Yaşamak için gerekli olanı elde etmek.
Ne pahasına olursa olsun DEYİMİ AÇIKLAMASI
Her türlü sıkıntı ve tehlikeyi göze alarak, ne kadar büyük fedakârlık isterse istesin.
Ekmeğini kazanmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Geçimini temin edecek, ihtiyaçlarını karşılayacak parayı kazanmak.“Kaygılanma, ekmeğini kazanmasını bilir o.”
Korktuğu başına gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Endişe duyduğu, kaygılandığı, olmasını istemediği şeyle karşı karşıya gelmek.
1 . isteyip de edinemediği bir şeyi istemekten vazgeçmemek. 2 . gücenmek.
İlgili 22 soru bulundu
Gönülden geçirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi yapmayı düşünmek, olmasını istemek, o şeyi düşünür olmak.“Ben de o işi yapmayı gönlümden geçirmiştim.”
Gönül eri DEYİMİ AÇIKLAMASI
Açık yürekli, güvenilir, hoşgörüsü geniş, ehli dil (kimse).
Başa kakmak deyimi gördüğünüz bir iyiliğin sürekli olarak söylenmesi durumunda kullanılır. Anlamı ise yapılan bir iyiliğin tekrar tekrar söylenerek, karşı tarafın kendini ezik hissetmesini sağlamaktır.
Keyfi kaçmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Çakı gibi deyiminin anlamın çevik, atik ve canlı insanların davranışlarını ve görünümlerini betimlemesi olmaktadır. Bazı insanlar diğerlerine göre çok daha atik bir şekilde hareket ederler. Bu insanların bütün hal ve tavırları diğerlerine göre çok daha canlıdır.
"Özü sözü bir" deyimi, bir kişinin içten, dürüst ve samimi olduğunu ifade etmek için kullanılır. Bu ifadeyle, kişinin düşünceleriyle, söyledikleri arasında bir tutarsızlık olmadığı, dışa vurduğu sözlerin iç dünyasındaki gerçek niyet ve inançlarıyla örtüştüğü anlatılır.
"İzinden yürümek" deyimi, bir kişinin başka bir kişinin yolunu, yöntemlerini veya örneklerini takip etmesini ifade eder. Bu ifade, genellikle bir kişinin öncülük ettiği bir yolun veya metodun başka biri tarafından benimsenmesi ve uygulanması durumlarında kullanılır.
"Başına vur elinden ekmeğini al" deyimi, daha az yaygın olmakla birlikte, birine karşı yapılan bir tür haksızlık veya adaletsizlik anlamında kullanılır. Bu ifade, genellikle birinin başka birine zarar vererek, onun yaşam kaynaklarını veya geçimini elinden alması durumunda kullanılır.
[1] Bir anlaşmazlığı, her iki tarafı da memnun edecek şekilde bağlayıp sonuçlandırmak.
"Taş çatlasa" deyimi, bir durumun ya da olayın çok olası olmadığını, en iyi ihtimalle belirli bir sınır veya seviyeye ulaşabileceğini ifade etmek için kullanılır. Bu ifade genellikle, bir şeyin mümkün olan en yüksek derecesini ya da sınırlarını vurgulamak için kullanılır ve bir tür abartılı ifade şeklidir.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
bir kimsenin kurulu düzeni, dirliği bozulmak.
Aklıma gelen başıma geldi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: olmasından korktuğum şey oldu anlamında kullanılan bir söz.
Ağzından kaçırmak dilimizde çok sık kullanılan deyimlerin başında gelir. Söyleniş sırasında herhangi bir kötü niyet gütmeden söylenen sırlar için kullanılır. Ağzından Kaçırmak deyimi, gizli bir bilgiyi ve ya gizlenen bir sırrı, bir art niyet taşımadan, bir anlık dalgınlık sonucunda söylenmesi anlamına gelir.
"Tıka basa doldurmak" deyimi, bir kabın, alanın ya da mekanın tamamen ve hatta aşırı derecede doldurulduğunu ifade eder. Genellikle konteyner veya alanın kapasitesine kadar, hatta bazen taşacak şekilde, yer yok denecek kadar dolu olması durumunda kullanılır. Bu ifade hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanılabilir.
Başını yemek (birinin) DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Bir kimsenin tehlikeli, güç bir duruma düşmesine yol açmak. 2. Öldürmek, ölümüne yol açmak.
Minnet edip yaptığı iyiliği başa kakan kimseler. Yani bir iyilik yapiyor ama iyilik yaptığı kimsenin canını çıkartıyor, ciğerini söküyor, bin kere pişman ediyor, üzüyor, ağlatıyor, yaptığı iyiliği başa kakıyor.
Tok sözlü DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sözünü esirgemeden, çekinmeden, hatır gönül dinlemeden söyleyen. “Rahmetli tok sözlü bir insandı.”
Hoşa giden davranışlarla veya sözle birinin kırgınlığını gidermek.
Kulak Kesilmek: Bu ifade ise, bir konuya veya olaya şaşkınlık, hayret veya dikkatle odaklanma durumunu ifade eder. Bir kişinin bir olay karşısında şaşırmış, dikkati tamamen o olaya çevrilmiş ve adeta başka hiçbir şeye dikkat edemez hale gelmiş olması bu deyimle anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri