CEP TELEFONUNA VERGİNİN DE VERGİSİ EKLENİYOR Ülkeye giren akıllı telefonlardan önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, sonra yüzde 10 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Ardından tüm bu rakamlar üzerinden yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Oluşan rakamın üzerinden de yüzde 18 KDV alınarak telefonun fiyatı tam ikiye katlanmış oluyor.
ÖTV'siz fiyatı bin 500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3 bin TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3 bin TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor. Bunların üzerine de yüzde 20 oranında bir KDV daha uygulanıyor.
Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV'siz fiyatı 1500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor. Bunların üzerine de yüzde 20 oranında KDV uygulanıyor.
İLK ÖTV VE KDV'SİZ MODELLER NETLEŞTİ
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Türkiye'de üretilen telefonlar arasında yer alan General Mobile'ın GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri ve E-tab 20 tableti öğrenciler tarafından vergisiz satın alınabilecek.
Resmi Gazete'de öğrencilere vergisiz cep telefonu kararı yayımlandı. Buna göre 9 bin 500 TL'yi aşmayan mobil telefon cihazları ile bilgisayar cihazlarının elektronik ortamda düzenlenen fatura ile yapılan satın alımlarında kullanılabilecek.
İlgili 30 soru bulundu
Öğrencilere vergisiz telefon imkânından yararlanabilmek için Türkiye'deki üniversitelerin herhangi birinde eğitim görüyor olmak gerekir. Ön lisans veya lisans düzeyindekileri kapsayan bu indirim, yüksek lisans, açık öğretim ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.
iPhone 14 modelleri dahil olmak üzere bütün akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti alınıyor. Buna ek olarak yüzde 1 de Kültür Bakanlığı payı alınıyor. Bu oran dışında toplamın yüzde 50'si oranında ÖTV alınıyor. Bunun da üzerine yüzde 18 de KDV alınıyor.
Cep telefonu ve tablet bilgisayarların ÖTV'siz (Özel Tüketim Vergisi) satılacağını yönelik iddialar bir süredir gündemdeydi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, "telefon ve tabletlerden ÖTV alınmamasına" ilişkin bir çalışmasının bulunmadığı öğrenildi.
iPhone 14 modelleri dahil olmak üzere bütün akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti alınıyor. Buna ek olarak yüzde 1 de Kültür Bakanlığı payı alınıyor. Bu oran dışında toplamın yüzde 50'si oranında ÖTV alınıyor. Bunun da üzerine yüzde 18 de KDV alınıyor.
Bu düzenlemeye göre, gençler 10 bin liralık bir cep telefonu için ÖTV'den muaf olacak ve bu telefon için 5 bin lira ödeyecekler. Bu muafiyet, alınan telefonun üç ya da beş yıl süreyle elden çıkarılmaması koşuluyla uygulanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine KDV'siz, ÖTV'siz vergisiz telefon şartlarını açıkladı. 9.500 TL satış fiyatını geçmeyen telefon ve bilgisayar modellerinde 5 bin 500 TL'ye kadar indirim uygulanacak. İşte marka marka 9.500 TL altı vergisiz telefon modelleri ve fiyatları... Şurada Paylaş!
Diğer bir ifadeyle bu iPhone modelini alan, devlete Sony'nin yeni oyun konsolu PlayStation 5'i (PS5) değerinde bir rakamı tek kalemde ödemiş oluyor. iPhone 12 serisinden, ithalat bedeli üzerinden alınan vergiler şu şekilde: Yüzde 50 ÖTV, yüzde 18 KDV, yüzde 10 TRT bandrolü, yüzde 1 Kültür ve Turizm Bakanlığı Kesintisi.
Cihazların teknik özellikleri ise ekran büyüklüğüne göre değişecek. iPhone 14 Pro'nun başlangıç fiyatı 999 dolar olurken, iPhone 14 Pro Max'ın ise 1099 dolar olarak belirlendi.
Toplama baktığımızda ise vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti, yüzde 1 ise Kültür Bakanlığı payı alınıyor. Bunun ardından toplamın yüzde 50'si oranında ÖTV ve ÖTV'li fiyat üzerinden de yüzde 18 KDV alınıyor.
KDV ve yasal ücretlerin perakende satış fiyatına oranı en düşük olan iPhone 13 modeli, yüzde 37 ile 512 GB'lik iPhone 13 olurken; oranın en yüksek olduğu model ise 128 GB'lik iPhone 13 Pro. Bu modeli almak isteyenlerin cebinden çıkacak olan tutarın yüzde 45'i KDV ve diğer yasal ücretlere gidiyor.
Apple 14 128 GB cihazın vergisiz satış fiyatı 18 bin TL olarak belirlenirken, KDV, ÖTV ve diğer vergiler eklendiğinde bu fiyat 42 bin TL'ye yükselmektedir. Apple'ın son ürünü iPhone 14 Pro Max'in Türkiye satış başlangıç fiyatı 59 bin TL olurken, yaklaşık 26 bin TL'sinin vergilerden oluştuğu biliniyor.
Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir. Eğer Hazır Kart almak isterseniz; Hazır Kart muvafakatname formu ve anne veya babanızın kimliği gerekmektedir.
Karara göre, satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış, açık öğretim öğrencileri hariç, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerinin her birine, bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacak. Peki, vergisiz telefon satışı ne zaman başlayacak?
Şurada Paylaş! VERGİSİZ TELEFON SATIŞI NE ZAMAN? Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar' ile vergisiz telefon düzenlemesi 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesi üzerinden Genç Kart başvurusunda bulunulabilecek. Genç Kart'a sahip olunduktan sonra herhangi bir operatör veya mağazaya gidilerek kimlik ve öğrenci belgesi ile birlikte uygulama kapsamındaki telefon ve bilgisayarlar alınabilecek.
Öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar ne zaman başladı? 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla alınan telefon, bilgisayar ve tabletler için kapsam dahilinde işlem yapılabilmekte olup 1 Kasım 2023 tarihinden önce satın alınan cihazlar kapsam dışında kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri