ve zorunlu olmadığı için sadece isteyen veliler çocuklarını anaokuluna gönderiyor.
Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklardır. Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacaktır. Ek yerleştirme için de elektronik kayıt yapılabilecektir.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 eğitim öğretim yılı takvimine göre okullarda yeni dönem 11 Eylül'de başlayacak. Ancak İlkokul 1. sınıf ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası düzenlenecek. Uyum haftası kapsamında anaokulu ve 1. sınıf öğrencileri 4 Eylül'de okula başlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri