Kullanılmış kalemi boşaldıktan sonra bir çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun (kutu içeriğinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz). Kaleminiz arızalıysa lütfen onarmaya veya sökmeye çalışmayın. Çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun ve yeni bir kalem açın.
Gaita, idrar, balgam kapları ve bunlarla bulaşmış eşyalar. Bulaşıcı hastalığı olan hastaların odalarından çıkan atıklar, hasta ile temas etmiş yemek atıkları Kontamine araç ve gereçler (tüm kesiciler, enjektör, bisturi, sonda, sargı, bandaj ampuller vb) Kan ve kan ürünleri.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Tedavi sırasında yarım kalan ampulerin ağızları bantla kapatılarak tehlikeli atık kutusuna atılır.Yarım kalan flakonlarda tehlikeli atık kutusuna atılır.Tamamen boşalmış flakonlar geri dönüşüm kutusuna, ampuller ise delici kesici atık kutusuna atılır.
İlgili 42 soru bulundu
Metal, plastik, karton ve kâğıt ambalaj atıkları –eğer kontamine olmamışlar ise- öteki atıklardan ayrı tutulur. Bunlar mavi renkte plastik torbalara konulur. İlaç ve serum şişesi gibi cam ambalaj atıklarına gelince: Bunlar da kontamine olmamaları şartı ile cam ambalaj kumbaralarına bırakılır.
Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar.
İlaçlar kimyasal maddelerden yapıldığı için rastgele atıldığında suları kirletiyor, hayvanları zehirliyor, doğaya büyük zarar veriyor. Böyle ilaçların en yakın sağlık kuruluşlarına teslim edilip diğer tıbbi atıklarla birlikte uygun şekilde imha edilmesi gerekiyor" dedi.
Lütfen unutmayın: Çok eski / lekelenmiş kâğıt atıklar, örneğin kâğıttan yapılmış yiyecek paketleri, siyah çöp kutusuna, meyve suyu ve süt kutuları ve Tetra paketleri sarı çöp poşetine ve sarı çöp kutusuna atılmalıdır.
Böyle plastik, çatal, bardak, kaşık ve tabakları kesinlikle sıcak yiyeceklerde kullanmamamız gerekiyor. Çünkü o sıcaklıkla birlikte polimerik (plastik parça) madde molümerlere dönüşüyor.
Geri dönüştürülemeyen çöpler arasında kırılmış porselen ve seramik, bebek bezi, ıslak mendil, plastik ev eşyası, oyuncak, ayakkabı, çanta, tekstil ürünleri, kirli kâğıtlar yer almaktadır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Tıbbi atıklar için kırmızı torba, evsel atıklar için siyah torba, tehlikeli atıklar için sarı renkli torba kullanılır. İnsan sağlığı için tehlike oluşturabilecek her türlü sağlık tesisi atıkları kırmızı tıbbi atık torbası kullanılarak toplanır, taşınır, depolanır ve bertaraf edilir.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
- Gri Kutu: Karışık belediye atıkları, süprüntü temizleme kalıntıları, ıslak havlu ve mendiller, seramik ve porselen gibi mutfak ve aksesuar eşya atıkları.
Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine götürülmeli veya götürülmesi sağlanmalıdır. Atık ilaçların kontrollü bir şekilde bertarafının sağlanması ve piyasaya yeniden sunulmasının da engellenmesi gerekmektedir.
Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, son kullanım tarihi geçen ilaçların kimyasal madde olduğunu belirterek evsel atıklarla çöpe atılmaması konusunda uyardı.
Düzenleme ile evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlar eczanelere verilecek.
Tabi bu durumda çok yüksek miktarda farmasötik atık açığa çıkmaktadır. Biz bu duruma çözüm olarak tamamen boşalmamış ilaç/serum şişelerini farmasötik atık adı altında tehlikeli atık olarak veriyoruz. Boşalmış olan şişeleri de ambalaj atığa atıyoruz.
Bu kapsamda kontamine olmuş flakon cam ambalajlar, muhtemel tehlikeli atık olarak kabul edildiğinden Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerince toplanıp bertarafının sağlanması uygun görülmektedir.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri