2008 yılında faaliyete giren Fındıkpınarı tesisi Uluslararası Mersin Limanına 50 km mesafededir. Yüksek kaliteli konsantre krom (%46-%48) elde edilen zenginleştirme tesisinin yıllık üretim kapasitesi 30.000 tondur.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda metalik madenlerden başta krom olmak üzere demir ve bakır-kurşun-çinko, endüstriyel hammadde kaynaklarından ise başta dolomit ve barit olmak üzere çimento hammaddeleri, fosfat, kireçtaşı ve manyezit yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Madenler dağlarda, ormanlarda, ovalarda, yaylalarda yani yer yüzünün tüm noktalarında bulunabilir. Bulunduğu ülkenin kanunlarının izin verdiği tüm alanlarda madencilik yapılabilir. En önemli kural, her ne şartla olursa olsun, insana ve çevreye duyarlı olarak çalışılmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Taş Kömürü Madenleri: Taş kömürü madenleri için ise en yaygın çıkarım alanının Zonguldak olduğunu söyleyebiliriz. En büyük madenlerin olduğu ildir. Türkiye'nin tek maden kömür havzası olduğundan yoğun bir şekilde çalışmalar bu alanda yapılır ve yoğun olarak da kömürlerin çıkarılması sağlanır.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır. Bunlar; Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşha- 153 Page 4 Özlem SERTKAYA DOĞAN ne-Mastra, Artvin-Cerattepe, Havran-Kü- çükdere, Sivrihisar-Kaymaz, İzmir-Efem- çukuru ve Uşak-Kışladağ altın maden yataklarıdır.
Türkiye'nin maden haritasına kısa bir bakış
Mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakır yaygın olarak çıkarılan madenler arasında. Kullanım alanı oldukça geniş olan bor, Kütahya çevresi, Balıkesir Sultançayırı, Bigadiç'de ve Eskişehir Seyitgazi'de çıkarılıyor.
Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²'dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
Bunlar yerleşim alanlarına bağlı olarak; Yenice, Tarsus Mersin, Erdemli ve Silifke Ovaları olarak adlandırılmaktadır.
Mersin Türkiye'nin bir çok alanda en gelişmiş illerinden biridir. Bu gelişmenin sebepleri topraklarının verimli olması, sanayi bakımından ileri durumda bulunması, doğal ve yeraltı kaynakları bakımından zengin olması, Mersin limanının faaliyeti ve Mersin petrol rafinerisinin bulunuşudur.
Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
Adana ilinin Aladağ ilçesi madenler yönünden zengin olup, yörede bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. İlçede krom rezervinin fazla olması nedeniyle yörede birçok maden firması faaliyetini sürdürmektedir. Bu maden firmalarına istihdam genellikle Aladağ merkez ve köylerinden sağlanmaktadır.
Buna göre Uşak, Türkiye'de en çok altın çıkarılan il olma özelliği taşıyor. Erzincan: Erzincan, Çöpler Altın Madeni'nde çıkarılan yaklaşık 7 ton altın ile ikinci sırada.
Türkiye'de altın çıkarılan yerler şu şekilde sıralanmaktadır: Artvin ilinin Hot ilçesi, Balıkesir ilinin Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe ve İvrindi ilçeleri, Çanakkale ilinin Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ ve Akbaba ilçeleri, Eskişehir ilinin Kaymaz, Sivrihisar, Midi ve Mescitli ilçeleri, İzmir ilinin Ovacık, ...
En büyük kaynaklar
Şu anda dünyanın en büyük altın madencisi Çin. Kanada, Rusya ve Peru da büyük üreticiler arasında.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Ovacık Altın Madeni'nde Mayıs 2001 yılında Eurogold firması tarafından ilk altın dökümü gerçekleştirilmiştir. 2005 yılında Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından satın alındıktan sonra Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli sermayeli Altın Madeni olarak işletilmeye başlanmıştır.
Elazığ-Adıyaman il sınırları içinde bulunan Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında uç ve yan uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması ihalesinde açık artırma yöntemiyle en yüksek teklifi 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Ticaret AŞ verdi.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri