Kısıtlı sözcük dağarcıkları vardır. Ya hiç konuşmazlar ya da zor anlaşılan birkaç sözcük kullanabilirler. Yutma, çiğneme, salya akıtma sorunları olabilir. Düşünce ve isteklerini anlatmada zorlanabilirler.
Konuşma gecikmesi çocuğun yaşıtlarına kıyasla dil gelişiminde yetersizlik olması durumudur. Konuşmanın akıcılığı, içeriği, kelime dağarcığında önemli derecede yetersizlik vardır. Çok yaygın olan konuşma gecikmesi erkek çocuklarda kız çocuklarına kıyasla 3-4 kat daha sık rastlanır.
3 yaşın altındaki çocukların %10-15'inde gelişimsel dil bozukluğu görülürken bu çocukların çoğunluğunda 3 yaşa kadar terapi gerekmeksizin kendiliğinden düzelir. Okul çağında sıklığı yaklaşık olarak %3-5'tir. Erkek çocuklarda kız çocuklardan daha sık görülür.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
İlgili 19 soru bulundu
18 aylık bebek dil gelişimi içinde eşyalarının yerini bilir, sorulunca gösterir. Hayvan seslerini taklit edebilir. 19 aylık bebek dil gelişimi, 20 aylık bebek dil gelişimi, 21 aylık bebek dil gelişimi, 22 aylık bebek dil gelişimi 23 aylık bebek dil gelişimi de çok hızlı biçimde tamamlanır.
Gramer Kurallarına Uygun Konuşma Dönemi (3-6 Yaş)
Çocukların 3-4 yaş aralığında artık tamamen dil kelime hazneleri gelişir. Öğrendikleri farklı kelimeleri esnek bir şekilde kullanmaya başlarlar.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Altı ayını doldurmuş olan bebek artık heceleri iyiden iyiye öğrenir ve özellikle “ba-ba”, “de-de” gibi kolay telaffuz edilen sesleri sık aralıklarla tekrarlamayı sürdürür. İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir.
Dil ve Konuşma Terapisi
3 yaş öncesi başlayan tedavi çocuğun gelişimsel eğrisini değiştirmek erken müdahale sayesinde ise mümkündür. Hem dil ve konuşma hem de eşlik edebilen başka bozukluklar için erken müdahalenin faydalı olduğu belirlenmiştir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Konuşmayı üreten sistemlerin gelişme ve kullanılmasındaki gecikmeden kaynaklanan, konuşma gelişimini yavaşlatan, çocuğun yaşının gerektirdiği şekilde konuşmasına engel olan bozukluğa “Gecikmiş Konuşma Bozukluğu” denir. Tıptaki adı “Alalia”dır. Kelime anlamı; konuşma eksikliği ya da konuşma becerisini kaybetmedir.
Çocuklar genellikle 10 aydan 3 yaşa kadar olan süreçte yavaş yavaş önce hecelemeye sonra da cümleler kurarak konuşma sürecine girerken bazı çocuklar ise 3 yaşına gelmesinde rağmen konuşmaya başlamazlar. Burada çocuklarda konuşma geriliği adı verilen problemden bahsedilebilir.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Hiperaktivite ve Dikkat Eksikligi
Hiperaktivite ve dikkat eksikliğine bağlı olarak çocuklarda Dil ve Konuşma Geriliği- Problemi görülebilir.
Ancak konuşma gecikmesi olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken durumlardan biri “Otizm” belirtilerinin olup olmadığıdır. Otizm konuşma gecikmesinin önemli nedenlerinden biridir. Otizm sosyal etkileşimde kısıtlılık, iletişim becerilerinde yetersizlik ve tekrarlayıcı hareketlerle kendisini gösteren bir bozukluktur.
Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatrisine yönlendirerek çocuk için uygun bir dil ve konuşma terapisi süreci başlatmasını sağlayabilir.
Geç konuşma sorunu olan bir çocuk ilk olarak bir uzman tarafından tıbbi kontrolden geçirilmelidir. Çocuğun işitmesine ve konuşmasına engel oluşturan patolojiler araştırılmalıdır. Psikolojik bir engel varlığı sorgulanmalıdır. Daha sonra yaşıyla uyumlu gelişim testi, zeka testi değerlendirmeleri yapılmalıdır.
4 yaşındaki bir çocuğun kelime dağarcığının 1000 kelimeye ulaşmış olması ve neden-nasıl gibi soruları sorabilmesi beklenir. 5-6 yaşındaki çocuklar ise artık 2000 kelimeyi aşan dağarcıklarıyla uzun cümleler kurabilir, temel matematik işlerini yapabilir ve bunları aktarabilir.
4-5 yaş: 4-5 kelimelik cümle kurar. Geçmiş zaman çekimini doğru şekilde kullanabilir. Kelime hazinesi yaklaşık 1500 kelimeden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri